Ekran Başında Sık Vakit Geçirmenin Zararları

Yaşam Tarzı - 20 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

20 Eylül, 2021

Ekran Başında Sık Vakit Geçirmenin Zararları

Herkes vaktinin çoğunu ekranların başında geçiriyor. Amaç eğlenmek, iş yapmak ya da ders dinlemek olsa da bu süre kontrol altına alınmadığında ciddi sıkıntılara yol açıyor. Gelin bu sıkıntılara beraber bakalım.

Bir insanın hayatındaki en önemli şey sağlığıdır. O olmadığında sahip olduğumuz hiçbir şey onun kadar değerli olamaz. Bu sebeple sağlığımıza ekstra gayret göstermeliyiz.

Ekran Başında Sık Vakit Geçirmenin Zararları

 

 

 

 

Pandemiyle beraber insanların sosyal yaşantıları, iş hayatları ve eğitim hayatları etkilendi. Bunun sonucu olarak günlük hayatın birer parçası olan ekranların hayatımızdaki önemi daha da arttı. Evde geçen yoğun iş yaşamı, mesai derken günün büyük kısmı bilgisayarlar başında geçiyor. Eğitim hayatı evde geçenler için ise farklı değil; online dersler, ders kayıtları, ders notları, sınavlar derken ekran başında geçirilen süreler giderek artıyor. Dinlenmek için yine ele telefonlar alınıyor veya televizyonlar izleniyor ve bu durum insan sağlığını tehlikeye atıyor.

Ekran Başında Sık Vakit Geçirmenin Zararları

 

 

 

 

 

Ekranların başında geçirdiğimiz süreyi kontrol altına alamadığımızda bizi çok ciddi rahatsızlıklar bekliyor.

Gözler

Ekran başında geçirilen vakitlerin en büyük etkileneni gözler oluyor. Özellikle göz kuruluğu, göz yorgunluğu, gözlerde yanma, ağrı, batma, kuruluk, kaşıntı gibi etkiler görülüyor. Bir insan dakikada ortalama 25 kere göz kırpma sayısına sahipken ekran başında 10’un altına düşebiliyor.

Gergin boyun sendromu

Sürekli ekrana bakarken boynun hareketsiz kalması sonucu boynun zorlanmasıyla beraber boyunda sertlik oluşumu, boyun ağrısı veya boyundan başlayan baş ağrısına neden olur.

Duruş bozukluğu

Hareketsiz geçirilen uzun sürelerde dikkat edilmeyen oturuşlar beraberinde duruş bozuklukları meydana getirir. Özellikle kilo alımıyla beraber omurgaya binen yükle duruş bozukluğu tetiklenir.

Tromboz

Kanın dolaştığı damarlar içinde pıhtı oluşmasıdır. Kan akımını tamamen veya kısmi olarak engelleyebilir. Kan akımının yavaşlaması veya durması gibi nedenler tromboza eğilim yaratır. Dünyada 3 milyon, ülkemizde ise 30 bin kişinin hayatına mal olmaktadır.

Karpal Tünel Sendromu

İnsan elinin avuç içi kısmında yer alan, kemikler ve bağlar ile çevrili dar bir kanaldır. Kanalın içinden elin hareket ve hissi ile ilgili fonksiyonları bulunan Median sinir geçer. Median sinirin çeşitli nedenlerle baskı altında kalması ile bileklerde sinir sıkışması ve ağrı görülür.

Sağlınızı korumak için hareketsizlikten kaçınmalısınız. Kendinize molalar verip ekran başından kalkarak buna başlayabilirsiniz. Bilgisayar parlaklığınızı düşürmek ve olabildiğince dik oturmaya çalışmak bu konuda fayda sağlayacaktır. Bu şekilde sağlığınızın olumsuz etkilenmesinin önüne geçebilirsiniz.

Gücün ve mutluluğun temeli sağlıktır. -Benjamin Disraeli

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.