Duygularını Kabul Et: Morita Terapisi

Yaşam Tarzı - 18 Ekim, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

18 Ekim, 2021

Duygularını Kabul Et: Morita Terapisi

Birçok terapi yöntemi, hastanın duygularını kontrol etmeye veya değiştirmeye odaklanır. Morita terapisi ise duyguları değiştirmek yerine kabul etmemiz gerektiğini benimsetir çünkü duygularımız eylemlerimizin sonucu olarak ortaya çıkar.

Shoma Morita, amaç odaklı bulduğu terapisini ilk olarak Japonya'da ortaya çıkarmıştır. Bu terapinnin obsesif bozukluk, nevroz ve stres gibi sorunlarda etkili olduğu ispatlanmış ve Japonya’da kalıcı bir iz bırakmıştır.

Duygularını Kabul Et: Morita Terapisi

Batıda bulunan terapiler, hastanın duygularını kontrol etmeye ve değiştirmeye odaklanır. Morita ise bunun aksine duygularımızı kabul etmemiz gerektiğini savunur çünkü duygular yapmış olduğumuz eylemler sonucunda ortaya çıkar. Morita, kabul ettiğimiz duyguların üzerine yeni duygular yaratmayı da amaçlar. Bu duygular deneyim ve tekrarla öğrenilir.

Duygular konusunda varlıklı ve cömert olmak en iyisidir.

Morita Theraphy and The True Nature of Anxiety-Based Disorders

Morita terapisinin temel prensipleri

1. Duygularınızı kabul edin. Obsesif düşünceleriniz varsa onlardan kurtulmaya çalışmayın. Aksi takdirde daha yoğun hale gelirler. Duygularımızı biz yaratmayız, onlar bize gelirler bu yüzden onları kabul etmeliyiz. İşin püf noktası onları hoş karşılamaktır. Morita duyguları havaya benzetir, onları göremez ve kontrol edemeyiz ancak onları gözlemleyebiliriz.

Merhaba yalnızlık. Bugün nasılsın? Gel ve benimle otur. Seninle ilgileneceğim.

Thich Nhat Hanh

2. Yapmanız gerekeni yapın. Semptomları ortadan kaldırmaya odaklanmamalısınız. Bunun yerine ana odaklanın. Bulunduğunuz durumu mantık çerçevesinde incelemekten uzak durmalısınız.

3. Hayatınızın amacını keşfedin. Duygularımızı kontrol edemeyiz ama eylemlerimizin sorumluluğunu alabiliriz. Bu yüzden amacımızla ilgili net bir algımız olmalıdır. Bunu başarmanın anahtarı kendi içimize bakıp amacımızı bulmaktır.

Morita terapisinin dört aşaması

1. Tecrit ve dinleme (5 ile 7 gün)

Tedavinin ilk haftası, hasta herhangi bir dış etki olmadan bir odada dinlenir. Aile, kitap, arkadaş, televizyon vb. yasaktır. Hastanın sahip olduğu tek şey düşünceleridir. Hasta günün çoğunu yatarak geçirir ve terapist düzenli olarak ziyarete gelir. Duygularındaki iniş ve çıkışların analizini yapar. Hasta sıkılmaya başladığı zaman ilk aşama biter.

2. Işık ergoterapisi (5 ile 7 gün)

Bu aşamada hasta sessizlik içinde rutin işler yapar. Bunlardan biri düşünceleri ve duyguları hakkında günlük tutmaktır. Bu evrede hasta dışarı çıkar ve yürüyüş yapabilir, bahçe işleriyle ilgilenebilir ancak hala kimseyle konuşamaz.

3. Ergoterapi (5 ile 7 gün)

Bu aşamada hasta fiziksel işler yapmaya başlar. Doktor Morita hastalarını sıklıkla ormanda odun kesmeye götürür. Bu aşamada hasta sadece yaptığı eylemler hakkında insanlarla konuşabilir.

4. Sosyal yaşama geri dönüş

Hasta hastaneden ayrılır ve yeniden dünyaya kazandırılır. Ancak ergoterapiler ve meditasyon uygulamaları devam eder. Hedef, bir amaç duyusuyla ve sosyal ya da duygusal baskılarla kontrol edilmeden yeni bir kişi olarak topluma geri dönmektir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.