Bugünün İşini Yarına Bırakmak

Yaşam Tarzı - 26 Temmuz, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

26 Temmuz, 2021

Bugünün İşini Yarına Bırakmak

Bugünün işini yarına bırakmak atasözünden de anlaşılacağı üzere, bu yazımızda işlerimizi ötelemekten bahsedeceğiz. Sorumluluklarımızı yerine getirme konusunda nasıl motive olabiliriz gelin beraber inceleyelim.

Bugünün işini yarına bırakanlardan mısınız?

Öncelikle statik halden dinamik bir hale geçmemiz gerektiğini fark etmeliyiz. Yani işe bir adım atmakla başlamalıyız. Bu bir projeye olur, rejime başlamak olur, tez yazmaya başlamak olur, evi temizliğine başlamak olur, spora başlamak olur bu liste uzar gider. İşte o ilk adım atılırsa eğer devamı belki de çorap söküğü gibi gelecektir ama o ilk adımı atmak hayli zorlayıcıdır. Gelin İlk adımı nasıl atabiliriz bakalım.

Ertelemenin Döngüsüne Girmek

Bugünün İşini Yarına Bırakmak

Erteleme dediğimiz olgu herkes için kafaya takılası bir şey değildir. Kimimiz bunu kontrol altında tutabilir. Bazen çok yoğun çalışır, bazen gün boyu tembellik yaparız. Fakat bazılarımız için ise bu durum bir alışkanlık halini almakta ve hayatımızdaki çok önemli sayılacak anları bile oldukça olumsuz etkiler. Erteleme davranışının öncelikle fark etmemiz gerekir. Neyi nasıl erteledik, ertelediğimiz zamanda hangi duygu durumu içindeydik gibi soruların cevaplarını bir kenara bu durumu anlamamıza yardımcı olur. Bu işlemi yaparak erteleme konusunda farkındalık seviyemizi arttırırız.

Nasıl ki erteleme bir alışkanlık haline geldiyse bunu kırmanın ilk adımını da yeni bir alışkanlık haline getirmek gerekmektedir. Örneğin, ertelenen işin %1'ini her gün yapmak süreç içerisinde işin tamamının bitmesini sağlayacaktır.

Erteleme Döngüsünü Kıracak 6 Strateji

1. Damlaya Damlaya Göl Olur

Yaptığınız iş ne olursa olsun çok yavaş bile ilerleseniz asıl mesele hedefinize doğru yaklaşabilmektir. İşin en küçük kısmını seçin ve bitirin. Yani işi parçalara bölün. Bu sizi motive edecektir. En azından, bir kısmını bitirdim ya da bitirebildim, diyebileceksiniz.

2. Sadece başlayın.

Bir işe başladığınız zaman beyniniz o işin biteceğine sizi inandırmaya başlar ve korktuğunuz ya da umduğunuz kadar zor olmadığını gördüğünüz an ise bu inanma pekişir ve daha fazla motive olurusunuz. Unutmayın ki her yapılan iş sevilecek diye bir şey yok. Bir işi sevmeyebilirsiniz ama motive olabilirseniz rahatlıkla yapabileceğinizi unutmayın. O yüzden önce kendinizi motive etmeli ya da saydığımız adımlar gibi motive edecek şekilde başlayın.

3. Parçalara Ayırın

Bugünün İşini Yarına Bırakmak

Bu madde birinci madde de sözü geçen olayın tamamlayıcısıdır. İşi zamanında bitirebilmek için küçük parçalara ayırmak, hedefe ulaşmak için doğru adımların atılmasını sağlar. Yapılacak işi parçalara ayırırken ne kadar sürede ne kadar iş bitirebileceğiniz konusunda kendinize dürüst olmanız zaman yönetimini daha iyi yapmanızı sağlar.

4. Hiçbir Şey Kusuruz Değildir

Kendiniz, başkaları ve durum hakkındaki beklentilerinizin seviyesini çok yüksek tutmayın. Kendinizi öz şefkatinizden mahrum etmeyin. Siz de herkes gibi insansınız her şeyi kusursuz yapma ihtimaliniz yok.

5. Adım Adım Düşünün

Bir adımı tamamladıktan sonra hangi adıma geçeceğiniz belli olsun. Kendi potansiyelinizin farkına varın. Yapabileceklerinizi ve yapamayacaklarınızı bilin. Zihninizde oluşan otomatik düşünceler ve fikirlerin yerine alternatif düşünceler ve fikirler geliştirin.

6. Kendinizi ihmal etmeyin.

En değerli işinizin kendinize bakmak olduğunu unutmayın. İşleri bitirmek için tüm enerjinizi ve zamanınızı harcamayın. Kendinize de zamanınızdan ve enerjinizden bir parça ayırın. Stephen Covey'in dediği gibi testerenizi bilemek için zaman ayırmanız gerekir. Bilenmiş bir testere ile çok daha iyi ve kaliteli bir iş çıkarırsınız.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.