Bir Diş Hekimliği Öğrencisinin Erasmus Deneyimi - PePleCase

Yaşam Tarzı - 25 Ekim, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

25 Ekim, 2021

Bir Diş Hekimliği Öğrencisinin Erasmus Deneyimi - PePleCase

Diş hekimliğinde Erasmus biraz daha farklı olsa da diğer bölümlerde olduğu gibi iyi bir fırsattır. Peki Erasmus ile bir ülkeye nasıl gidilir, gitmek için neler yapılır? Diş hekimliğinde Erasmus'un farkları nelerdir? Gelin bakalım.

Diş hekimliğinde Erasmus biraz daha farklı yürüyor. Okul zamanında Erasmus yapmaya karar verirseniz Erasmus yaptığınız yıl Türkiye’deki eğitim yılınız sayılmıyor, zaten çoğu üniversite sizi bu şekilde kabul etmiyor. Bu yüzden diş hekimliği öğrencileri farklı bir yol izliyor: yaz stajı. Peki bu ne demek ve gitmek için neler yapılıyor?

Öncelikle herkesin girdiği yabancı dil sınavına giriyorsunuz, hibe alanları açıklamak için sınava girenlerin transkript ve yabancı dil puanlarını içeren bir sıralama açıklanıyor. Hibe, aylık olarak verilen her okulun hatta bölümün verdiği kişi sayısına bağlı olarak değişen Erasmus bursu. Gelelim işin zor kısmına: kabul mektubu. Yaz stajı için çeşitli kliniklere, üniversitelere, hastanelere kendiniz e-posta yolu ile başvuruyorsunuz, diğer bölümlerdeki dönem içinde gidilen ve üniversitelerde derslere girilen Erasmus’tan çok farklı bir durum (onlar ülke/üniversite tercih ediyorlar ve tercihlerine yazdıkları bir üniversiteye gidiyorlar genelde, üniversitelerinin anlaştığı üniversiteler desek daha doğru olur).

Ben kabul almak için elli farklı yere e-posta atmıştım, üç yüz e-posta atan insanlar da vardı. Kısacası kabul alma kısmı gerçekten zor. Attığınız e-postaların çoğuna dönüş bile olmuyor, olanların çoğu da olumsuz oluyor. İngiltere ve Almanya gibi ülkeler daha da az oranda kabul mektubu gönderen ülkeler arasında yer alıyor. Sizi bu kadar korkuttuktan sonra şunu söyleyeyim: ben İngiltere’den kabul aldım. Hatta benimle birlikte tıp okuyan bir arkadaşım daha kabul aldı, yani yaz stajı imkânsız da değil.

Bir Diş Hekimliği Öğrencisinin Erasmus Deneyimi - PePleCase

Kabul aldıktan sonra yurt, uçak bileti gibi işlemleri hallediyorsunuz, öğrenci vizesi alıyorsunuz, kabul aldığınız yerin ve sizin doldurmanız gereken ufak formlar var. Sonra işin tatlı kısımları başlıyor. Gideceğiniz şehir ve ülke hakkında araştırmalar yapıyorsunuz, Shengen ülkelerinden birine gidecekseniz diğer ülkeleri de plana ekliyorsunuz, bavulunuzu çoğunu boş bırakarak veya orada tüketeceğiniz yiyeceklerle doldurarak hazırlıyorsunuz.

Bir Diş Hekimliği Öğrencisinin Erasmus Deneyimi - PePleCase

Ülkeye gittikten ve oraya yerleştikten sonra yapacaklarınız konusunda tavsiyelere gelecek olursak: yemekleri olabildiğince evde yapmalısınız, marketler gerçekten pahalı değil. Restoranlarda harcayacağınız parayla çok daha fazla şehir ve ülke görebilirsiniz. Airbnb, booking ile gideceğiniz şehirlerde kalacak yer bulabilirsiniz. Her ülkede ucuz otobüs firmaları, hatta ucuz uçak biletleri bulabilirsiniz.

Staj için bir klinikle anlaştınız diyelim, yapacağınız fazla bir şey olmuyor çünkü hasta bakamıyorsunuz ancak gözlem de insana çok şey katıyor. Mutlaka soru sorun, benim gittiğim klinikte doktor oldukça yardımsever ve sabırlıydı, gerçekten çok şey öğrendim. Çalışma ortamı, hastalarla iletişim, İngilizce için gerçekten harika bir fırsat oluyor. Doktor ile mutlaka hangi günler gelmeniz gerektiğini konuşun, böylelikle diğer günleri gezmek için daha iyi planlayabilirsiniz.

Bir Diş Hekimliği Öğrencisinin Erasmus Deneyimi - PePleCase

İngiltere hakkında ufak bilgiler de vermeden geçmeyeyim: Tesco, Sainsbury, Lidl, Poundland gibi marketler oldukça ucuz. Hediye, giyim ve genel alışveriş için en çok gittiğim yerler Primark, Sports Direct, TkMaxx, Boots, SuperDrug. Bu saydığım mağazalar giyim, makyaj, sağlık ihtiyaçlarınız ve alacağınız hediyeler için ideal. Gezmek için tren yolculukları çok hızlı ve neredeyse her noktaya tren var ancak biletleri erken almazsanız biraz pahalı. Bu yüzden en çok tercih ettiğim iki otobüs firmasını paylaşmak istiyorum: National Express ve Megabus (Megabus’ta 1 pound vererek bilet aldığımı bile hatırlıyorum).

Son olarak da yanınıza mutlaka şemsiye alın. İyi Erasmuslar ve iyi gezmeler!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.