Beyin Yaşın Kaç?

Yaşam Tarzı - 08 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

08 Ağustos, 2022

Beyin Yaşın Kaç?

Beynimizin yaşını hesaplamak mümkün mü? Kulağa her ne kadar tuhaf geliyor olsa da bu sorunun cevabı evet. O halde gelin psikomotor bir test ile beyin yaşınızı öğrenmeye...

Tıp camiasının büyük bir bölümünü kapsayan nöroloji her zaman kronolojiye uyum sağlıyor mu? Eğer ki 30 yaşın üzerinde iseniz beyniniz yavaş yavaş küçülme evresine geliyor demektir. Evet bu durum her ne kadar kulağa hoş gelmese de maalesef bilim açısından oldukça mümkün. 30 yaşından sonra, beyin her sene mevcut kütlesinin 0,25’ini kaybediyor. Cinsiyet (erkeklerin beyni kadınlardan daha hızlı küçülüyor) veya alkol alımı (fazla alkol beyin hücrelerine zarar veriyor) gibi etmenlerle beynin küçülme hızı etkileniyor. Yapılan bir sağlık merkezindeki araştırmaya göre genel kanının aksine, iyi eğitimli insanların beyinlerinin, daha az eğitim almış insanlara göre daha hızlı doku kaybettiğini ortaya kattı. Bu durum bizleri bir an da olsa şaşırttı ve duraklattı doğrusu. Şimdi gelin birlikte bu durumu sayılara dökelim ve beyin yapınızın ne kadar hızda küçüldüğünü belirlemenize yardımcı olabilecek iki duyusal-motor beceri testi uygulayalım.

İlk test için sizden bir adet kurşun kalem ve A4 kağıdı bulundurmanız gerekli. Teste hazırlık olarak aşağıda görülen, iki şekilde da bulunan daireleri bir adet madeni para ve kurşun kalem yardımıyla A4 kağıdına çizin ve ardından sayfaları ters çevirin. Ancak bu işlemi uygularken rakamları ve harfleri nereye koyduğunuz unutmanız gerekli. Bunun olması için çizdikten sonra 5 dk ara verin ve başka bir şeyle ilgilenin.

           Beyin Yaşın Kaç? Beyin Yaşın Kaç?

Şimdi ise ilk çizdiğiniz tablonun büyütülmüş bir versiyonunu hazırlayın. Bunu ısınma aşaması için kullanacağız. Kaleminizi kaldırmadan tablodaki sayıları düz çizgilerle birleştirin. 1’den, 2’ye 2’den 3’e vs. gibi. Önünüze çıkan dairelerin üzerinden geçebilirsiniz ve ardından bir önceki tabloda hazırladığınız tablo 1’i çevirin. 1’den 25’e kadar olan sayıları birleştirin, ancak, kronometre tutarak kaç saniyede bitirdiğinizi bulun.

Aynı birleştirme işlemini şimdi 2. şekil için de yapacağız. Burada, 1’den A’ya, A’dan 2’ye, 2’den B’ye, B’den 3’e şeklinde giderek bitireceğiz. Alıştırmayı yaptıktan sonra 2. oluşturulan şekli çevirin ve yine aynı şekilde, kronometre tutarak 1’den 13’e ne kadar zamanda gittiğinizi kaydedin.

1. ve 2. deneyden elde ettiğiniz zamanları toplayın ve aşağıdaki tabloya bakarak performansınızın yaş aralığınızın sınırlarının içinde kalıp kalmadığını kontrol edin.

  20-29 yaş 122 Saniye 

  30-39 yaş 114 Saniye

  40-49 yaş 145 Saniye

 50-59 yaş 148 Saniye

 60-69 yaş 228 Saniye

Sonuçlar sizi hayal kırıklığına mı uğrattı? Umutsuzluğa kapılmayın. Yaşlandıkça beyinlerimiz daha yavaş çalışıyor, ancak bazı sözel yetenekler (örneğin S harfi ile başlayan 6 harfli bir sözcüğü hatırlamak gibi) tam tersine, yaşla gelişiyor. Henüz bilinmeyen bir nedenle eğitim, beynin daha hızlı küçülmesine neden oluyor gibi görünse de beyninizi ne kadar aktif tutarsanız, gençliğinizdeki bilişsel yetenekleri canlı tutma olasılığınız aynı ölçüde artıyor. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.