Beyin Gelişimi Ve Beslenme

Yaşam Tarzı - 10 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

10 Ocak, 2022

Beyin Gelişimi Ve Beslenme
Kredi: WellBeing

İri bir portakal büyüklüğünde, ceviz içi görünümünde; mantar gibi yumuşak, süngerimsi ve kıvrımlı... Olağanüstü ve karmaşık yapıya sahip bir organ beyin. Ve sandığımızın aksine gelişimi tamamen genetik mirasa bağlı değil, beslenmeye de bağlı. İşte ayrıntılar!

Beyin, en yoğun biçimde kişinin hayata geldiği ilk yıllarda gelişir ve 18 yaşına kadar devam eder. Giderek daha karmaşık bir hal aldığı için beyin gelişiminin temellerinin tıpkı bir inşaat temeli gibi sağlam olması gereklidir. Beyin, her anımızın faaliyetini gerçekleştirmek için aldığımız kalorilerin bir kısmını, vücutta üretilen oksijen ve kanın yüzde 20'sini kendi için yakıt olarak kullanır. 

Sağlıklı beslenmek vücudumuzun her bir parçasının yaşamsal faaliyetlerini gerçekleştirmek için son derece önemlidir, tabii ki beyin için de önemli. Tahmin ettiğimiz ve aşina olduğumuz üzere su, evet yine su(!) beynin yüzde 75'ini oluşturduğundan dolayı bu ciddi rakamın sebep olacağı fonksiyon yetersizliklerinin önüne geçmek için yeterli su içmeliyiz. Mesela zerdeçal, beyin hücrelerinin yenilenmesini sağlar. Bitter çikolata beyindeki endorfin seviyesini artıran kimyasalların üretimini arttırmaktadır. Ayrıca, içeriğindeki flavonoidler sayesinde beyne kan akışını hızlandırır, hafızayı güçlendirir. Ceviz ise, hepimizin en aşina olduğu besin olarak içeriğindeki fitokimyasallardan dolayı beyni korur ve geliştirir. Beyin gelişimi, tıpkı vücudumuzun iyi ya da kötü beslenmeye karşı verdiği tepkiler gibi şekillenmiştir. Bu yüzden sağlıklı beslenmeyi tercih etmeliyiz. Beynin ihtiyaç duyduğu besinleri karşılamalı ve oluşabilecek herhangi bilişsel problemin önüne geçmeliyiz. En nihayetinde beynimiz için dikkat etmemiz gereken birkaç maddeyi sıralayacağım:

1) Faydalı Yağlar

Faydalı yağları bilmekte ve tüketmekte fayda var. Tabii ki Omega 3 ve vitamin D içeren besinler bu piramidin tepesindedir. Omega 3 beyin hücrelerini yenilemekle kalmaz, hafıza kaybını önleyerek konsantrasyonu artırır. Omega 3 denilince her ne kadar sadece balık gelse de Omega 3 balıkların vücutlarında üretilen bir şey değildir. Mikroalglerin ürettiği balıkların da onları yiyerek kazandığı bir vitamindir. Vegan/vejetaryen arkadaşlarıma sevindirici bir haber, chia ve keten tohumunda, cevizde, yaban mersininde ve ıspanakta da bulunmaktadır. 

2) Kan Şekeri Dengesi

Beyin sağlığı için kan şekerinin dengede tutulması önemlidir. Glisemik indeksi düşük besinlerden tüketmeli. Şeker beynin süper gücüdür. Doğru şekerlerin doğru miktar ve zamanda alınması gereklidir. Yulaf, yoğurt, bulgur, tarçın ve daha birçok besin tüketimi doğru miktarda alındığında şekeri dengede tutmak için faydalı besinlerdir. 

3) Zararlı Gıdalar

"Beyin dostu" besinlerin etkisini azaltan zararlı gıdalardan uzak durmak da beyin gelişimi için önem arz eder. Elbette hepimizin tahmin edebileceği üzere, paketlenmiş hazır gıdalardan uzak durmamız gerekiyor. İşlenmiş gıdalar ve trans yağ da başlıca uzak durulması gereken gıdalardandır. 

4) Beslenme Modeli

Beyni inşa etmek ve devamlılığını sağlamak için meyve, sebze ve tam tahıllı gıdalarla tanışıklığımızı artırmamız gerekiyor. Beslenme modeli, sağlıklı olduğu takdirde hafife alınmayacak ölçüde önemlidir ve hayatımızın neredeyse birçok alanını etkiler. Ayrıca bizi psikolojik olarak da iyi hissettirir. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.