Zamanı Yönetmek

Yaşam Tarzı - 31 Ocak, 2022 - Okuma Süresi: 5 Dk.

31 Ocak, 2022

Zamanı Yönetmek

24 saat bir gün için az geliyor değil mi? Hiçbir şeye vakit ayıramıyorsunuz sanki. Hem işe hem hobilerinize hem arkadaşlarınıza... Oysa doğru bir planlama ile her şeye yeterli zamanı ayırabilirsiniz. Tabii ki doğru planlamanın nasıl yapıldığını bilirseniz. Gelin doğru planlama nasıl yapılır birlikte öğrenelim!

Son zamanlarda hiçbir şeye yetişemiyorum. Hem çalışmaya hem gezmeye hem kitap okumaya hem okula gitmeye aynı günde vakit ayıramıyorum. Özellikle şu son 1 aydır yaşadığım kaos ve her şeyin aynı zamana sıkışması beni çok tedirgin etti. Bu yüzden tam da kendi içinde bulunduğum bu zorluğu ve bunu yaşayan herkesin bu sorunu çözmesi için yapabileceklerini yazıya dökmeye karar verdim. Bu yazımda sizlere zamanı yönetmekten, planlamaktan ve biraz da içinde boğulduğumuz karmaşadan bahsedeceğim.

Zamanı Yönetmek

Biriktirilmesi ve durdurulması imkânsız bir kavramdır zaman. Her saniyesi, her anı değerlidir. Boşa harcanamayacak kadar önemlidir. Bunun yanında görelidir de… Yani değişkendir, herkese göre farklı işler. Bazen 2 saatin nasıl geçtiğini anlamazsınız göz açıp kapamış gibidir, bazense 1 dakika geçmek bilmez, sanki yelkovan zorla hareket ediyor gibi gelir. Hepimiz bunları yaşamış, zamanın her şartta aynı işlemediğini düşünmüşüzdür.

Zaman kavramı en basit haliyle “Kızgın bir sobanın üzerinde geçirilen bir dakika ile güzel bir kadının yanında geçirilen bir dakikanın kişi tarafından farklı algılandığı “ söylenilerek tarif edilir.

Zamanı Yönetmek

Peki daha anlaması bile bu kadar zor olan zamanı yönetmek nasıl mümkün olabilir?

Zamanı yönetmek tabii ki plan yapmaktan geçer. Ancak plan da zaman kadar kişiye özel olmalıdır. Bu yüzden doğru ve uygulanabilir bir plan yapmanın yolu, kendinize göre neyin en iyi olacağını bilmekten geçer.

Zamanı Yönetmek

1.Kendinizi Tanıyın

Hangi ortamların sizin için daha verimli olduğunu sizden başkası bilemez. Bazı insanlar gündüz daha iyi çalışırken bazı insanlar gece çalışarak aynı verimi elde eder. Bazı insanlar tek başına daha başarılı olurlar, bazıları ise grup halinde… Kendinizi bilir ve dürüstçe neyin sizin için daha doğru olduğuna karar verirseniz planlarınız hem uygulanabilir olur hem de yapmak istediğiniz iş sizin için daha keyifli geçer.

2.Kurallarınız Olsun

Her ne kadar askeri bir disiplin gerektirmese de en basit planın bile belli kuralları olmalıdır. Çalışma anında dikkat dağıtıcı unsurlar ile ilgili bazı kesin kurallar koyulması gibi. Kuralsız bir plan yapmanız durumunda yüksek ihtimalle planınızın ömrü kısa olacaktır.

3.Çok Detaylandırmayın

Muhtemelen planlarken yapılan en büyük hata dakikası dakikasına bir düzen kurmaya çalışmaktır. Hayat çoğunlukla tahmin edilemeyen şeyler barındırır. Beklemediğiniz ufacık bir geç kalma durumu bile bütün planınızı alt üst edebilir. Üstelik bir kere bozulan bir düzenin tekrar rayına oturması daha zordur. Bu yüzden yapılan plan mümkün olduğunca esnek olmalıdır. Örneğin gün içi aktiviteleri saat ile belirlemek yerine o gün yapılması gerekenleri yazmak ve gün sonuna tamamlamak daha uygulanabilir bir plan olacaktır.

4. Aciliyet ve Önem Sırası

Yapacağınız çoğu işin veya aktivitenin bir önem sırası olmalıdır. Planın bozulması durumunda genelde önemli ve acil olan şeylere öncelik vermiş olmak sizi kurtarabilir. Basit ve küçük şeylere harcayacağınız zaman ile önemli ve uzun işlere harcayacağınız zamanın dengesini kurmak da gereklidir.

5. Küçük Adımlar, Ulaşılabilir Hedefler

Küçük adımlarla ve kısa hedeflerle ilerlemek sizi daha hevesli yapar. Küçük hedefler koyup bu hedeflere ulaştıkça yeni hedefinizi arttırabilirsiniz. Hedef belirlerken aynı zamanda gerçekçi olmak önemlidir. Kendinizi tanırsanız neyi yapabileceğinizin ya da neyi yapamayacağınızın da farkında olursunuz.

6. Tablo ve Takip

Yaptığınız işleri gözünüzde görebilecek bir tablo oluşturmak hem motivasyonunuzu arttırır hem de neleri yapıp neleri yapamadığınızı takip etmenizi sağlar.

Zamanı Yönetmek

7. Her Durumda Kendinize Vakit Ayırın

Ne kadar yoğun bir hayatınız olursa olsun mola vermek kadar önemlisi yoktur. Her gününüz dolu olsa bile kendinize ayıracak bir vaktiniz olmazsa motivasyonunuzu kaybedersiniz. Bu da vakit ayırdığınız şeydeki veriminizi azaltır. Mutsuz olmanın dışında kendinize psikolojik zararlar verebilir hatta bunu çevrenize de kötü yansıtabilirsiniz.

Tüm bunların sonunda, her şeye olmasa da çoğu şeye vakit ayırabilmenin verdiği mutluluğa ulaşmak bambaşka olacaktır. Yalnızca bir kere geldiğimiz bu hayatta, tek bir an bile kaçırılmamalı. Bunun için ihtiyacınız olan tek şey ise basit bir plan.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.