Birbirinden Yaratıcı Örneklerle Gerilla Pazarlama Stratejisi

Yaratıcılık - 27 Eylül, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

27 Eylül, 2021

Birbirinden Yaratıcı Örneklerle Gerilla Pazarlama Stratejisi

Son yıllarda özellikle birçok firmanın başvurduğu; marka bilinirliğini artırmak için tercih edilen gerilla pazarlama yöntemi, yaratıcı fikirlerle insanları şaşırtmasıyla biliniyor. İşte çarpıcı ve zekice tasarımlarıyla dikkat çeken gerilla pazarlama örnekleri!

    Gerilla pazarlama en kısa tanımıyla, bir ürünü; yenilikçi ve aynı zamanda da uygun maliyetli pazarlama yöntemleri kullanarak tanıtmaktır. Bu pazarlama yönteminde asıl amaç, devasa bütçeler kullanmadan insanların dikkatini çekmektir. Bu yönüyle de küçük işletmeler için büyük bir fırsat haline geliyor.

GERILLA PAZARLAMA NEDİR?

    Geleneksel pazarlama stratejilerinden daha farklı bir çalışma prensibine sahip olan gerilla pazarlama, ilk kez 1980’li yıllarda, Jay Conrad Levinson tarafından kaleme alınan "Guerilla Marketing: Secret for Making Big Progits from Your Small Business" adlı kitapla ortaya çıkmıştır. O dönem Berkeley Üniversitesi’nde ders veren Levinson, kendi işini kurmak isteyen bir grup öğrencinin para yatırmadan nasıl bir işletme kurulabileceğini öğreten bir kitap önermesini istemeleri üzerine bu kitabı yazmıştır. Yani günümüzde popüler markalar tarafından daha çok tercih edilse de, bu fikrin ortaya çıkış amacı düşük bütçelerle markanın tanınırlığını artırmaktır.

GERILLA PAZARLAMANIN AVANTAJLARI

    “Bütçesi küçük, hayalleri büyük girişimciler için olan pazarlama tekniği” olarak da tanımlanan gerilla pazarlama, beklentileri yıkarak akılda kalıcı izlenimler bırakmaktadır. İşte ucuz ve yenilikçi tasarımlarıyla öne çıkan gerilla pazarlamanın avantajları:

  • Akılda Kalıcılık

Özgün fikirler sonucu ortaya çıkan ve beklenmedik yer ve zamanlarda müşterilerin karşısına çıktığı için geleneksel pazarlamayla karşılaştırıldığında insanların akıllarında daha fazla yer edinir.

  • Düşük Maliyet

Doğru yöntem kullanıldığı takdirde reklam maliyeti, büyük kitlelere yönelik yapılan çalışmalara kıyasla çok daha düşüktür.

  • Rekabet Şansı

Geleneksel pazarlama yöntemleriyle kendinden büyük işletmelere kafa tutamayan küçük markalara, devasa bütçelere sahip rakipleriyle rekabet etme fırsatı sunar.

  • Viral Olma

Gerilla pazarlama projeleri insanların dikkatini çekerek, bu çalışmaların kullanıcılar tarafından sosyal medyada paylaşılmasını ve daha çok duyulmasını sağlar. Viral olan bu reklamlar sayesinde hedef kitleye daha hızlı ulaşılabilir.

GERILLA PAZARLAMA ÖRNEKLERİ

    Ağız sağlığı konusunda öncü markalardan biri olan Colgate, dondurma çubuklarını yaratıcı bir pazarlama stratejisi olarak kullandı. Diş fırçası şeklinde tasarlanan tahta çubuk, tüketicilere dişlerini fırçalamayı hatırlatmayı amaçlıyor.

Birbirinden Yaratıcı Örneklerle Gerilla Pazarlama Stratejisi 

Marka kimliğini somutlaştırarak başarılı bir sonuca ulaşan Nike, mükemmel bir gerilla pazarlama örneği veriyor.

Birbirinden Yaratıcı Örneklerle Gerilla Pazarlama Stratejisi

Alman şirket Beiersdorf, selülitli cilt ve pürüzsüz cilt arasındaki farkı göstermek için tasarlanan Nivea logolu kanepeler ile oldukça ses getiren bir reklam yaptı.

Birbirinden Yaratıcı Örneklerle Gerilla Pazarlama Stratejisi

Köpekler için pire ve kene önleme ürünleri üreten ünlü marka Frontline’ın yaptığı bu reklamı gözden kaçırmak zor.

Birbirinden Yaratıcı Örneklerle Gerilla Pazarlama Stratejisi

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.