Bilinenin Aksine Yaratıcılık

Yaratıcılık - 05 Temmuz, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

05 Temmuz, 2021

Bilinenin Aksine Yaratıcılık

Bir sergide çok yaratıcı bulacağınız bir tablonun orijinalinin başarılı bir taklidi olduğunu anladığınızda; anneannelerinizin çeyizlerinde nakış nakış işlediği kanaviçelerin gerçekte ne kadar yaratıcı olduğunu fark edebilirsiniz. Gelin bu yazıda yaratıcılığın ne olup olmadığını anlamaya çalışalım.

Yaratıcılık

Yaratıcılık ve yaratıcı düşünme, çok eski zamanlarından beri toplumların ilgisini çekmiş ve toplumlar tarafından değerli bulunmuştur. Yaratıcılığa verilen bu değerin yanında, yaratıcılığın yalnızca üstün yetenekli insanlarda bulunacağı yönünde uzun yıllardır süren yanlış bir anlaşılma da varlığını sürdürmüştür. Bu inanca sahip kişilerden biri de pek çok kişinin 'İhtiyaçlar Hiyerarşisi Kuramı'yla bildiği Abraham Harold  Maslow’dur. Maslow yaratıcı bireyler üzerinde yaptığı araştırmalar sonucunda bu görüşünden vazgeçerek yaratıcılığın yalnızca sanatçılar, bilim adamları, yazarlar ve mucitler gibi belirli uzmanlara özgü bir ayrıcalık olmadığını fark etmiştir.

"Çok az insan yaratıcı olarak kabul edilir: Birkaç ressam, birkaç şair, milyonda bir kişi. Bu saçmalıktır. Her insan doğuştan yaratıcıdır. Çocukları izlersen görürsün. Bütün çocuklar yaratıcıdır."

-Osho-

Maslow eğitim almamış, yoksul ve bütün gününü annelik ya da ev kadınlığı yaparak geçiren birinin yaratıcılıkla ilişkilendirilen işlerinden hiç birini yapmadığı halde kusursuz bir aşçı, anne, eş olabileceğini ve az bir gelirle ziyafetler hazırlayabileceğini dile getirmiştir. Böyle kadınların yaptığı birinci sınıf bir çorbanın ikinci sınıf bir resimden daha yaratıcı olabileceğini de ileri sürmüştür. Benzer şekilde başkasının yarattığı bir besteyi başarılı bir şekilde çalan bir müzisyenin yalnızca bir aktarıcı konumunda olabilecekken; iyi bir bahçıvan ya da terzinin gerçek anlamda ondan daha yaratıcı olabileceğini dile getirmiştir. Hal böyleyken başka mesleklerin ya da kendi uğraşlarımızın ne derece yaratıcı olduğunu düşünmemek elde değil.

Her resmin, her şiirin, her bestenin yaratıcı olamayacağı gibi sıradanmış gibi gözüken pek çok şeyin de son derece yaratıcı olabileceğini görebiliyoruz. Örneğin bir sergide gezerken ve sorulsa çok yaratıcı bulacağımız bir tablonun orijinal resmin başarılı bir taklidi olduğunu fark ettiğimizde; belki anneannelerimizin çeyizlerinde nakış nakış işlediği kanaviçelerin, el örgülerinin gerçekte ne kadar yaratıcı olduğunu düşünebiliriz.

Yaratıcılık

Yaratıcılık; kalıpları yıkma, alışılmışların dışına çıkma, diğerlerinin yaşantılarına açık olma, yeni bir düşünce çizgisi ortaya koyma, bir problem için alternatif çözümler üretme, başka şeylere yol açan yeni bir şey bulma, yeni bir ilişki kurma, bilinmeyen yeni bir teknik veya yöntem icat etme, insanlara faydalı olan bir araç veya bir aygıt yapmaksa şayet, pek tabi bir ev hanımı, öğretmen, terzi ya da su borusu tamircisi de yaratıcı olabilir.

Yaratıcı düşünme üzerinde yoğunlaşan araştırmalar her insanda az veya çok yaratıcılık becerilerinin olabileceğini ortaya koymuştur. Yaratıcılığın sözlük tanımına da baktığımızda “Her bireyde var olduğu kabul edilen, bir şeyi yaratmaya iten farazi yatkınlık” olduğu ve söz konusu araştırma sonuçlarıyla bu tanımın örtüştüğünü görebiliriz. Şimdiye kadar yaratıcılığın yalnızca belli uzmanlık alanlarına özgü olmadığını ve her insanda belli derecelerde bulunabileceğini gördük. Peki yaratıcılık hayatımız için neden önemli, kim bu yaratıcı insanlar?

Yaratıcı insanlar her şeyden önce hayatı çok seçenekli yaşarlar. Tek bir doğru, tek bir yol, tek bir çözüm yoktur onlar için. Bu kişiler önlerindeki engellerden, zorluklardan kaçınmazlar. Alternatifleri kucaklayan zihinleriyle hayatlarındaki zorlukları aşılacak bir engel olarak görürler. Karmaşıklığı olumsuz karşılamaz; aksine karmaşıklığı basitleştirme eğilimine sahip olurlar. Başarısız olduklarında bunu sağlıklı bir biçimde kabullenebilirler. Başkalarının fikirlerine başvurmaktan kaçınmazlar. Eleştiriyi kabul eder ve bundan yararlanırlar. Geri bildirim almayı önemserler  Bunun yanında onların belki de en önemli özellikleri belirsizliğe karşı toleranslarının yüksek olmasıdır. Günümüzün hızlı ve akışkan koşullarında yaratıcı bir zihne sahip olabilmek, onu nasıl kullanacağını bilenler için bir şans olmasa gerek.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.