Animasyonda Şekillerin Dili

Yaratıcılık - 08 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

08 Mart, 2021

Animasyonda Şekillerin Dili

'Hocam, bu formülü hayatımın hangi alanında kullanacağım?' Genel olarak bu soruyu çoğumuz matematik hocamıza belli bir dönem sormuşuzdur. Onun cevabı ise kendisine göre oldukça basittir. 'Sınavda yarayacak çocuğum.' Halbuki o kadar da basit değildir. Nereden bakarsak, matematik tüm yaşamın arka planını oluşturur. İşte bunun en güzel örneklerinden biri olan animasyon sanatındaki karakter tasarımlarının şekil ve renk dillerindeki öneminden bahsedeceğim bu yazımda.

Matematik ve sanatın en güzel birleşimlerinden biri olan animasyon, dışarıdan bakıldığında birkaç şirin karakter çizilerek oluşturulan bir çizgi diziden ibaret sanılsa da arka planda uzun uğraşlar ve akıllıca yaratılan bir matematik yatar.

Animasyonda Şekillerin Dili

 

Teknoloji ve 3d modelleme programları sayesinde günümüzde gerçekçi bir animasyon yapmak artık çok daha ulaşılabilir bir hedeftir.

Animasyonda Şekillerin Dili

Görsel efektler, ışıklandırma, kostüm ve kıyafetler, renk ve kontrast ayarları, sanal kamera bileşenleri, set ve sahneleme gibi tüm bu işlemler, dijital ortamlarda katman katman işlenir ve hepsi matematiksel bir formüle dayanır.

En basite indirgeyerek karakter tasarımı ve geometrik şekiller arasındaki ilişkiye bakalım;

Öncelikle ekranda gördüğümüz herşey duyguları, düşünceleri ve öyküleri planlı bir şekilde biz izleyicilere aktarır. Renklerin ve şekillerin dili vardır ki yapılacak tüm seçimler senaryoya uygun karakter tasarımları ve ortamları yaratmaya yardımcı olur.

Bu konuda en güzel örnek, Pixar'ın yapmış olduğu 'Ters Yüz' adlı animasyon filmi olabilir. Her duygunun bir somut karaktere büründüğü bu animasyondaki karakterlere bakalım;

Animasyonda Şekillerin Dili

Bu eskiz çalışmasında karakterlerin aslında siluetlerini görürüz. Ve her birinin geometrik şekillerden yaratıldığını anlayabiliriz.

Üçgen, sivri tavrıyla hızı, dramayı, tehlikeyi ve gerilimi çağrıştırabilir.

Daire, yuvarlak formuyla, yumuşaklılığı, arkadaş canlısını ve mutluluğu çağrıştırabilir.

Dörtgen, köşeli şekliyle, istikrarı, öfkeyi, güveni, inatçılığı ve dayanıklılığı çağrıştırabilir.

Animasyonda Şekillerin Dili

Aslında şekiller hayatımızın her alanında vardır. Dikkatli inceleyecek olursak, her objenin veya canlının belli formlara sahip olduğunu farkedebiliriz. Bu kavramı düşünmemiz, pratik çizim yapmamızda ve minimal düşünmemizde de oldukça yararı olacaktır.

Renk dili de karakter tasarımı için önemli bir faktördür.

Belirli ana renkler belli duyguları hissettirir ve pekçok ipucu verir.

Örneğin;

Yeşili, dengeyle, uyumla ve yardımseverliliğiyle sembolize ederiz.

Sarı, mutluluk, sevecenlik ve neşe duygusu verebilir.

Kırmızı, gücü, öfkeyi ve tehlikeyi hissettirebilir.

Maviyi de , güven , sakinlik ve iletişimle ilişkilendiririz.

Ancak, renk dili şekillerin dili kadar net bir şekilde ifade edilemeyebilir. Bunun nedeni, duyguları yansıtan renklerin temelinin kültüre dayanmasıdır. Kültüre etki eden en önemli faktörlerden biri de coğrafyadır. Brezilya, Meksika, Endonezya ve Nijerya gibi güney coğrafyalarda yaşayan insanların daha renkli giysilere ve yaşayış biçimlerine sahip olduğu görülür. Aksine kutuplara yakın coğrafyalarda ise daha soğuk renklerle karşılaşırız. Mesela sarı renk, güneş ışığını andırır ve bazı toplumlarda ciddiyet ve tanrısal güç sembolü olurken bazı toplumlarda ise neşedir. İşte tam bu yüzden renk konusunda net olamayabiliriz. Fakat bu asla bir dezavantaj değidir. Sayısız kültür ve yaşamların her biri büyük hayal dünyalarına kapı açar. Bir karakter tasarımcısı bu anlamda iyi bir gözlemci olmalı ve bakmak ile görmek arasındaki farkı iyi kavramalıdır. Aslında bulunduğumuz evren bir çizgi film ve biz de içindeki farklı renklerden oluşan kahramanlarız. Her bir renk keşfedilmeyi bekliyor.

Ayrıca, benim bu konuda bilgi edindiğim, 'Khan Academy Turkce' adındaki youtube kanalını da öneririm. Pixar'a ve animasyon sanatına dair birçok ufuk açıcı videolara oradan ulaşabilirsiniz.

Başka yazılarda görüşmek dileğiyle, sağlıkla kalın !

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.