Taekwondo Kıyafeti ve Kuşakları Nelerdir?

Spor - 03 Ekim, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

03 Ekim, 2022

Taekwondo Kıyafeti ve Kuşakları Nelerdir?

Bu yazımda, Uzak Doğu ülkelerinden biri olan Kore'nin millî sporlarından Taekwondo'nun kuşaklarını ve kıyafetini inceleyeceğiz. Detaylar yazımda!

Taekwondo kelimesi Korece'de Tae, Kwon ve Do kelimelerinin birleşimiyle oluşturulmuştur. Tae, tekme ya da ayakla yapılan vuruş; Kwon, yumruk ya da elle yapılan vuruş; Do ise iyilik, doğruluk ve erdemliğe giden yol anlamına gelmektedir.

Taekwondo, el ve ayaklarla uygulanan savunma ve vuruş tekniklerinden oluşan bir spor dalıdır. Uzak Doğu ülkelerinden biri olan Kore’nin millî sporudur. 

Taekwondo Kıyafeti Nedir?

Taekwondo Kıyafeti ve Kuşakları Nelerdir?

Taekwondo kıyafetine Dobok (Dabok) denir ve beyaz renklidir. Dobokun beyaz renkte olması evrenin geçmişini sembolize eder. Eski Kore geleneklerine göre, evrenin başlangıcı Kore'de Han Soyu’nun başlamasıyla olmuştur. Han Soyu’nun kendini beyaz renkle sembolize etmesine bir gönderme yapılmaktadır.

Dobok üç kısımdan oluşur: üst kısım, alt kısım ve kemer. Dobokun üst kısmı V şeklinde bir yakaya sahiptir. Bu yakanın etrafında 2-3 santimetre genişliğinde bir çizgi dolaşır. Etek uçları üçgen biçiminde kesilmiştir. Taekwondo, bacakların daha çok kullanıldığı bir spordur. Sporcunun bacaklarını rahat hareket ettirebilmesi için bu kesim kullanılmıştır. Alt kısmı, bol ve yine sporcunun hareketini engellemeyecek şekilde tasarlanmıştır. Kemer ise sporcunun derecesini belirtmek için kullanılır.

Dobok, ütülü ve lekesiz olmalıdır. Kuşak bağlama şekli önemlidir. Dobokun üzerinde resim veya işaret olmamalıdır. Sağ kol üzerinde omuz hizasında taekwondo bayrağı veya Kore arması bulunabilir. Sol göğüs üzerinde kulüp arması olmalıdır.

Taekwondo'ya Yeni Başlayanlar Neden Beyaz Kıyafet ile Başlarlar?

Beyaz renk saflığı, masumiyeti ve tecrübesizliği temsil eder. Bu yüzden yeni başlayan sporcular beyaz renkli ve beyaz yakalı dobok giyerler. Taekwondo etiği gereği, “pum kemer” denilen kemere gelene kadar renkli yaka elbise giyilmez. Bu, ustalara saygı göstermek için önemlidir.

Pum kemer denilen kemer, siyah kemerin bir alt kemeri olan kırmızı siyah kemerdir. Kırmızı siyah kemer, siyahtan bir önceki kemer olmakla beraber tecrübe ve teknik anlamda siyah kemeri hak eden fakat yaş açısından siyah kemere uygun olmayan sporcular, pum kemer takarlar. 

Taekwondo Kuşakları Nelerdir?

Taekwondo Kıyafeti ve Kuşakları Nelerdir?

Taekwondo sporunda ustalığı ve tecrübeyi belirtmek için kuşaklar kullanılır. Siyah kuşak altında olan sporcular, diğer kuşaklarda bir üst kuşağa geçmek için Gıp Sınavı’na girer. 

Kuşak derecelerini ana ve ara kuşak olarak ikiye ayırabiliriz. Ana kuşaklarda derece sırasına göre beyaz, sarı, yeşil, mavi, kırmızı ve siyah kuşaklar kullanılır. Kuşak renklerinin anlamları ise;

  • Beyaz kuşak, saflığı ve masumiyeti temsilen taekwondo sporuna yeni başlamış kişiye verilir.
  • Sarı kuşak, kök salmak anlamındadır. Sarı kuşak alan sporcu taekwondo sporunun prensiplerini öğrenmiş ve gelişmek için hazır demektir.
  • Yeşil kuşak, “filizlenmek” anlamındadır. Yeşil kuşak alan sporcu, artık taekwondo ile ilgili beceriler kazanmaya başlamıştır demektir.
  • Mavi kuşak, “gelişmek” anlamındadır. Mavi kuşak alan sporcu, artık temel teknikleri öğrenmiş ve olgunlaşmaya başlamış demektir.
  • Kırmızı kuşak, tehlike anlamındadır. Kırmızı kuşak alan sporcu, artık becerilerini kullanabiliyor demektir.
  • Siyah kuşak, olgunluk anlamındadır. Beyazın zıttı olarak tecrübeyi ve beceriyi temsil eder.
  • Ara kuşaklar ise her iki kuşağın arasında bulunur. Kuşak sınavındaki başarı durumuna göre verilir. Yeşil kuşak derecesini almak için sınavına giren bir sporcu, başarısına göre yeşil kuşağın bir üstü olan yeşil-mavi kuşağı alabilir.

Taekwondo'da En İyi Kuşak Hangidir?Taekwondo Kıyafeti ve Kuşakları Nelerdir?

En üst kuşak siyah kuşaktır. Siyah kuşaktan sonra yeni kuşak alınmaz. Siyah kuşağın derecelerini belirlemek için Dan alınır. 1'den 9'a kadar Dan dereceleri bulunur. Dan derecelerini geçmek için Dan derecesi kadar yıl beklenmeli ve Dan sınavına girilmelidir. Örneğin 2. Dan derecesinde bulunan biri 3. Dan derecesine geçmek için 2 yıl bekledikten sonra Dan sınavına girmelidir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.