Roger Bannister'ı Diğer Atletlerden Ayıran Şey Neydi ?

Spor - 14 Mart, 2022 - Okuma Süresi: 5 Dk.

14 Mart, 2022

Roger Bannister'ı Diğer Atletlerden Ayıran Şey Neydi ?

Rogner Bannister, bir mili dört dakikanın altında koşmuş bir atlettir. Fakat onu diğerlerinden ayıran şey, imkansız olarak inanılana meydan okumasıdır. Başardığında ise çıkarılan tek bir ders oldu: Önümüzde hiçbir engel yok, hayal etmemek dışında. Bu yazımda zihinsel bir imgelemenin nasıl gerçeğe dönüştüğünü anlatacağım.

Roger Bannister'ı Diğer Atletlerden Ayıran Şey Neydi ?1950 yılında İngiltere'deki doktorlar ''Bir mil (1609 m) dört dakikanın altında koşulamaz.'' açıklanmasında bulunmuştu. 1954 tarihine kadar birçok atlet dört dakikanın altında koşmayı denedi ve başaramadı. Çünkü imkansız olduğuna inanıyorlardı.

Roger Bannister 1952 yılında Helsinki Olimpiyatlarında dördüncü olmasına rağmen doktorların söylediği açıklamaya meydan okudu. Üç dakika elli dokuz saniyede bir mili koşacağını iddia etti.

Bannister çalışmalara başladı. Aralıksız her gün çalışıyordu. Sadece fiziksel antrenmanlar yapmıyor, zihinsel antrenmanlar da yapıyordu. Her gün üç dakika elli dokuz saniyede bitiş çizgisinde olduğunu, gazetelere çıkacağını ve dikilen heykeli önünde fotoğraf çekileceğini hayal ediyordu. Zihninde defalarca canlandırıyor, kendini bir nevi kamçılıyordu.

 

Roger Bannister'ı Diğer Atletlerden Ayıran Şey Neydi ?

6 Mayıs 1954 tarihinde Rogner Bannister tam hayal ettiği gibi 3:59.4'te yarışı bitirdi, gazetelere çıktı, heykeli önünde fotoğraf çektirdi, kraliçe tarafından ona ''sir'' ünvanı verildi. Dünyanın dört bir yanında başarısı, atletlere ilham oldu. 46 gün sonra rekoru başka atletlerden tarafından defalarca kırıldı. Çünkü artık herkes yapabileceğine inanıyordu. İki yıl içinde toplam 213 atlet dört dakikanın altında koşmuştu.

“Çabalar acı vermeye başladığında kendisini zorlamaya devam edebilen adam, kazanacak adamdır.”

Roger Bannister

Şüphesiz bir milin dört dakika altında koşulamayacağı inancı, psikolojik bir engel, bir savaştı. Tamamiyle zihnimizi sınırlandırdığımız, meydana gelmesi için gerekli kaynakların önünü kestiğimiz, inandığımızın ötesine geçemediğimiz bir engel. Roger Banister, bu engeli gerçekmişcesine görerek hayal etti ve amacına uygun bir yol haritası çizdi.

Roger Bannister'dan ne öğrenebiliriz?

Roger Bannister'ı Diğer Atletlerden Ayıran Şey Neydi ?

1- Hayal Et

"Her şey enerjidir ve her şey yalnızca bundan ibarettir. Sahip olmayı istediğiniz gerçekliğin frekansına uyumlandığınızda artık yapacak bir şey yoktur, o gerçeklik size ait olur. Bundan başka bir yol yoktur.

Albert Einstein

Başarılı insanlar, görselleştirmenin gücünü kullanırlar .Araştırmalara göre gerçek eylemler ile düşünülmüş eylemler, beynin aynı bölgelerinde sinyal oluşturuyor ve vücut aynı kimyasalları salgılıyor. Böylelikle beyin, gerçek ve düşünülmüş eylemler arasında bir fark göremiyor. Hedeflediklerini aklında olabildiğince tüm duyularını kullanarak hayal ettiğinde ve bunu sürekli tekrarladığında beynin bunu gerçek olarak algılıyor; imkansız, zor ve karmaşık gibi görünen hayalini sana mümkün, kolay ve basit bir hale dönüştürüyor.

2- Negatif Düşünme

''Akıl ve vücut paralel evrenlerin içindedir.  Mental evrende düşündüğün her şey, fiziksel evrende izler bırakır.

Deepak Chopra

Düşüncelerin ne kadar güçlü olduğunu bilseydin, bir daha olumsuz bir şey düşünmezdin. İçimizden geçirdiğimiz her şey, bilinçaltımız tarafından  7/24 kaydediliyor. Hücrelerimiz düşüncelerimize tepki veriyor. Eğer olumsuz düşünürsek bağışıklık sistemimizi çökertmemiz bile mümkün. Roger Bannister dışındaki diğer atletler yapamayacaklarını düşündükleri için yapamadılar. Hayatından ''Yapamam, olmuyor, imkanı yok.'' düşüncelerini çıkart ve ''Yapabilirim, oluyor, imkansız değil.'' düşüncelerini koy.

3- Hedef Belirle (SMART)

"SMART" kelimesinin baş harfleri beş kelimeyi simgeler. "Specific, measurable, achievable, reality, time based." Hedeflerini detaylandırdıkça daha sağlıklı bir şekilde hayal edebilir, hayal etmekle kalmaz nasıl başlayacağını, ilerleyeceğini ve sonuçlandıracağını görebilirsin.

Örnek vermek gerekirse hedefimiz kilo vermek olsun: 

  1. Specific: Kilo vermek
  2. Measurable / Ölçülebilir: 10 kilo vermek 
  3. Achievable / Elde edilinebilir: Sağlıklı bir diyet uygulamak ve spora gitmek
  4. Realistic: 10 kilo verebilecek bir bünyeye sahibim, sağlığım adına herhangi bir sorun yok
  5. Time Based: 4 ay (Burada mantıklı bir zaman dilimi vermeniz önemli.)

Hedefimi belirledim ve detaylandırdım. Bu, bir nevi yol haritamı oluşturdu. Böylelikle ne istediğimi ve nasıl yapacağımı tam olarak bilebildim.

4- Somutlaştır

Hedeflerini zihninde oluşturmak önemli olduğu kadar hedefini görebileceğin, dokunabileceğin bir şeye dönüştürmek de o kadar önemlidir. Hayalini sana anlatan bir görsel, yazı veya ses olursa onu her gördükçe, okudukça ve duydukça hatırlarsın. Bunu bir hatırlatıcı olarak düşünebilirsin. Duvara asabilir, telefonunun duvar kağıdı yapabilir, masana koyabilirsin. Böylelikle hatırladıkça kendine olan inancın ve motivasyonun artar.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.