İki Kardeş ve İki Düşman: Adidas ve Puma

Spor - 23 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

23 Ağustos, 2021

İki Kardeş ve İki Düşman: Adidas ve Puma

Adidas ve Puma günümüzde ayakkabı denilince akla gelen markaların başında geliyor. Peki Adidas ve Puma’nın kurucularının kardeş olduklarını biliyor muydunuz? Hadi gelin küslükten doğan bu iki markanın hikayesine hep birlikte bakalım.

ADİDAS VE PUMA’NIN İLGİNÇ HİKAYESİ

Adidas ve Puma'nın efsanevi hikâyesi, Alman kardeşler Adolf ve Rudolf Dassler'in 1920'lerde “Dassler Kardeşler Ayakkabı Fabrikası” adı altında annelerinin çamaşır odasında ayakkabı üretmeleriyle başlar. Kardeşlerin bu ayakkabı merakının kaynağı babalarının bir ayakkabı fabrikasında çalışmasından gelmektedir. İki kardeş de babalarını örnek alır ve sonra 1920’li yıllarda Almanya’nın Herzogenaurach kentinde ayakkabı üretimine başlarlar. Herzogenaurach Dassler kardeşlerin memleketidir ve o zamanlar bu şehirde 100’den fazla bireysel ayakkabı üreticisi bulunmaktadır. Bu nedenle burası ayakkabı üretimi için ideal bir yerdir. Üretim için burayı tercih eden kardeşlerin tek problemi bu kadar üretici arasında öne çıkmanın zorluğudur. Fakat bunun için çözüm yolu oluşturmak onlar için zor olmadı. 1936 Olimpiyatlarının Berlin’de yapılmış olmasını fırsat bilen Dassler kardeşler ABD’li olimpiyat atleti Jesse Owens’ı, Adolf’un tasarlamış olduğu ayakkabıları giymeye ikna etmek için olimpiyat köyüne gizlice girdiler. Jesse Owens bu teklifi kabul etti ve o ayakkabılarla ABD takımına dört altın madalya getirmeyi başardı.

İki Kardeş ve İki Düşman: Adidas ve Puma

Bu olaydan sonra şirketin işleri oldukça iyiye gitmeye başladı. Ancak bu satışlarla beraber iki kardeş arasındaki çekişme ve gerilim artarak İkinci Dünya Savaşı sırasında bağları kopma noktasına kadar geldi.

İki Kardeş ve İki Düşman: Adidas ve Puma

ADİ VE RUDA’DAN ADİDAS VE PUMA’YA

İki Kardeş ve İki Düşman: Adidas ve Puma

İki kardeş arasındaki bu düşmanlığın nasıl başladığı kesin bir şekilde bilinmese de, bir yanlış anlaşılma sonucu olduğu iddia edilmiştir. Sonrasında ise kendisine “Adi” denilmesini isteyen Adolf, oluşturmuş olduğu markaya adının ve soyadının bir tür birleşimi olan “Adidas” adını koydu. Rudolf da buna benzer bir şey deneyerek kendi markasını “Ruda” olarak adlandırsa da, daha sonra markanın ismini “Puma” olarak değiştirdi.

BU OLAYLA BİRLİKTE ŞEHİR İKİYE AYRILDI

Bu olaydan sonra iki kardeşin ölene dek hiç konuşmadıkları ve onların bu düşmanlığının, Herzogenaurach şehrini bile ikiye böldüğü söylenmektedir. Hatta iki markanın fabrikaları bile şehirdeki nehrin karşıt kıyılarında yer alıyordu. İki şirket, Eylül 2009’a kadar bu düşmanlığı bir kenara bırakıp dostça bir futbol maçında karşı karşıya geldi. Adidas ve Puma fabrikalarında çalışanları diğer fabrikanın olduğu tarafa geçmemeye, karşı tarafın gitmiş olduğu market ve restoranlara gitmemeye başlamıştır. tuhaf ve gülünç boyutlara ulaşan rekabette, iki şirket çalışanları arasındaki flört veya evlilik de yasaklanmıştır.

EĞİK BOYUNLARIN ŞEHRİ HERZOGENAURACH

İki Kardeş ve İki Düşman: Adidas ve Puma

Bunun sonucunda zamanla Herzogenaurach şehri, “eğik boyunların şehri” olarak tanımlanmaya başlanmıştır. Bunun nedeni ise; insanların sizinle konuşmaya başlamadan önce ilk olarak hangi marka ayakkabıyı giydiğinize bakmalarıdır. En sonunda bu iki kardeş, 4 yıl arayla birbirlerine küs olarak ölmüşlerdir. Rudi 1974, Adi ise 1978 yılında hayata gözlerini yumar. Fakat kardeşler öldükten sonra bile düşmanlık devam eder ve iki kardeş aynı mezarlıkta ama birbirinden olabildiğince uzak iki yere gömülür.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.