Ünlü Yazarların Kitaplarında Yaşayan Şehirler

Kültür ve Sanat - 07 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

07 Haziran, 2021

Ünlü Yazarların Kitaplarında Yaşayan Şehirler
Kredi: Pinterest

Şehir keşiflerimizi, gezi planlarımızı ertelediğimiz ve evde kaldığımız şu günlerde kitaplar bizlere yoldaş oldu. Bu yazımda dünyanın farklı yerlerindeki şehirleri, bize oradaymışçasına anlatan kitapları anlattım. Haydi hep birlikte inceleyelim.

1- Beyaz Geceler - St.Petersburg

Masalsı sarayları, zarif binaları, köprüleri, müzeleriyle dünyanın kültür sanat başkentlerinden olan bu şehir, geçmişten günümüze Rus edebiyatının kalbinin attığı yerdir diyebiliriz. Sadece Rus edebiyatının değil, dünyanın da en önemli yazarlarından olan Fyodor Dostoyevski'nin Beyaz Geceler eserine ev sahipliği yapan bu şehir, onun eşsiz anlatımıyla bizi orada gezintiye çıkarıyor. Mayısın son haftası başlayıp temmuzun ortasına kadar güneşin batıp batmamakta kararsızlık yaşamasının bir sonucudur beyaz geceler. Nitekim havanın hiç kararmadığı bu günlerde yalnız ve hayalperest kahramanımız, Nastenka adında bir kızla tanışarak hüzünlü hikayesine ortak olur. Yazarın 27 yaşında kaleme aldığı bu eser günümüzde hala büyük beğeniyle karşılaşıyor. Eğer yolunuz beyaz gecelerde bu kente düşerse Dostoyevski Müzesi’ne uğramayı eş geçmeyin. 

Sevmek,  güzel birine aşık olmak değil, o kişide bilmediğin bir zamanın, beklenmedik bir anında kendini bulmaktır.


2- Kürk Mantolu Madonna - Berlin

Türk edebiyatının oldukça popüler romanı olan bu eser pek çok kez tiyatroya ve sinemaya da uyarlanmıştır. Sabahattin Ali’nin kaleminden bu eseri Berlin’den ayrı düşünmek pek zordur. Berlin’de bir sanat galerisinde başlayan bu kitap, romanın başkahramanları Raif Efendi ve Maria Puder' in aşkını canlılıkla yansıtmayı başarmıştır. Raif Efendi’nin ağzından Berlin'in müzelerini, sanat galerilerini, sokaklarını dinlerken orada adeta bir gezintiye çıkar ve diğer kahramanlarla birlikte oranın bir sakini oluruz.

İçimde yarım kalmış bir konuşmanın üzüntüsü vardı.


3- Pasajlar - Paris

Ünlü Alman Filozof Walter Benjamin'in ölümü sebebiyle tamamlayamadığı yarım kalmış eseri olan bu kitap, 19.yüzyılın Paris'ini içinde bulunduğu tarih, sanat ve çok çeşitli etmenler açısından incelenmesini anlatıyor. Kitabın yazım aşamasında ‘mozaik' olarak adlandırılan bir yöntemi uygulayan Benjamin, Paris'in tüm kültürel öğelerini gözler önüne seriyor. Nitekim o döneme ait giysileri, insanları, şehrin kalabalığını, döşeme biçimleri hatta sokakların aydınlatılmasına değin pek çok ayrıntıya tanık oluyor, 19.yüzyıl’daki Paris’in ruhunu duyuyoruz adeta.

Kulak verdiğimiz sesler içerisinde, artık susmuş olanların yankısı da yok mudur?


4- Ve Dağlar Yankılandı - Kabil

Afganistan’ın gizli kalmış hikayelerini dünyaya başarıyla duyuran Hosseini, bu kitabında büyük çoğunluğu Kabil'de geçen minik Peri ve ağabeyi Abdullah'ın öyküsüne odaklanıyor. 1940’lı yıllardan 1979 Sovyet İşgali ’ne kadar Kabil'in kültürel, siyasî ve toplumsal yaşamının bir kesitini bu kitapta pekala görebiliriz. Kitapta geçen karakterlerin her birinin Kabil’in değişik bir yüzünü yansıttığını da söyleyebiliriz. Ne diyelim; bir gün yolunuz bu egzotik şehre düşerse eğer, geçmişteki büyüsünü öğrenmek için bu kitabı mutlaka okumalısınız.

Doğru ve yanlış tüm kavramların ötesinde bir yer var. Seninle orada buluşacağım...

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.