Sigmund Freud'un Rüya Kuramı

Kültür ve Sanat - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

16 Ağustos, 2021

Sigmund Freud'un Rüya Kuramı

Her insan uykusunda rüya görür. Bazılarımız iyi bazılarımız kötü olarak nitelendirdiğimiz bu rüyaların anlamları olduğunu düşünürüz. Rüyalar hakkında birçok teoriler var. Ben bu yazıda sizlere Sigmund Freud’un rüya teoreminden bahsedeceğim.

Rüyalar, psikolojide kişinin uykudayken yaşadığı bir tür görüntü, duygu ve düşünce olarak tanımlanır. Günümüzde hâlâ neden rüya gördüğümüz hakkında net bir görüş birliğine varılmamıştır. Bu konuda birçok fikir ortaya atılmıştır ve aralarından en önemlisi Freud’un Rüya Kuramı’dır. Daha detaylı incelemeden önce rüya gördüğümüz zaman dilimi olan uykunun aşamalarından bahsedeyim.

  1. Uyanık hal (Beta dalgaları): Gözler açıktır.

  2. Uyanık hal (Alfa dalgaları): Gözler kapalıdır, kişi rahattır.

  3. İlk aşama (Teta dalgaları): Uyku ile uyanıklık arasındaki evredir.

  4. İkinci aşama (Uyku iğleri, K kompleksleri): NREM evrelerinin ilkidir. Bu aşamada uyanmak zordur. Beyin dalgaları yavaşlar.

  5. Üçüncü aşama (Delta dalgaları): Derin uyku halidir. Uykunun bu aşaması genellikle uykunun en canlandıran, kuvvet veren aşaması olarak anlatılabilir.

  6. REM (Hızlı göz hareketi): Hızlı göz hareketi diğer adlarıyla paradoksal uykudur ve uykunun rüya görülen evresidir. Burada dalgalar rastgele ve hızlıdır.

Sigmund Freud'un Rüya Kuramı

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Freud'a Göre Rüyalarımızı Nasıl Görüyoruz?

Bazı ​​​​​​insanlar rüyaların anlamları olmadığını ve bizlere zihnimizin bir oyunu olduğunu düşünür. Freud çalışmalarıyla bu düşüncedeki insanlara, rüyanın yaşamımızla ve sağlığımızla ilgisi olduğu düşüncesini ortaya koydu. Freud’un düşüncesine göre rüyaların amacı bizi gerçek dünyanın sıkıntılarından ve mutluluklarından uzaklaştırmaktır ama düşlerimiz gündelik hayatımızdan oluşuyordur. Freud’a göre rüyalarımızı etkileyen en önemli faktörlerin gündelik hayatımızda yaşadıklarımız ve düşündüklerimiz olduğudur.

Gündelik hayatımızda unutmak isteyip unuttuğumuz daha doğrusu kara kutumuza attığımız düşüncelerimizin uykumuzda zihnimizin rahatlamasıyla görselleşmesi de Freud’un rüyalarımıza dair bir düşüncesidir. Freud, çocukluğumuzun da rüyalarımızda etkili olduğunu savunuyor. Her ne kadar gündelik yaşamımız daha yoğun olsa da çocukluk anılarımız da rüyalarımızı etkiliyor. Freud'un bir diğer düşüncesi ise rüyalarımızın isteklerimizi ve dileklerimizi içinde barındırdığıdır.

Sigmund Freud'un Rüya Kuramı

 

 

 

 

 

 

 

 

Freud, ‘Rüyaların Yorumu’ adlı kitabında rüyaları iki bileşene ayırır.

Açık İçerik: Rüyalardaki gerçek düşünceler ve görüntüler.

Gizli İçerik: Rüyada gizlenmiş psikolojik anlamlar.

  • Rüyalardaki gizli anlam

Rüyalardaki gizli anlamları anlamak için Freud rüyaları belli kategorilerde inceler. Bunlardan ilki yer değiştirmedir. Arzu edilen şeyin bir varlık ya da kişi tarafından temsil edilmesini simgeler. İkincisi yansıtmadır. Rüyayı görenin arzu ve isteklerinin rüyada başka bir kişiye yüklemesiyle oluşur. Bir nevi kişi rüya aleminde kendi arzularına dıştan bir göz edasıyla bakar. Üçüncü terimimiz sembolleştirmedir. Bastırılan dürtü ve arzuların rüyada metaforlar halinde ortaya çıkmasını temsil eder. Dördüncüsü yoğunlaşmadır. Deşifre edilmesi çok zor olacak şekilde bir düşünce ya da görüntüye pek çok bilgi yüklenmesiyle oluşur.

Son terimimiz ikincil revizyondur. Birbiriyle uyumsuz elemanların, bir araya gelerek anlamlı bir rüya oluşturduğu rüyaların son bölümüdür. Çoğu zaman anlam veremediğimiz rüyaların altında zihnimizin derinlerinde yatan olaylar, arzular ve daha nicesi barınmaktadır. Araştırmalar Freud'un gizli içerik rüyalarını desteklemese dahi rüya konusunda birçok katkı sunmuştur. Günümüzdeki bilgilerin temelini oluşturmuştur.

Her insan gördüğü rüyanın tabiridir.

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.