Sanat Kimin İçin?

Kültür ve Sanat - 16 Mayıs, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

16 Mayıs, 2022

Sanat Kimin İçin?

Sanat, sanat için midir; yoksa toplum için mi? Dışarıdan bakınca oldukça göreceli bir konuyu bugün tartışacağımız aşikar. O halde gelin, sanat ruhumuzu beyin fırtınası yaratacak düşüncelerimizle birleştirerek birlikte aydınlanalım.

Uzun yıllardır tartışma konusu olan ve sanat camiasında bahsi oldukça geçen ancak uzlaşma kısmına bir türlü varılmayan ve insanları belirli bir noktada ikilemde bırakan bir konu: Sanat, sanat için midir; yoksa toplum için midir?

Çoğu insan kendi çapında haklı düşünceleri savunarak bu konuda ortaya çeşitli fikirler atıyor, çeşitli tartışmalara konuk olabiliyor. Bu konu hakkındaki fikirler arasında haklı olanlar da var olmayanlar da tabii. Fakat kimin haklı kimin haksız olduğu konusu üzerinde mi durulmalı, yoksa iki fikrin de birbirini tamamladığı mı düşünülmeli işte asıl soru bu! Misal tarihi açıdan inceleyecek olursak sanat, yeri geldiğinde sanat için yeri geldiğinde ise toplum için olmuştur. Benim bu konu üzerindeki yaklaşımıma bakacak olursak sanat, toplum için olabilir. Sanat, sanat için de olabilir ancak asıl önemli olan sanat, sanatçı içindir derim. Yani bu doğrultuda sanat, sadece sanat başlığı adı altında olduğu ve amaç güzele ulaşabilmek olduğu için bu tutum benim bakış açımdan doğru değil. Sanat, toplum içindir görüşüne bakarsak burada sanatçıların, sanatı; toplumu biçimlendirmek, bilgilendirmek, yönlendirmek amaçlı işlevsellik gösterdiğini de söyleyebiliriz. Yani toplum çapında oluşan çeşitli düzensizlikler, ortaya çıkan aksaklıklar sanatçılar tarafından toplum gözünde düzeltilmek adına ve topluma doğruyu göstermek amaçlı da ortaya çıkartılabilir.

                                                                                                                             Sanat Kimin İçin?

Ancak sanatın özü, sanatçı ile sanat eserinin bütünleşmesidir. Herhangi bir zümreyi yönlendirmeyle fayda sağlamak gibi tek bir amaç söz konusu olmamalı. Çünkü sanatçı, sanatını duygularını dışa vurarak inşa eder. İlk amaç sanatçının kendisini mutlu etmesidir. İçlerindeki sıkıntıları, düşüncelerini dışa yansıtmak için sanatlarını icra ederler. Tabii yine de her müzik, tablo, heykel sanat eseri özelliği yahut kimliği taşır diye bir kaide de yoktur. Hangi nedenler için çizildikleri, bestelendikleri de önemli bir husus. Kısacası sanat, duyguların dışa vurumudur. Çünkü sanatçı eğer tablolarını yapıp, kar amaçlı satarsa sanatçı değil zanaatkar olur. Bu da tam bir sanat algısı oluşturmayabilir.

Sanat, sanatçıyla bütünleşir. Sanatçının yaratıcılığını ve hayal gücünün ifadesini ortaya çıkartır. Bu da demek oluyor ki başka unsurların aranması ve ilişkilendirilmesi söz konusu dahi olamaz. Yani işin özetine bakacak olursak sanatın, sanatçı için olduğu gerçeği hiçbir zaman değişmemeli tezini savunmamız pek de yanlış sayılmayabilir. Dediğimiz gibi, biraz göreceli bir konu bu durum. Çünkü iki düşünceyi tartışacakken bugün sizlerle üçüncü bir bakış açısı hakkında da farklı bir düşünceyi ortaya atmış olmamızla destekleyebiliriz.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.