Sabır Gerektiren Bir Hobi: Diorama

Yaratıcılık - 07 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

07 Haziran, 2021

Sabır Gerektiren Bir Hobi: Diorama

Bugün sizlere pek bilinmeyen bir sanat dalından, Diorama’dan, bahsedeceğim. Özellikle sıkça evde olduğumuz bu günlerde evde yapılacak güzel etkinliği biraz daha yakından tanımaya ne dersiniz? O zaman buyurun yazıma!

Diorama’nın ortaya çıkış tarihine baktığımızda tarihler 1823 yılını işaret ediyor. Kelimenin kökenini incelediğimizde ise Yunanca "dia" bir uçtan bir uca, "orama" sahne-manzara yani içinden görülen şey anlamına gelir. Diorama’yı icat eden isimler ise Louis Daguerre ve ortağı olan ressam Charles Marie Bouton olarak karşımıza çıkıyor. Hazırlanan resimler karanlık bir odada sergileniyordu. Sergilenen resmin konusunda kent görünümleri, Gotik katedraller, yangınlar ve çığ düşmeleri gibi olaylar tasvir edilmiştir. Bu Diorama’nın amacı farklı ışık ve filtre sistemleri ile izleyen kişilere zaman ve hareket algısı vermektir. Bu ikili yaptıkları Diorama eserini ilk olarak Paris'te sergiledi.

Tarihte bu şekilde sanat ve tiyatro alanında kullanıldığı bilinse de askeri amaçla da kullanılmıştır. Çeşitli strateji masalarında oluşturulan coğrafi alan üzerinde çeşitli minyatür araçlar ve modellemelerin yerleştirilmesi ile taktik ve stratejiler belirlenmiştir. Fakat 2. Dünya Savaşı’ndan sonra daha çok sivil amaçla hobi olarak kullanılmıştır.

Sabır Gerektiren Bir Hobi: Diorama

Diorama’nın kullanım alanlarına baktığımızda müzelerden mimariye, askeri planlamalara, büyük araçların modellenmesinden arazi planlamasına ve çevre düzenlemelerine kadar birçok alanda çeşitli boyutlarda kullanıldığını görebiliriz. Ayrıca çok daha büyük olan nesneleri veya yapıları daha incelenebilir ve ulaşılabilir kıldığı için dünyada olan ilgi artmaya başlamıştır. Ülkemizde sergilenen yapı Diorama örneklerini Miniatürk müzesinde görebilirsiniz.

Diorama’nın tarihi ve kullanıldığı alanları anlattıktan sonra sizlerin de kendi Diorama’nızı nasıl oluşturabileceğinizden bahsetmek istiyorum. Aslında Diorama’da her şey sizin bütçenize ve hayal gücünüze bağlı. Diorama'nızın ölçeğini, temasını ve hangi malzemeleri kullanacağınızı hayal gücünüzle belirleyebilirsiniz. Aslında Diorama’yı 3 boyutlu bir resim olarak düşünebilirsiniz. Bu yeteneğinizi de zamanla çalışarak geliştirebileceğinizi de unutmamalısınız. Malzemeleriniz mukavva yapıştırıcı ve kretuar ile hayalinizde ne varsa onu Diorama’nıza dökebilirsiniz. Burada önemli olan tasarım değil yaratıcılıktır. Projenize ilk kez başlarken daha önce yapılmış örneklere bakmak size katkı sağlayacaktır. Bazı plastik insan ve hayvan figürleri, çalılar, banklar ve değişik objeleri de satın alarak işinzi basitleştirebilir veya bunları seramik hamuru, ahşap parçaları gibi malzemeler ile kendiniz üretebilirsiniz.  Ayrıca Diorama sanatı sabır ve bolca emek gerektiren bir sanattır. Tabi bunca emek ve sabırdan sonra ortaya çıkan eserler detayların kalitesine de bağlı olarak çok güzel olabiliyor. Güzelliğinin detaylarında saklı olduğu bu sanat dalı detay meraklıları için birebir. Ayrıca son zamanlarda ülkemizde bu sanata karşı artan meraktan dolayı ve mimarlık öğrencileri ile kullanılan ortak malzemelerden dolayı gerekli olan malzemeleri tedariği konusunda zorluk yaşamayacağınızı umuyorum. Yine de çalışmalarınızı yaparken kullanacağınız kesici aletler ve kimyasal yapıştırıcılar nedeni ile dikkatli olmanız konusunda uyarmakta fayda var. Özellikle bu pandemi günlerinde evde yapabileceğimiz bu küçük eserler sizlerin yaratıcılığınızı kullanarak evde sıkıcı geçen saatlerin doldurulmasında faydalı olacaktır. Şimdiden iyi eğlenceler!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.