Patlamadan Sonraki 35 Yılda Çernobil İncelemesi

Kültür ve Sanat - 10 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

10 Mayıs, 2021

Patlamadan Sonraki 35 Yılda Çernobil İncelemesi

Bilim insanlarının, patlamada sızan zararlı radyoaktif partiküllerinin yok olması için en az 900 yıl geçmesi gerektiğini ve tüm radyoaktif partiküllerinin tamamen yok olması için 48 bin yıldan bahsettikleri Çernobil'de patlamanın ardından geçen 35 yılda neler olduğuna gelin yazımda beraber bakalım.

YÜZYIL FACİASI: ÇERNOBİL

Aradan 35 yıl geçmesine rağmen Çernobil'den haberi olmayan var mıdır? Sanmıyorum. Takvimler 26 Nisan 1986'yı gösterdiğinde, Ukrayna Sovyet Sosyalist Cumhuriyeti'nin Pripyat şehri yakınlarında tüm dünyayı derinden etkileyen bir olay meydana geldi. Pripyat yakınlarında bulunan Çernobil Nükleer Santrali'nde 4. reaktörünün test edilmesi esnasında meydana gelen beklenmedik bir güç dalgalanması ve güç çıkışının hızla büyümesi, nükleer çekirdekte erimeye sebep oldu. Patlamanın etkisiyle ortaya çıkan radyasyon bulutu Sovyetler Birliği'nin batısı ile oradan Avrupa'ya ve Karadeniz üzerinden Türkiye'ye sürüklendi. Patlama sonrasındaki raporlarda doğrudan nükleer patlama sebebiyle can verenlerin sayısı 31 kişi olarak kayıtlara geçse de, Çernobil kaynaklı radyasyonun etkisiyle meydana gelen can kayıpları günümüzde hala devam ediyor.

Patlamadan Sonraki 35 Yılda Çernobil İncelemesi

2006 yılında International Journal of Cancer isimli dergide Çernobil Forumu çalışmasının sonuçları ''Tahmini olarak Avrupa'da tiroid kanserine yakalanan 1.000 vaka ve diğer kanserlere yakalanan 4.000 vakaya Çernobil kazasının neden olmuş olabileceği düşünülmektedir ve bu sayılar kazadan günümüze kadar ortaya çıkan kanser vakalarının %0,01'ini temsil etmektedir. Modellemeler sonucunda 2065 yılına kadar radyasyona maruz kalmış 16.000 kişinin tiroid kanseri, 25.000 kişinin ise diğer kanserlere yakalanması beklenmektedir. Diğer şekillerde kansere yakalanma oranları ise bu tarihe kadar birkaç yüz milyon olacaktır." şeklinde açıklandı.

TAHLİYEDEN SONRA ÇERNOBİL'DE NELER OLUYOR?

Patlamadan sonra hızla tahliye edilen radyasyon bölgelerinde uzun yıllar hiçbir yaşam belirtisi görülmemişti. Ancak doğa bilimcilerin yaptığı araştırmalar sonucunda, patlamanın ardından geçen 30 yılda doğaya müdahale edecek hiçbir insan bulunmayan Çernobil, vahşi yaşamın gelişmesi için ideal bir yaşam alanı haline geldi. Kahverengi ayı, kurt, vaşak, bizon, geyik, kunduz, tilki, porsuk, yaban domuzu, rakun köpekleri ve 200’den fazla kuş türü Çernobil felaketinden sonra kendi ekosistemlerini oluşturdu. Büyük hayvanlarla birlikte çeşitli balık, solucan ve bakteri popülasyonu da bu ortamı evlerine dönüştürmeyi başardı.

İNSANLAR, DOĞA İÇİN RADYASYONDAN DAHA ZARARLI!

Patlamadan Sonraki 35 Yılda Çernobil İncelemesi

Radyasyonun, Çernobil’deki vahşi yaşam üzerine etkilerini inceleyen uzman İngiliz ekolojistleri Mike Wood ve Nick Beresford, Moğolistan’da bulunan ve nesli tükenmekte olan vahşi bir tür olan Przewalski atının Çernobil Dışlama Bölgesinde büyüdüğünü gözlemledi. 1990'ların sonunda Ukrayna tarafından Dışlanma Bölgesine 20 Przewalski atı bırakılmıştı. Kameralara yansıyan taylar ve çocuk atların görüntüleri, bölgede atların nüfusunun arttığını gösteriyor.

Çernobil felaketi, bizlere Dünya’nın insanlar olmadan nasıl olacağı konusunda bir deney sunuyor. Ne kadar az insan olursa doğa o kadar kolay kendisini yeniden inşa edebiliyor. The Guardian’a göre, bölgedeki hayvanlar insanlardan korkuyor ve bu bölge “Avrupa’nın en büyük yeniden yapılanma deneyi” olarak gösteriliyor. Ayrıca Çernobil bölgesinde bitkilerin de yeşerdiği, hatta doğanın kendini yenileyerek küçük ormancılar oluşturduğu da görülüyor. 

Patlamadan Sonraki 35 Yılda Çernobil İncelemesi

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.