Nedir Bu Fovizm?

Kültür ve Sanat - 07 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

07 Haziran, 2021

Nedir Bu Fovizm?

Avangard sanat akımlarından biri olan Fovizm'i daha önce hiç duydunuz mu? Kökeni Fransızca'daki Fauves kelimesinden gelen ve Henri Matisse'nin benimsediği bu akımı gelin beraber inceleyelim.

Fovizm kelimesinin kökeni Fransızca bir sözcük olan Fauves'tir. Fauves, yırtıcılar ve vahşiler anlamına gelir. Sanat eleştirmeni tarafından sanat galerisindeki sanatçılara verilen bu isim, sanatçılar tarafından beğenilince isim böyle kalmıştır. Peki neden böyle bir isim verilmiş?

Fovizm, 20. yüzyılda ortaya çıkan Avangard sanat akımlarının ilki olarak tanımlanabilmektedir. Fırça darbelerini serbestçe kullanmaları, yoğun canlı renklerle tablolalarını süslemeleri, detaysız ve kesik çizgi kullanımı ile gerçek bir görünümü elde etmeye çalışmayan sanatçıların bulunduğu gruptur. Akım oldukça kısa ömürlü bir hareket olsa da kendinden sonra var olan sanat akımlarını etkilemiştir.

Teknolojinin ilerlemesi ve toplum yapısının değişmeye başladığı yıllarda ortaya çıkan dışavurumcu bir tarz olan Fovizm akımında sanatçılar titiz fırça darbelerini reddedip, daha duygulu eserler üretmeyi tercih ettiler. Bazı sanatçılar tarafından onlarca yıl devam ettirilsede bir akım olarak sadece üç yıl sürdü. Akıma dahil olan sanatçılar sadece üç sergi açmışlardır. 

Vahşi Hayvanlar ( Les Fauves) adı verilen sanatçılar şunlardır:

  • Henri Matisse
  • Andre Derain
  • Maurice de Vlaminck
  • Georges Braque
  • Georges Rouault
  • Albert Marquet
  • Raoul Dufy

Aralarında en bilineni Henri Matisse'dir. Matisse eserleri için şöyle bir tanımlamada bulunmuştur: "Ben bu masayı değil masanın bende yarattığı duyguyu çiziyorum."

The Dessert: Harmony in Red, 1908 - Matisse

Sanatçıların yansıttığı eserleri Louis Vauxcelles, serginin yapıldığı salonda (Salon d'Automne) yer alan Rönesans dönemine ait heykele atıfta bulunarak "Vahşiler arasında bir Donatello" diye haykırmıştır. Sanatçıları; gülünç, düşüncesiz ve yeteneksiz bulduğunu söylemiştir.

Fovlar, biçimleri bozup kullandıkları renkleri ve fırça dokunuşlarını duygusal özelliklerine göre seçtiler. Perspektif, derinlik, ton ve doku illüzyonlarını resmetme geleneğini reddederek tuvallerinin yassılığını ön plana çıkardılar. Renkleri, betimleyici olarak değil neşe ya da güçlü güneş ışığının sıcaklığı gibi hisleri ve izlenimleri aktarmak için kullandılar. Eserleri küstah, yöntemleri de baskın ve savruk gibi gözükse de konuları çoğunlukla geleneksel nü, manzara ve natürmortlardan oluşuyordu. Renk, çoğu zaman en çok önem verdikleri şeydi. Cesur renkler ve enerjik boya uygulamaları, Fovizm'i Post-Empresyonizm'i takip eden doğal bir gelişme ve her şeyi tek tipleştirdiğine ve doğallığı kısıtladığına inandıkları Neo-Empresyonizm'e karşı bir tepki olarak ortaya koyuyordu. Matisse, bir keresinde "Fovizm, Divizyonizm'in zorbalığına son vermiştir." diye belirtmiştir.

La Danse (Dans), 1909 - Matisse

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.