Küba'nın Dünü ve Bugünü

Kültür ve Sanat - 23 Mayıs, 2022 - Okuma Süresi: 5 Dk.

23 Mayıs, 2022

Küba'nın Dünü ve Bugünü

Bir dünya düşünün zengin ve fakir ayrımının yaşanmadığı, statü farkının bulunmadığı ve gençlerin gelecek kaygısı olmadan yaşamını sürdürdüğü... Latin Amerika ülkesi olan Küba'yı gelin birlikte tanıyalım!

Küba, Karayipler'de yer alan bir ada ülkesidir. Havana Küba'nın en büyük şehri ve aynı zamanda ülkenin başkentidir. Küba'nın kuzeyinde ABD, batısında Meksika ve Bahamalar, güneyinde ise Cayman Adalı ve Jamaika, güneydoğusunda ise Haiti ve Dominik Cumhuriyetine kadar uzanır. Küba adının anlamı kesin olmamakla birlikte ‘bereketli arazi’ anlamındaki ‘cubao’ veya ‘muhteşem yer’ anlamındaki ‘coabana’ ile ilgili olduğu düşünülen Kızılderili kabilesi Taino’ların dilinden gelmektedir.

Küba'nın geçmişine bakacak olursak komünist bir parti tarafından yönetilen tek partili bir rejime sahip sayılı sosyalist ülkelerdendir. Kristof Kolomb'un keşfiyle İspanyol toprakları olarak 1492 yılında ilan edilmiştir. Ve yaklaşık dört asır boyunca İspanya'nın boyunduruğu altında kalmıştır. İlerleyen yıllarda ise ABD'nin sömürgesi haline gelmiştir. Küba ancak 1902 yılında ABD'den resmi olarak ayrılarak bağımsızlığını kazanmıştır.  Bağımsızlığını kazanmış olmasına rağmen Küba tamamen ABD'nin etkisinden kurtulamamıştır. Ve1933 yılında bir darbeyle ülkenin başına ABD tarafından Barista getirilmiştir. ABD Küba'nın toprakları üzerinde büyük bir paya sahip olmuştur. Küba aynı zamanda o dönemlerde ABD'nin ham madde kaynağı ve aynı zamanda ekonomilerine can veren bir pazar konumuna gelmiştir. Ve o dönemde ki Küba, Amerikalılar tarafından ele geçirilmesiyle birlikte dünyada en hızlı zenginleşen ülkeler konumuna gelmiştir.

Devrim ve devrimciler ülkesi olarak bilinen Küba'da Batista yönetimine karşı olan Fidel Castro ve arkadaşlarının 1953 yılında gerçekleştirdiği ve dört yıl süren devrim ile 1959 yılında diktatör Batista’nın devrilmesi sağlanarak sömürgecilik sistemini kısmi de olsa son bulmuştur. Ve bu dakikadan itibaren ülkede birçok değişiklik yaşanmaya başlamıştır. Bunların ilki tek bir gecede ülkedeki tüm özel işletmeler, arabalar, evler kısaca her yer ve her şey Amerikalılardan kalan tüm zenginlik kamulaştırılarak eşit bir şekilde halka dağıtılmıştır. Sovyetler Birliği'nin desteğiyle halka ücretsiz sağlık sisteminden yararlanabilme eğitim ve barınacak yer gibi pek çok yardım verilmiştir. Küba da herkesin ev sahibi olabilmesi için kiracıların yarısı ev sahibi yapılmıştır. Ve devlet tarafından bir yıl içinde inşa edilmiş olan yeni konutlara insanların gelirinin %10'nu geçmeyecek şekilde kiralanmaya başlanmıştır. İlerleyen yıllarda ülkede ki herkesin kendine ait bir evi olmaya başlamıştır. Aynı zamanda toprak sahibi olmayanlara toprak verilerek tüm halk  eşitlenmeye çalışılmıştır. 

Fakat ABD bu süreçte durmuyor, Küba üzerindeki ekonomik ambargolarını arttırmaya devam ediyordu. Bugün bile ABD tarafından Küba'ya karşı yoğun bir ambargo uygulanmaktadır. Ve zamanında birçok Kübalı bu devrimlerden kaçmak için ülkeyi terk etmiştir. Sovyetler Birliği'nin çökmesiyle birlikte ülkedeki her şey tam tersi bir duruma gelmeye başlamış; ülkede gıda kıtlığı, elektrik sıkıntıları giderek artmıştır. Ülke ekonomisi uzun yıllar boyunca sadece tütün ve şeker üretimine dayanarak devam etmiştir. Fakat ülkenin ekonomisinin canlanması için başka bir şeyler de gerekiyordu ve Küba 1933 yılında ilk kez ülke topraklarını yabancı turistler için açarak turizm yönünde gelişmelerde ilerlemeye başlamıştır.

Küba'nın Dünü ve Bugünü

 

Küba'nın UNESCO’ya göre dünyada en çok görülmek istenen yer olduğunu biliyor muydunuz?

Bugünki Küba hakkında genel bilgiler:

  • Dünyanın en büyük 17’nci adası olan Küba adası aynı zamanda 11 milyon nüfusu ile Karayipler'in en kalabalık adası konumundadır.
  • Küba’nın bir resmi dini yoktur.
  • Küba da ki insanlar aylık 30-40 $ arası kazanmaktadır. Ve halkın maaşları arasında dağlar kadar farklılıklar yoktur. Doktor da olsanız, garson da olsanız aşağı yukarı aynı maaşı almaktasınızdır. Ülkede sınıf farklılığı yoktur.
  • Fakir bir ülke olmasına rağmen ülkede evsiz hiçbir insan göremezsiniz. Çünkü bu ülkede devlet tarafından fakir kişilere konaklayacakları yerler ücretsiz bir şekilde sağlanmaktadır. Aynı zamanda devlet halka her ay temel yardımlar yapmaktadır. Elektrik, su gibi giderlerin belli bir miktarı da yine devlet tarafından karşılanmaktadır. 
  • Küba derisinin renginden dolayı ırkçılık yapılmayan tek ülke olması ile de dikkat çekmektedir.
  • Ülkede bankaları ve kredi kartı kullanımları oldukça azdır.
  • Halkın cep telefonu kullanımına 2010 yılında izin verilmiştir. Fakat pahalı bir ihtiyaç olmasından çoğu kişide yoktur.
  • Ülkede okuma yazma bilmeyen kişi sayısı oldukça azdır. Fakat ülkede kitap, bilgisayar ve internet gibi araçlara ulaşım kolaylığı oldukça kısıtlıdır. Bu tür araçlar lüks olarak kabul edilmektedir.
  • Ve son olarak Küba'nın başkenti Havana'daki bir parkta Atatürk büstü yer almaktadır.

Küba'nın Dünü ve Bugünü

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.