Kafka'nın Böceği: Gregor Samsa

Kültür ve Sanat - 15 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

15 Kasım, 2021

Kafka'nın Böceği: Gregor Samsa

Franz Kafka son zamanlarda karşımıza çokça çıkan yazarlar arasında yer alıyor. Peki, Kafka'nın Dönüşüm adlı kitabını okudunuz mu? Bize verdiği mesajları tam olarak anlayabildiniz mi? Bütün ayrıntıları ile yazıyı birlikte inceleyelim.

Gregor Samsa her zaman yaptığı gibi sabah erkenden kalkacak ve beşte hareket eden trene yetişip işinin başına geçecekti. Sıkıntılı ve yorucu bulduğu, insanlarla iç içe, samimiyetsiz ilişkiler kurduğu bu zor işe ailesi için devam etmek zorundaydı. Ama bu sabah işler beklediği gibi olmadı. Öyle bir durumla karşı karşıya kaldı ki ne çalan saati duydu ne de yatağından kalkabildi. Uyandığında sert bir kabuğun üstünde sırtüstü yatıyordu ve kahverengi bedenine, birbirinden bağımsız çok sayıda bacağa bakıyordu. Gördükleri karşısında dehşete kapıldı. Rüya olmasını temenni ederdi ama Gregor Samsa dev bir böceğe dönüşmüştü. Franz Kafka, yirminci yüzyılın insan portresini bu eserde çizmiştir. Kafka bu kitapta Samsa'yı böceğe dönüştürürken ayrıca onun umutlarını, korkularını ve yorgunluklarını da dönüştürmüştür. 

Kafka'nın Böceği: Gregor Samsa

Sanayi Devrimi sonrası büyüyüp gelişen teknolojiye, çoğalan fabrikalara rağmen Franz Kafka, romanın kahramanını dış dünyanın gerçeklerinden kaçırıp başka bir varlığa dönüştürmüştür. Kafka'nın bunu yapma sebebi nedir? Kafka'nın belki de bu kaçışla amaçladığı şey ilerleyen zamana karşı insan olarak kalabilmenin zorluğunu aktarmaktı. Kitabı çeviren Ahmet Cemal'in dediği gibi:

İçinde yaşadığı toplumu artık insanı insan kılan değerlerden hiçbiriyle ölçemeyen, bu değerlerin tümünün yitimine tanık olan toplumun bireyliğini koruyabilmek için ortaya koyduğu son akış yoludur.

Kafka, bu insan tiplemesinden Dava adlı romanında da bahseder. Romanın kahramanı Josef K. bir sabah uyandığında aniden tutuklanmıştır. "Biri Josef K.'ya iftira etmiş olmalıydı çünkü kötü bir şey yapmamış olmasına karşın bir sabah ansızın tutuklandı." cümlesi ile başlayan romanda Josef K.'nın hayatı tıpkı Gregor Samsa gibi aniden değişmiştir. Franz Kafka roman kahramanlarının bu sürekli tutukluluk halini, muhtaç, güçsüz hallerini bu sistem karşısında bir "şey"e dönüşümünü; patron, baba, rahip ve sorgu yargıcı karakterleri ile destekler. Aslında Kafka'nın yansıttığı acizlik ve yetersizlik duygusunun kaynağı onun gerçek hayat hikayesinde saklıdır. Babalar ve Oğullar adlı eserinde bu çatışmayı çok derinden yaşayarak aktarmıştır. Yine Babaya Mektup'ta güvensizliğinin, acizliğinin tek sorumlusu olarak babasını hedef alır. Bu yüzden Dönüşüm'de baba figürünü sert aktararak kendi babasına benzetmiştir. 

Dünya edebiyatında klasikleşen tüm metaforların bize aktarmak istediği şeyler vardır. Oblomov'un hırkası, Gogol'un paltosu, Tolstoy'un bisikleti ve yine Kafka'nın böceği... Bilinçli bir okur olarak bize düşen ise aktarılmak istenen mesajlara kulak kabartmak olacaktır. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.