Etkili Kitap Okumak için 4 Yöntem

Kültür ve Sanat - 04 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 5 Dk.

04 Nisan, 2022

Etkili Kitap Okumak için 4 Yöntem

Bu yazımda siz değerli okurlarımız için insanın akıl yolculuğunda ve gelişiminde önemli bir rol oynayan kimileri için en değerli hazine olarak kabul edilen okuma ve ders kitaplarını nasıl hızlı ve verimli bir biçimde okuyabiliriz sorusuna bir takım tekniklerle bir yanıt aradım.Keyifli okumalar.

Kitap okumanın en etkili ve verimli yollarını zaman kullanımı, tür ve yazar seçimi, pozisyon ve mekan seçimi, amaçsal ve psikolojik değerlendirmede bulunmak gibi başlıklar altında değerlendirebiliriz. Gelin bunları daha yakından inceleyelim.

1- ZAMAN KULLANIMI

Şüphesiz günlük hayatta insan için en değerli kavram zamandır. Nitekim kitaplarımızı hızlı ve verimli okumak içinde zaman büyük bir önem arz eder. Bir ders veya okuma kitabı okumaya karar verdiğiniz anlarda yapacağınız en temel hareket gün içinde zaman yaratmak veya zaman belirlemektir. Örneğin; sabah sekiz ile sekiz buçuk arasında kitap okuyacağım veya akşam okuldan dönerken kitap okuyacağım gibi söylemler sizleri belli bir program içerisine entegre eder akabinde sizler bu isteği bir ödev niteliğine büründürmüş olursunuz. Bu sayede sizleri okumaya veya öğrenmeye çalıştığınız kitabı nefes almak gibi güdümlü bir duruma sokar. Bu sayede okunmaya çalışılan kitap hızlı ve verimli bir şekilde okunur.

Etkili Kitap Okumak için 4 Yöntem

2- TÜR VE YAZAR SEÇİMİ

Kitap okumaya karar verdiğiniz anlarda zaman seçiminden ziyade yapacağınız ilk işlem okuyacağınız kitabı belirlemektir. Bu işlemi gerçekleştirirken kişinin kendisini tanıması ziyadesi ile önem arz eder. Kişi karakterinin hangi türleri okumaya yatkın olduğunu günlük hayattaki davranış ve düşünüş biçimlerinden fark etmelidir. Örneğin sizler gerçek hayatta gerçekleşmesi mümkün olmayan olaylara ilgi duyuyorsanız mistik ve fantastik eserler tercih edebilir veya çevrenizde gerçekleşen, merak uyandıran olaylara tepkisiz kalamıyorsanız sizleri meraklandıracak polisiye veya dedektiflik barındıran eserler tercih edebilirsiniz. Ayrıca sizler eğer roman ve öykü gibi eserlerden hoşnut olmuyorsanız bilgilendirme arzusu daha fazla olan akademik eserler tercih edebilirsiniz. Belirttiğimiz gibi eser seçiminde sizlerin kendisini tanıması çok önemlidir. Bir başka önemli konu ise yazar seçimidir nitekim günümüzde yazar sayısı gittikçe artmakla beraber niceliğin artmasıyla niteliğin azalması yadsınamaz bir gerçektir. Bu bakıma sizler seçimlerini kendi alanlarınıza uygun bir biçimde tercih etmelisiniz veya deneme yanılma yöntemi ile seçmiş olduğunuz yazar üzerinden benzer üsluptaki yazarlara göz gezdirmelisiniz.

Etkili Kitap Okumak için 4 Yöntem

3- MEKAN VE POZİSYON SEÇİMİ

Pozisyon ve mekan seçimi tek başına değerlendirecek kavramlar değildirler. Nitekim bu kavramlar zaman kullanımı ile ilişkilendirmelidir. Seçtiğiniz zamanlar bir bakıma mekanları da içinde barındırır. Bu açıdan sizler zamanı tercih ettikten sonra seçtiğiniz zamanın hangi mekanlara denk geldiğini düşünmelisiniz. Sizler mekan seçimi yaparken mekanın çok gürültülü olmamasına dikkat etmelisiniz ve kişinin dikkatini bozacak eylemler barındıran mekanlardan uzaklaşmalısınız. Bu bakıma sessiz bir oda veya kütüphane iyi bir tercih olabilir. Ayrıca mekan seçimi yaparken o mekanın içerisinde bulunan kişilerin sizleri okumaya veya okumamaya teşvik ettiğini göz önünde bulundurmalısınız. Sizler doğru mekanı seçtikten sonra pozisyon seçimine dikkat etmelisiniz. Pozisyon seçimi yaparken eğer uykudan önce kitap okumuyorsanız yatar pozisyondan kaçınmalısınız ayrıca uykunuzu getirecek ışıklardan kurtulmalısınız. Eğer uykunuzun gelmesini istemiyorsanız az veya çok yemekten kaçınmalı ve kitap yanında yiyecek içecek tüketmemeye dikkat etmelisiniz. Sayfaları tutarken ellerinizi işlevli bir biçimde kullanmalısınız. Mekanın ışık seçiminde ise sizlerin gözünü rahatsız etmeyecek ışıklar önem teşkil eder.

Etkili Kitap Okumak için 4 Yöntem

4- AMAÇSAL VE PSİKOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRMEDE BULUNMAK

Sizler kitap seçimini yaparken kitapların insanın uçurumdan düşmesine engel olan bir urgan niteliğinde olduğunu unutmamalısınız. Bu bakıma kitapların insan hayatına etkisini göz önünde bulundurmalısınız. Seçtiğiniz kitabın sizi hangi yönde ve nasıl geliştireceğini önceden kestirmeli veya hayatınızda eksik olduğunu düşündüğünüz konu ve alanlar açısından tercihinizi yapmalısınız. Psikolojik açıdan kendinizi yetersiz hissettiğiniz konular için kişisel gelişim kitapları tercih etmeli veya akademik alanda kendinizi geliştirmek için amacına uygun kitaplar seçmelisiniz. Kitapların sayfaları insanoğlu için bir dost niteliğindedir. Nitekim insana da bazı dostları güzel öğütler verirken bazı dostları ise kötü öğütler verir ama bu dostları seçende yine o insanın kendisi olmuş olur. Seçtiğiniz kitaplarda kendi sorumluluğunuz altında olmalarının yanı sıra size iyi veya kötü şeyler öğretebilir. Bu yüzden kitap seçimi yaparken amaçsal ve psikolojik olarak kendi tahlilinizde bulunmanız hayati bir olgudur.

Etkili Kitap Okumak için 4 Yöntem

Kitap okumak aynı nefes almak gibi hayati ve güdümlü bir eylemdir. Sizler nasıl ki yanlış nefes aldığınız zaman tüm vücudunuz bu yanlıştan etkileniyor ve zarar görüyorsa yanlış ve verimsiz kitap okumakta sizlere zarar verecektir. Yöntemleri uygulamayı unutmayınız!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.