Eğitim Hakkını Savunduğu İçin Vurulan Kız: Malala Yousafzai

Kültür ve Sanat - 14 Haziran, 2021 - Okuma Süresi: 4 Dk.

14 Haziran, 2021

Eğitim Hakkını Savunduğu İçin Vurulan Kız: Malala Yousafzai

Malala Yousafzai, adını pek çoğumuzun duymadığı genç kız. 15 yaşında eğitim hakkını savunduğu, ülkesi Pakistan'daki Taliban güçlerine baş kaldırdığı için hayatımın değiştiği gün diye bahsettiği okul yolunda vurulmasından, verdiği zorlu yaşam mücadelesinden dolayı Nobel ödülü almasına ve kendi hayatını anlattığı bir kitap yazmasına kadar uzanan hikayesini gelin hep birlikte okuyalım.

Malala Yousafzai, 12 Temmuz 1997 tarihinde Pakistan’ın Swat vadisinde doğmuş ve o zamanlar her şey gayet normalmiş. Herkes rahatça televizyonlar izleyebiliyor, çocuklar kızlı-erkekli okula gidebiliyor, resim ve müzik gibi pek çok aktiviteye rahatça yapılabiliyorken, 2000'li yıllara gelindiğinde ise Taliban ve militanlarının bir zamanlar girişinde ‘’Cennete Hoş geldiniz’’ yazan Swat vadisinde etkili olana kadar. Taliban ve militanlarının ilk olarak televizyonu yasaklayıp günah listesine aldılar. Sonra kadınların yanlarında erkek olmadan sokağa çıkmaları yasaklandı, yanlarında erkek olmadan dışarı çıkmaları halinde ise öldürüyorlardı. Daha sonra bölgede kızlı-erkekli eğitim yasaklandı, kızlı-erkekli eğitim veren okullar bombalandı. Daha sonra kız çocuklarının okula gitmesi yasaklandı. Şair ve eğitimci olan babası Ziauddin Yousafzai tarafından eğitim ve kadın hakları savunucusu bir aktivist olarak yetiştirilen Malala o gün bir karar verdi; okuyacaktı, hatta kendisi gibi olan kız çocuklarının okumasını sağlayacaktı. İlk olarak 2008 yılında ülkesinin ve kendisinin yaşadığı zor günleri BBC'nin Urduca servisinde takma isim kullanarak bir blogta yazmaya başladı. Ardından Pakistan’da ünlü televizyon programları ve radyo programlarında sesini duyurmaya devam etti.12 yaşındayken ev ev, okul okul dolaşarak sessiz kalan ülkesi Pakistan ve dünyanın aksine eğitim hakkını savunmaya devam etti. New York Times, Malala hakkında bir belgesel hazırladı. Malala’nın adını herkese duyurdu ve bu olay Taliban cephesinde Malala’yı bir hedef haline getirdi.  

Erkek evladın doğumunun silahlar atarak kutlandığı, kız çocukların ise örtülerin ardına saklandığı, hayattaki rollerinin sadece yemek pişirmek ve çocuk doğurmak olduğu topraklarda doğmuş bir kız…

- Ben, Malala 

Tarih 9 Ekim 2012'yi gösterdiğinde 15 yaşındaki Malala okul servisini durduran Taliban militanları tarafından başından ve boynundan vuruldu. Ağır yaralanan Malala, mucize eseri hayatta kaldı. Pakistan’daki hastanelerinin yetersiz kalmasından dolayı bir süreliğine İngiltre’ye gönderildi. Malala İngiltere'de yaşam savaşı verirken Pakistan'da halk sokaklara döküldü ve toplanan 2 milyondan fazla imza ile eğitim yasasının değişmesini sağladdılar. Bu sayede eğitim ücretsiz ve zorunlu hale geldi. 

Eğitim Hakkını Savunduğu İçin Vurulan Kız: Malala Yousafzai

 

Malala’nın hikayesi burada bitmedi. 2013 yılında Birleşmiş Milletler Malala’nın doğum günü olan 12 temmuzu Malala günü ilan etti. Malala burada yaptığı  konuşmasında, “Teröristler benim ideallerimi değiştireceklerini, isteklerimden vazgeçeceğimi zannettiler ama benim hayatımda şunun dışında hiçbir şey değişmedi: Zayıflık, korku ve umutsuzluk öldü. Kuvvet, güç ve cesaret doğdu.” dedi. Malala şimdilerde 23 yaşında genç bir kız ve hala savunduğu fikirlerin arkasında durmaya devam ediyor. Okula ihtiyacı olan ülkelerde okul yaptırmaya devam ediyor. Eğitimine ve hayatına İngiltre’nin Birmingham şehrinde devam eden Malala’nın tek dileği ise bir gün ülkesine, Pakistan’a geri dönebilmek. Uluslararası Çocuk Barış Ödülü ve AB İnsan Hakları Ödülü’nün de sahibi olan ve tabiri caizse korkuyu dize getiren Malala; 2014 yılında henüz 17 yaşındayken Nobel Barış Ödülü gibi büyük bir başarıyla tüm dünyada ses getirdi. Nobel Barış Ödülüyle birlikte gelen 1 milyon doları da Pakistan’da kız çocuklarına okul yapılması için bağışladı. Ayrıca TIME dergisinin 2013 yılında hazırladığı ‘’Dünyanın En Etkili 100 Kişisi’’ listesinde yer aldı. 

Eğitim Hakkını Savunduğu İçin Vurulan Kız: Malala Yousafzai

Malala’nın henüz 16 yaşındaykeyken Christina LAMB ile ortak bir biçimde yazdığı 390 sayfalık, ülkemizde ise çevirisi Doğan Yılmaz tarafından yapılan ‘Ben, Malala’ adında bir kitabı var. Bu kitap herkes tarafından okunmalı bence. Hem bambaşka bir kültürü öğrenirken hem de o bölgede yaşayan insanların yaşadığı zorluklar hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. 

Eğitim Hakkını Savunduğu İçin Vurulan Kız: Malala Yousafzai             Eğitim Hakkını Savunduğu İçin Vurulan Kız: Malala Yousafzai

Dünyada iki güç vardır. Biri kılıç, diğeri kalem. İkisinden daha kuvvetli olan üçüncü güç ise kadınların gücüdür.

-Ben, Malala 

 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.