Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya

Kültür ve Sanat - 20 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

20 Haziran, 2022

Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya

Şiirlerini severek okuduğum ve günümüzde ise "Bayrak Şairi" olarak tanınan Arif Nihat Asya'nın Bayrak şiirinin serüvenine hepimiz az çok hakimiz. Bu yazımda ise Arif Nihat Asya'nın hayatını ele alıp onu bayrak şairi yapan etmenleri inceledim. Keyifli okumalar.

1904'te İnceğiz köyünde dünyaya gelen Arif Nihat Asya'nın annesi Bulgarlı Zehra Hanım, babası ise Anadolulu Ziver Efendi'dir. Arif Nihat daha bebekliğinin ilk haftalarında babasını verem hastalığından kaybetmiştir. Annesi ise bu olaydan birkaç sene sonra başka bir adamla izdivaç gerçekleştirip Filistin'e yerleşme kararı alır ve Arif Nihat akrabalarının yanında büyür. Anne özlemi ilerleyen yıllarda Arif Nihat'ın şiirlerinde açıkça kendini belli etmiştir. 

Arif Nihat'ın edebiyat serüveni çok erken yıllarda, rüştiye zamanında şiir ile başlamıştır. O yıllarda I. Dünya Savaşı patlak verdiği için Arif Nihat'ın şiirlerinde milli konular hakimdir. Lise yıllarına geçtiğinde ise Anadolu'da Milli Mücadele başlamıştır ve Arif Nihat bu yıllarda lise eğitimi için Kastamonu'dadır. Ayrıca bu il Milli Mücadele'ye destek veren aydın kesimin yoğun olduğu iller arasındadır. Arif Nihat'ı "Bayrak Şairi" yapacak olan fikir ve düşünce temeli tam anlamıyla burada atılmıştır. Öğrenimine Darülmuallimin-i Aliye'nin edebiyat bölümünde devam eden Arif, ilk şiir kitabı olan Heykeltıraş'ı 1924'te bu okulda yazıp yayınlamıştır. Okulun son senesi Hatice Semiha Hanım ile evlenir. Bu dönemlerde Arif'in geçim sıkıntısı vardır ama bu sıkıntı onu edebiyattan geri çekmez. O tam tersine sürekli şiirler piyasaya sürüp bunları satarak geçinmeye çalışır. Kendini şiir konusunda çok fazla geliştiren Arif, edebiyatımıza manzum gezi yazısı türünü kazandırır. Bu izdivacın ardından 1928'de Adana'ya gelir ve burada uzunca bir süre öğretmenlik yapar. Öğretmenlik görevi sadece Adana ile sınırlı kalmaz. Ayrıca Malatya, Edirne, Lefkoşa gibi yerlerde de öğretmenlik serüveni vardır. En son durağı ise Ankara Gazi Lisesi olmuştur ve buradan emekliye ayrılır. 

                                                         Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya

1940 yılına kadar Adana'da Erkek Lisesi'nde edebiyat öğretmenliği yapmıştır. Bu memlekette her yıl 5 Ocak tarihinde Adana'nın düşman işgalinden kurtuluşu kutlanır. Bir yıl öncesinde ise Hatay, Türkiye topraklarına katıldığı için çok daha görkemli bir kutlama planlanmaktadır. Edebiyat öğretmeni olarak Arif Nihat'a düşen görev günün anlam ve önemine ait güzel bir şiir bulmaktır. Bulunan şiir Saat Kulesi ile Ulu Cami minaresi arasına çekilen bayrağın altında okunacaktır ancak şiir bulması için görevlendirdiği öğrenciler o heyecanı millete hissettirecek bir şiir ortaya çıkaramamışlardır ve artık Arif için iş başa düşmüştür. O zamanlar günün her saati memleket aydınlatılmazdı. Geceleri evlerde ya da sokaklarda gaz/petrol lambaları vardır. İşte Arif Nihat Asya o karanlık gecede ufak bir petrol lambası yardımı ile günümüze kadar gelen Bayrak şiirini yazar. Ayrıca bu şiir "Bayrak Şairi" unvanını Arif Nihat Asya'ya kazandırır. O, bu unvandan dolayı "Bu şiir bana 'Bayrak Şairi' denilmesine yol açtı ki bu sıfat, benim için altından dökülmüş bir İstiklal Madalyası kadar kıymetlidir." demiştir. Günümüzde en bilinen şiirini 5 Ocak 1940'ta yazıp okutmuştu. Bir başka 5 Ocak 1975''te ise hayata gözlerini yumdu. Bir Bayrak Rüzgar Bekliyor demişti Arif Nihat Asya. Artık o bayrak şairine kavuştu.

Saygı ve özlemle.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.