13 Sayısı Neden Uğursuz?

Kültür ve Sanat - 18 Nisan, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

18 Nisan, 2022

13 Sayısı Neden Uğursuz?

13 sayısının, yaygın bir inanışa göre, uğursuz kabul edilmesinin tarihçesini incelediğimiz bu yazıda, 13'ü şanslı kabul eden ülkelerin de olduğuna ve 13 sayısının matematiksel değerine değindim. Gelin beraber inceleyelim!

13 sayısının uğursuzluğuna inanır mısınız? 13. sırada olmak ya da 13 numaralı bir dairede oturmak size endişe verir mi?

Kişilere göre değişiklik gösteren bu durumun bir adı var: Triskaidekafobi. Bu isim, 13 sayısının uğursuzluğundan korkma hastalığına verilir. Dünya çapında yaklaşık 20 milyon kişinin bu fobiye sahip olduğu öngörülmektedir.

Matematiksel olarak baktığımızda aslında eşsiz bir sayı olan 13’ün birçok özelliği bulunmaktadır. Asal, Lasal ve Fibonocci sayısı olma özelliklerini taşıyan nadir sayılardan biri olan 13’ün, altın oranın parçalarından biri olması hatta Arşimet’in katı cisim sayısı da olmasının onu eşsiz kılması gerekirken yaygın bir inanç olarak uğursuz kabul edilmesi oldukça şaşırtıcıdır.

Abartılacak bir durum olmadığını düşünebiliriz ancak dünyada bazı otellerin asansörlerinde 13. kata çıkmanızı sağlayacak düğme yoktur. Dünyanın farklı yerlerinde bazı evlerin numaralarının 13 yerine 12+1 şeklinde yazıldığı bilinir. Tarot kartlarında 13. kartın ölüm kartı olması tarot ile ilgilenenlerde 13 sayısında uğursuzluk olduğu inancını arttırmıştır.

Peki 13 sayısı neden uğursuzdur?

Hristiyanlık dininde 13 sayısının uğursuz olduğu teorileri olsa da İncil’de böyle bir konuya değinilmemiştir.

'Son Akşam Yemeği' tablosu

Leonardo da Vinci'nin ''Son Akşam Yemeği'' isimli eserinde İsa’nın, masada bulunan 13 kişiden birinin ona ihanet edeceğini dile getirdiği an resmedilmiştir ve masadaki 13. kişi olan Yahuda’nın ihanet eden olduğu bilinmektedir. Bu durumdan dolayı günümüzde lüks restoranlarda 13 kişinin bir masada oturmasına izin verilmez.

Günümüzden yaklaşık 3800 yıl öncesine, Mezopotamya’ya bakalım. Hammurabi Kanunları bilindiği üzere tarihteki en eski ve en iyi şekilde korunmuş kanunlardır. 282 maddeden oluşan kanunlarda 13. maddenin olmaması o zamanlarda dahi 13’ün kehanetine inanıldığı varsayımını yapmamıza yol açmıştır.

İskandinav Mitolojisini incelediğimizde Valhalla’da 12 tanrının davet edildiği bir yemek verilir. "Loki" isimli kişi davetsiz bir şekilde 13. kişi olarak oraya gelir ve iyilik tanrıçasını öldürür. 13 sayısının uğursuz olarak kabul edilmesi için bir sebep daha çıkmıştır.

Amerika’da yapılan araştırmalarda Batı kültüründe 13. Cuma’dan korkulduğu ve bunun uğursuzluğuna inanılan son akşam yemeğinin ertesi günü olan cuma günü İsa’nın çarmıha gerilmesi ile ilgili olduğu kanısına varılır.

13 sayısını şanslı olarak gören ülkeler de vardır. İtalya’da uğursuz sayı 13 yerine 17’dir. ABD’nin 13 eyalet tarafından kurulması ulusal paralarında yer alan piramitte 13 basamağın bulunması ve 13 tane harf, ok, yıldız ve yaprak gibi sembollerin var olması hatta 1880 yılında 13 sayısının uğursuzluğu inanışını kırmak amacıyla kurulan ‘’13’ler Kulübü’’ne ABD başkanları da üyedir. Bu kulübün bir geleneği olarak her ayın 13’ü 13 kişilik sofralarda yemek yenilir.

13 sayısının uğruna ya da uğursuzluğuna inanmak bize bağlıdır. Hayatta her şeyin sizlere şanslı gelmesi dileğiyle...

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.