İçimizdeki Şeytanı Tanımak ve Anlamak

Kitap - 01 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

01 Ağustos, 2022

İçimizdeki Şeytanı Tanımak ve Anlamak

İnsan psikolojisinin çok başarılı tahlillerini yapan, dünyaca ünlü eserlerin yazarları Sabahattin Ali ve George Orwell'in kaleminden "İçimizdeki Şeytan"ı inceledim. Bu isimlere psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'un gözünden bakmamak olmazdı. Keyifli okumalar...

İçimizdeki Şeytanı Tanımak ve Anlamak

Sabahattin Ali, "İçimizdeki Şeytan" adlı romanında natüralist bir amaçla insanı anlatmak ve ona dair her şeyi açığa çıkarmak için derinlemesine tahliller yapıyor. Tüm eylemlerimizde bizi etkileyen veya yönlendiren ikincil bir benlikten, insanın bilinçaltının tezahürü olarak bahsediyor içimizdeki şeytandan. "Kötülüğün doğasıdır dürüstlük. Kimse mahsusçuktan kötülük yapmaz. Kötülük iyilikten her zaman daha dürüsttür. İşte bu yüzden günahlarımız masumdur." diyor. Yani, Sabahattin Ali'ye göre içimizdeki şeytan, kötülüklerimizi atfettiğimiz bir çıkış yolu sadece. Bazen insan kendisine itiraf edemediği duygular içerisine bürünür ve birçok şeyi tamamlayamaz. Soracağı sorunun veya alacağı cevapların ne olacağını da bir türlü kestiremez. Bir iç hesaplaşması yapması gerektiğini bilir ama olabildiğince bunu kendisinden uzak tutmaya çalışır. Çünkü insan kendini bulursa kaybolur. Ama insanın korkması gereken kendini bulmak değil, bir gün kaybolacağını bile bile kendini arama motivasyonunu yitirmek olmalı. Bu yüzden içimizdeki şeytan çok da cazip olmayan bir kaçış yolu.
İçimizdeki Şeytanı Tanımak ve Anlamak

George Orwell'a göreyse içimizdeki şeytan her şeyden kaçma isteğimizdir. Çünkü neden? Çünkü, insan yaşarken boğuluyor da ondan, "boğulmamak için" kaçıyoruz. "Çünkü sürdüğümüz bu hayatta yapmak istediğimiz işleri yapmıyoruz. Sebep, bizi sonu gelmez aptallıklara koşan içimizdeki şeytan." İstediğimiz hayata doğru bir kaçışta, içimizdeki şeytanın aslında tüm hayatımızı nasıl tesiri altına aldığını anlatıyor Orwell. 

İçimizdeki Şeytanı Tanımak ve Anlamak

Freud içimizdeki şeytana "id" diyor. İd, içimizdeki doyumsuz hayvandır. Kendisini yalnızca ihtiyaçlara göre ayarlayan, güdüsel, durdurulamaz yanımızdır. Bizimle birlikte doğar, bizimle birlikte ölür. İki temel güdüye göre hareket eder: Libido ve Thanatos. Libido, yaşam ve cinsellik dürtümüzdür. Thanatos ise ölüm ve saldırganlık. Freud'a göre insanlar en masum görüldüğü çocukluk çağlarında bile bu iki ana içgüdüye sahiptir. İd'e kısaca bilinçaltımız diyebiliriz. Yani bilinç kısmına getiremediğimiz devasa ve güçlü, dürtülerimizi içeren alan. Bazen bu istenmeyen bilinçdışı malzemeyle başa çıkmak zorundayızdır. İstenmeyen düşünce ve arzulara karşı geliştirdiğimiz savunma mekanizmaları (bastırma, inkar, yansıtma gibi) vardır. Bu sayede bu istenmeyen malzemelerin bilince ulaşmasına izin vermeyiz. Fakat iç yaşantılarımızın ve dış dünyanın farkında olmadan yaptığımız şeyler, yani bastırılmış düşünce ve dürtüler, anormal davranışın kaynağıdır. Bu yüzden Freud insanı ele almaya buradan başlar. 

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.