Remote Çalışma Nedir?

Kariyer - 08 Ağustos, 2022 - Okuma Süresi: 8 Dk.

08 Ağustos, 2022

Remote Çalışma Nedir?

Pandemiyle birlikte şirketlerin benimsediği remote çalışma sistemi, çalışanlar için daha fazla esneklik sağlıyor. Çalışanlara sağladığı esnekliğin dışında şirketler için de avantajları bulunan remote çalışma sistemi nedir? Gelin beraber öğrenelim!

Remote Çalışma Nedir?

Pandemiyle birlikte oldukça rağbet görmeye başlayan remote (uzaktan) çalışma sistemi, doğru uygulandığı takdirde birçok açıdan yararlı bir konsept olarak karşımıza çıkar. Bu çalışma yöntemi, en basit haliyle çalışanın ofis ortamı dışında faaliyet göstermesidir. Herhangi bir mekana bağlı olmadan çalışmanın gerçekleştirildiği bu modelde yüksek performans göstermek mümkündür. Önemli olan konu, tamamlanacak işlerin iyi bir şekilde planlanması ve bu planlamalara uygun adımların atılmasıdır. Doğru planlamanın yapılmasıyla çalışanlar ofis ortamını evine ya da dilediği bir ortama kurarak iş hayatını profesyonel bir hale getirebilir. Maksimum verimin elde edilmesine katkıda bulunan ve motivasyonu artıran remote çalışma sistemi, çalışana ve işverene pek çok açıdan katkı sağlar.

Ülkemizde birçok şirket uzaktan çalışma modelini benimsemeye başlamıştır. Remote çalışma sadece elde edilen hizmet veya ürünün kalitesini artırmakla kalmıyor aynı zamanda şirket için de tasarruf sağlıyor. Mali açıdan tasarruf sağlayan bir durum ise şirketlerin çalışanlarına verdiği yol ve yemek parasıdır. Remote çalışma modeli sayesinde şirketler hem maliyetlerini düşürüyor hem de çalışanlarının verimini artırıyor.

Remote Çalışma Nedir?

Remote Çalışmanın Faydaları Nelerdir?

Remote çalışma sisteminin avantajları çalışanlar ve işverenler açısından ayrı ayrı ele alınabilir.

Çalışanlar Açısından Remote Çalışmanın Avantajları

Esnek Yaşam Tarzı: Çalışanların uzaktan çalışmayı istemesinin en bariz nedeni daha esnek bir yaşam tarzı sunmasıdır. Çalışanların belirli bir süre boyunca ofiste olmaları gerekmediğinde aileleriyle vakit geçirebilir, eğitim ve spor gibi konulara odaklanabilir, kendilerine vakit ayırabilirler.

Sağlık ve Zindelik Kazanma: Remote çalışma sistemini benimsemiş çalışanlar, ofisteki meslektaşlarına göre çok daha az streslidir. Aynı zamanda moral ve motivasyonları daha yüksektir. Stresli bir faaliyet olan işe gidip gelmenin ortadan kaldırılması ve rahat bir ortamda uzaktan çalışma imkanı sunulması çalışanların daha az stres yaşamalarını sağlar. Bu şekilde çalışanlar daha iyi performans sergiler. Ayrıca bu kişilerin şirketlerine karşı sadakatleri de daha yüksek seviyededir.

Daha İyi Performans Gösterme: Remote model ile çalışanlar, en iyi işlerini ofis dışında yapma eğilimindedir. Bu açıdan freelance işte çalışanlar ve remote çalışanlar öncelikle çevreden daha fazla ilham alabilir ve çevresel dikkat dağıtıcıları istediği gibi filtreleyebilir. Uzaktan çalışanlar, bu modeli daha başarılı çalışmaları için bir motivasyon ya da ödül olarak görürler. Bu nedenle sevdikleri ve benimsedikleri bu yaşam tarzını sürdürmek için hedeflerini yerine getirmeye devam ederler.

İşverenler Açısından Remote Çalışmanın Avantajları

Daha Yüksek Verimlilik Elde Etme: Uzaktan çalışmanın getirdiği esnek çalışma düzeni, çalışanların verimliliğini artırmaya katkı sağlar. Bu modelde çalışanların, ofiste çalışanlara göre daha fazlasını yapmak için ekstra efor sarf etme olasılığı daha yüksektir.

Tasarruf: Remote çalışma sistemi, şirketin karlılığını olumlu etkileyen bir sistemdir. Çalışanların uzaktan çalışması, söz konusu şirketin kira, ofis mobilyaları ve yol parası gibi maliyetlerden tasarruf etmesini sağlar.

Şirket Sadakati: Uzaktan çalışma sistemi, çalışanların şirketlerine daha sadık olmalarını sağlar. Bu modeli bir ödül olarak değerlendiren çalışanlar, şirketlerine daha fazla güven duyarlar.

Remote Çalışma Nedir?

Remote Çalışma ile Hibrit Çalışma Arasındaki Farklar Nelerdir?

Bu iki farklı çalışma modeli, birbirinden tam olarak ayrılamaz. Hibrit çalışma modeli, remote çalışma modelinin çatısı sayılabilir. Hibrit çalışma, hem evden çalışma hem de ofisten çalışma modelinin kullanıldığı bir modeldir. Bu iki farklı çalışma modelinin farkları şu şekildedir:

Bağlayıcılık 

Hibrit çalışma modelinde, çalışanlar belirli zamanlarda mutlaka ofis ortamında bulunmak zorundadır. Bunun sıklığı modelden modele değişebiliyor olsa da iş yerinde bulunulması zorunluluğu gerçeği değişmiyor. Bu da çalışanları, hibrit çalışma sisteminde mekanlara bağımlı hale getiriyor. 

Remote çalışma modelinde ise iş yerinde hiçbir zaman fiziksel olarak bulunma zorunluluğu olmadığı için çalışanlar dünyanın her yerinde bulunabilir. Uzaktan çalışan biri, isterse home office olarak isterse digital nomad hayat felsefesini benimseyerek dünyada istediği her yerde çalışabilir. 

Sosyallik

Pandemi boyunca uzaktan çalışırken çalışanlar iş arkadaşlarıyla görüşemediği için sosyal ihtiyaçlarını karşılamakta zorlandılar. Hatta bu dönemde başladığı yeni işinde ekip arkadaşları ile hiç tanışamayan insanlar da mevcut. 

Remote sistemde çalışılan dönem boyunca çalışanların en büyük şikayetleri sosyal izolasyon ve yalnızlık oldu. Tüm gün evlerinden çalışan, iş arkadaşları ile molalarda sohbet etmek, kahve içmek gibi faaliyetleri gerçekleştiremeyen kişiler, kendilerini yalnız hissetti. 

Hibrit çalışma sisteminde, çalışma alanlarında fiziksel olarak bulunan çalışanlar, işleri gerçekleştirmenin dışında birbirleriyle sosyal olarak da iletişime geçebiliyorlar. İşe yeni başlayan genç çalışanlar da iş arkadaşları ile tanışarak iş dışında da vakit geçirme olanağı buluyorlar.

Remote Çalışma Nedir?

Remote Çalışırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

İnternet Bağlantısı: Remote çalışma modelinde en önemli konuların başında internet geliyor. Çalışanların e-posta alıp göndermenin dışında dosya paylaşım, video toplantılar gibi birçok konuda hızlı ve stabil bir internet bağlantısına ihtiyacı olacaktır. Ofiste çalışanlara sağlanan bağlantının uzaktan çalışanlara da sağlanması gereklidir. Bu bağlantı maliyetini şirketler üstlenmelidir. Mevcut bağlantının kopması, kesilmesi durumunlarında yedek bir mobil veri bağlantısı da şirket tarafından sağlanmalıdır.

Donanım ve Teknik Destek: Bağlantıda olduğu gibi donanım konusunda da sorumluluk şirketlere ait olmalıdır. Kendi cihazını getir (Bring Your Own Device) vb. bir şirket politikası yoksa remote çalışmak için gerekli dizüstü bilgisayar, mikrofon, kulaklık gibi ekipmanlar şirket tarafından sağlanmalıdır. Bu ekipmanların güvenlik yazılımları eksiksiz olmalı, tüm cihazlar için uzaktan teknik destek sağlanabilmelidir.

Mesai Süresi: Remote sistem ile çalışmak demek 7/24 mesai anlamına gelmiyor. Ofiste çalışıldığı gibi evden çalışmada da mesai saatlerine dikkat edilmesi oldukça önemli bir konu. Ofisteki yemek ve kahve molaları, evden çalışanlar için de aynı şekilde geçerli olmalı.  E-postalarınızı da mesai saatleri içinde göndermeye özen gösterin. Esnek bir çalışma modeli tercih ediyorsanız, bunun kurallarını belirleyip çalışanlarınıza da bununla ilgili bilgilendirmeleri yapın.

İşlerin Ölçülebilirliği: Evden çalışma süresince yapılacak işler için günlük, haftalık ve aylık planlar oluşturun. İşlerin tahmini gerçekleşme süresini mutlaka belirleyin. Öngörülemeyen işler için de oluşturduğunuz planlarınızda esnek boşluklar oluşturun. Verimliliği artırmak için belirli yazılımları da kullanabilirsiniz. Excel dosyası da temel düzeyde işinizi görecektir. Kullandığınız KPI’ları tekrar gözden geçirin ve remote çalışma sistemine uygun şekilde revize edin.

Yan Haklar: Ofiste çalışmak için işe alınan bir çalışana sunulan yan haklar remote çalışma sisteminde de aynı şekilde korunmalıdır. Yemek, ulaşım gibi yan haklarını kullanamayan çalışanlara, bu hakları nakit ya da hediye çeki gibi yöntemlerle ödenmelidir. Eğitim ve sosyal etkinlikler için farklı alternatifler oluşturulması çalışanların motivasyonlarını artıracaktır. Bunlara ek olarak remote çalışma sisteminde iş sağlığı, işverenin sorumluluğundadır.

Motivasyon: Remote çalışma sistemi, her çalışanı mutlu etmeyebilir. İş yerindeki sosyal ortamdan uzak kalınması, hareketsizlik ve dikkat sorunları verimliliği düşürebilir. Yöneticilerin çalışanları ile düzenli olarak iletişim kurması, evden çalışma deneyimini daha iyi hale getirmek için geri bildirim toplaması önemlidir. Toplanan tüm bu geri bildirimler ile çalışanların motivasyonunu yükseltmek için aksiyon alınmalıdır. Bazen yapılacak küçük jestler bile çalışanlarının motivasyonunu yükseltebilir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.