Nedir Bu 21.Yüzyıl Yetkinlikleri ?

Kariyer - 22 Şubat, 2021 - Okuma Süresi: 7 Dk.

22 Şubat, 2021

Nedir Bu 21.Yüzyıl Yetkinlikleri ?
Kredi: Rex Book Store

Son zamanlarda sıklıkla duyduğumuz 21.yüzyıl yetkinlikleri nelerdir ve ne anlama gelmektedirler? Çağımızın ötesine geçmeden önce içinde bulunduğumuz çağı yakalayabiliyor muyuz? Konu hakkında detaylar için içeriğime davetlisiniz!

Pascal, Leonardo Da Vinci, Stephen Hawking, İbn-i Sina gibi isimleri herkes duymuştur. Peki bu önemli kişilerin ortak özelliği nedir? Durun ben söyleyeyim, hepsi yaşadığı çağı yakalamış veya daha da ötesinde bulunduğu devri aşmış şahsiyetlerdir. Tabii ki diğer ortak özellikleri ise hepsinin birer dahi olmasıydı. Yaşadıkları devri bu şekilde aşabilmişlerdi. Bizim ise şu anlık ilk hedefimiz yaşadığımız çağı yakalayabilmektir. Yani 21.yüzyılın insanı olmaktır. İşte, 21.yüzyıl yetkinliklerinin çıkış noktasıdır buraya dayanmaktadır.

Akademisyenlerin,  Amerika’nın önde gelen derneklerinin, aralarında Microsoft, Pearson, Hp , Apple, İntel gibi şirketlerin de bulunduğu 32 üyeli bir grubun oluşturduğu "P21" adlı platform, gerekli çalışmaları yaptıktan sonra bizler için 21.yy becerilerini saptadılar. Ben de yazımda bu yetenekleri üç ana başlıkta incelemek istiyorum. Dilerseniz bu başlıkları teker teker irdeleyelim.

 

Nedir Bu 21.Yüzyıl Yetkinlikleri ?

*P21'in 21.yy Becerilerine dair hazırladığı tablo

 

21.yy Becerileri Üç Ana Kategoriye Ayrılır:

1-Öğrenme Becerileri: Her gün yeni bir bilginin üretildiği bir ortama zihinsel olarak uyumumuzu kolaylaştırır.

2-Okuryazarlık Becerileri: Günde 2.5 kentilyon bayt (2.5 sayısının sonuna 18 tane sıfır ekleyin!) verinin oluşturulduğu ve bu bilgilerin ne kadar güvenilir olduğunun tartışıldığı internet dünyasında bizim için okuryazarlık becerilerinin önemi ortaya çıkar.

3-Yaşam Becerileri: Var olan dış dünyayla daha kolay bütünleşmemize olanak sağlar.

 

1.Kategori/ Öğrenme Becerileri (EYKE)

  • Eşgüdümlülük: İnsanlarla ortak çalışabilme yeteneğidir. Bugünün gerek iş gerekse sosyal hayatında tek başına olmanın pek bir değeri yok. Çünkü artık insanlığın karşı karşıya kaldığı problemler git gide karmaşık bir hal almaktadır. Bu sorunların çözümü de kolektif çalışma ile çok daha pratiktir.
  • Yaratıcılık: Farklı düşünebilme sanatıdır. Farklı düşünebilmek için de mevcut olanı eleştirel bir gözle değerlendirmek gerekiyor. “ Neden? ” veya “Niye?” soruları eminim ki bu konuda size yardımcı olacaktır.
  • Kritik Düşünme: Bir engel ile karşılaşıldığında nasıl en akılcı ve objektif yöntemler ile üstesinden gelineceğine dair oluşturulan sürecin tamamıdır. Burada bir parantez açmak istiyorum. Üniversiteye kadar olan süreçte girdiğimiz sınavlar genellikle çoktan seçmeli oluyor. Bu durumda ise, gerçek hayatta bir engelle karşılaştığımızda da şık arıyoruz. Ama maalesef hayatın soruları hep klasik veya onlarca şıklıdır.
  • Etkili İletişim: Öğrenme becerilerinin olmazsa olmazıdır. Bundan önceki diğer üç başlığın uygulanabilmesi ve bir katma değerinin olması için etkili iletişim esastır. Etkili iletişim ise en kritik noktası, karşındakini aktif bir şekilde dinleyebilmektir.

 

2.Kategori/ Okuryazarlık Becerileri (TBM)

  • Teknoloji Okuryazarlığı: Teknolojiyi anlayabilme, kullanabilme ve yönetebilme yetilerinin toplamı olarak özetlenebilir. Ayrıca bu başlığın önemli bir yönü daha var. Her yüzyılın sivrilen bir dili vardı. Mesela 16.yüzyılda Portekizce ve İspanyolca, 17.yüzyılda Fransızca, 19.ve 20.yüzyılda ise İngilizce altın çağlarını yaşamıştır. 21.yüzyıla ve daha sonrasına da yazılım dilleri damgasını vuracak gibi gözüküyor. Yani ,Teknoloji İmparatorluğunun dili. İşte bu yüzden, yaşadığımız çağı yakalayabilmemiz için teknoloji okuryazarı bir birey olmamız önemlidir.
  • Bilgi Okuryazarlığı: Bilgi ihtiyacını gidermek için gerekli kaynakları belirleme, bulma ve bunlara erişebilmeye "bilgi okuryazarlığı" denir. Dijital dünyada var olan bilgi kirliliği ile baş etmek ve bu sanal alemde yönünü bulabilmek için bilgi okuryazarı olmak zorunlu hale geldi.
  • Medya Okuryazarlığı: Günlük hayatımız televizyon kanalları, internet siteleri, reklamlar, oyunlar, haberler, radyo kanalları ve sosyal medya platformlarıyla çevrelenmiş durumdadır. Anaokulu çağlarındaki bir çocuk günde 70 medya iletisine maruz kalıyor. Lise yıllarındaki bir birey ise günün nerdeyse üçte birini medyada geçiriyor. İşte bu aşamada medya okuryazarlığı, medya ortamında bizim daha sağlıklı bir şekilde gezinmemize olanak sağlar.

 

3.Kategori/ Yaşam Becerileri (ÜSİLE)

  • Üretkenlik ve Sorumluluk: Bir işin zamanında ve gerekli kalitede yapılabilmesi için hedefler belirlemek ve bunlara erişebilmektir. Tabii ki, bu süreçte zorluklar ile karşı karşıya gelinebilir. Bu zorluklara karşı gösterilen direnç, üretkenlik ve sorumluk bilinciyle doğru orantılı olacaktır.
  • Sosyal Beceriler: İnsanların birbirleriyle olan etkileşim ve iletişimlerinde kullandıkları her türlü sözlü veya sözsüz yetilerin toplamına sosyal beceriler denir. Yüz ifadesi, kullanılan kelimeler, beden dili, göz kontağı kurma gibi farklı teknikler bu başlığın altında yer alır.
  • İnisiyatif Alma ve Öz-Yönelim: Kişinin dışarıdan bir baskı unsurunun etkisinde kalmadan kendi iç yönlendirmesiyle sorumluluklarını yerine getirmesine öz-yönelim denir. Hatta bir adım daha ötesiyle, bireyin kendine fayda sağlayacağına inandığı ekstra sorumluluklar da almasıdır. Bu bir enstrüman ile meşgul olmak, sosyal-sorumluluk projelerinde yer almak, yazılım dili öğrenmek olabilir. İnisiyatif alma ise, git gide önemli bir konuma geldi. Artık kuruluşlar, birilerinin ona ne yapacağını söylemeden, çalışanlarının kendisinin harekete geçmesini ve doğruya ulaşmasını bekliyorlar. Buna da "kurum içi girişimcilik" deniliyor.
  • Liderlik: Lider, içinde bulunduğu topluma katkıda bulunan, etrafındakilerin belli bir hedefe odaklanması için gerekli motivasyonu sağlayan, yüksek sorumluluk sahibi kişilere denir. Elbette ki içinde yetiştiğimiz ortam bize bu konuda artı bir puan sağlayabilir. Yalnız liderliğin doğuştan gelen bir yetenekten ziyade sonradan kazanılan bir beceri olduğu da unutulmamalıdır. Son olarak, liderlik yapacağınız kişinin en başta kendiniz olduğunu unutmayın!
  • Esneklik: Sahip olduğumuz düşünceler, planlar, yöntemler her zaman en iyisi olmayabilir. Bu durumda gerekli manevrayı yapmamız gerekir. Bu manevrayı ne kadar hızlı yapabilirsek o kadar esneklik sergilemiş oluyoruz. Hatta şunu da belirtmek isterim, esnekliğin becerisinin en yakın yol arkadaşlarından biri de alçak gönüllülüktür. Çünkü, bir yanlıştan dönebilmek egondan kurtulmayı da gerektirir.

Sonuçta, bu yazıda yaşadığımız çağın gerekliliği olan 21.yy yetkinliklerini incelemiş olduk. İlk önce yetkinlikleri; öğrenme, okuryazarlık ve yaşam becerileri olarak üç ana başlığa ayırdık. Daha sonra ise bunların alt başlıklarına değindik.

Yazımı bitirmeden bir hususu tekrar hatırlatmak istiyorum. 30 yıl öncenin dünyasında insanların veya çalıştığınız kurumun sizden beklentisi verilen talimatları yerine getirmenizdi. Bugünün dünyasında ise sizin yeni bir şeyler üretmeniz ve uygulayabilmeniz beklenecek. Bu yolda, 21.yy yüzyıl becerilerinin size iyi bir dost olacağından şüpheniz olmasın.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.