İnşaat Mühendisliğinde İşinize Yarayacak Bilgisayar Programları

Kariyer - 25 Temmuz, 2022 - Okuma Süresi: 2 Dk.

25 Temmuz, 2022

İnşaat Mühendisliğinde İşinize Yarayacak Bilgisayar Programları

İnşaat mühendisliğinde hesap ve çizimleri kolaylaştıran birçok yazılım bulunmaktadır. Bu yazılımlar yapısal analizleri ve tasarımları kolaylaştırmak içindir. İnşaat mühendisi adayları için hazırladığım yazımda yerli ve yabancı yazılımlardan bahsettim. Keyifli okumalar!

Geçmişte birçok sektörde işlemler kağıt üzerinde ilerliyordu. Örneğin mimari bir proje çizecek olsanız günlerce süren uğraşlar sonucu el ile çizim yapmanız gerekmekteydi. Benzer şekilde inşaat mühendisleri de karmaşık hesapları sadeleştirerek günler süren çalışmalar sonucu projelerini teslim ediyorlardı. Günümüzde buna benzer tüm süreçleri bilgisayar programları yardımıyla kısa süre içerisinde halledebiliyoruz. Bu yazımda ise inşaat mühendisleri ve inşaat mühendisi adaylarının faydalanabileceği yardımcı programları sizlere tanıtacağım.

İnşaat Mühendisliğinde İşinize Yarayacak Bilgisayar Programları

SAP2000

İnşaat mühendisliğinin olmazsa olmaz yazılımlarından biri olan SAP2000 bir yapısal analiz programıdır. Yapıların 2 veya 3 boyutlu analizini yaparak bizlere yapıya etkiyecek yükler hakkında bilgi vermektedir. SAP2000 programı her türlü yapının bilgisayar modelini oluşturabilecek potansiyele sahiptir. Bu programın tek dezavantajı betonarme bir yapının statik hesabını yaptıktan sonra uygulama projesi için çizim yapılamamasıdır.

ETABS

SAP2000 ile aynı yazılım şirketinden çıkan ETABS, SAP2000 ile benzer işlemleri yapmaktadır. Ancak betonarme projelerde ETABS daha sık tercih edilen bir yazılımdır.

ProtaStructure

ODTÜ Teknokent’te geliştirilen ProtaStructure yazılımı tamamen yerli bir yapısal analiz programıdır. Bu yazılım yapıların 3 boyutlu analizini yaptıktan sonra tasarım ve uygulama çizimlerini de direktifleriniz doğrultusunda hazırlayabiliyor. Çelik yapıların bağlantı tasarımlarını hazırlayıp imalat ve montaj çizimlerini hazırlayabileceğiniz ProtaSteel ve ProtaDetails adlı iki yazılımı da bünyesinde bulunduruyor. Arayüzü Türkçe olması da kullanıcılarına ekstra kolaylık sağlamaktadır.

AutoCad

2 ve 3 boyutlu bilgisayar destekli tasarım programı olan Autocad, çok uzun yıllardır mimar ve mühendisler için bulunmaz bir nimettir. Mimari projeler bu program üzerinde hazırlanmaktadır. İnşaat mühendisleri SAP2000 benzeri bir programdan yapısal analiz süreçlerini tamamlayıp AutoCad üzerinde gerekli çizim işlemlerini tamamlar.

Meslektaşlarıma bu hususta dikkat etmeleri gereken tavsiyelerim şu şekilde;

Bilgisayar programları mühendislerin araçları olmalı. Amaç haline dönüştüğünde hazırlanan projeler mühendislik hizmeti almaktan mahrum kalmaktadır. Tüm hesaplara hakim olmanız bilgisayar programlarının size verdiği çıktıları denetleyebilmeniz demektir. Aksi takdirde programları kullanıyor olmanız mühendislik yaptığınız anlamına gelmeyecektir. Unutmamak gerekir ki hesaplarınız sonucunda ortaya çıkan yapılarda insanlar güvenli bir şekilde yaşayabilmeli.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.