Kimya Mühendisliği Nedir?

Kampüsten Haberler - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

16 Ağustos, 2021

Kimya Mühendisliği Nedir?

Bu yazımda toplumumuzda kimyagerler ile sıkça karıştırılan bir disiplin olan kimya mühendisliğini inceleyecek, nasıl ortaya çıktığını ve ne iş yaptıklarını beraber öğreneceğiz. İyi okumalar!

Kimya Mühendisliği; Sanayi Devrimi'nin gerçekleştiği yıllarda kimya sektörünün yetersiz kalışıyla ortaya çıkmış bir disiplindir. Bu dönemde kimya sektöründe faaliyet gösteren insanlara Endüstri Kimyageri ünvanı veriliyordu. Kendisi de bir Endüstri Kimyageri olan ve kimya sektörünün  mühendislik ile harmanlanması gerektiğine inanan George Edward Davis, bu düşüncelerini Chemical News adlı bir dergiye şu cümleleriyle iletti;

Birçok süreç kimyagerler tarafından laboratuvarda oldukça başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmekte. Ancak çok azı kimyasal süreçleri büyük ölçeklerde gerçekleştirebilir; bunun sebei de basitçe ,kimya bilgileriyle beraber fiziksel ve mekanik bilgiye sahip olmamalarıdır.

 Kimya Mühendisliği Nedir?

George E. Davis, bu düşüncelerinde oldukça haklıydı çünkü her geçen gün teknolojinin gelişimesiyle beraber kimya sektörüde gelişmeye başladı ancak endüstri kimyagerleri bu gelişimleri yakalayabilmek için gerekli donanımın olmamasıyla beraber güçlük çekmekteydiler. Bu sözlerinin ardından 1887'de Kimya Mühendisliği bir disiplin haline geldi. Önce 1887'de Manchester Teknik Okulu'nda, ardından 1888'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde Kimya Mühendisliği resmi olarak yerini aldı. Kimya Mühendisliğinin yeteri kadar tanınmasında ve diğer ana mühendislikler arasında yerini almasında yine George E. Davis'in '' A Handbook Of Chemical Engineering'' adlı el kitabı büyük rol oynadı.

Ülkemizdeki tarihine bakacak olursak; üniversite reformu ve modern kimya eğitimi sistemine geçilmesiyle beraber öncesinde Darülfünun olan İstanbul Üniversitesi'ndeki 3 yıllık kimya eğitimi yerini 4 yıllık kimya mühendisliği eğitimine bıraktı. Böylece ülkemizde kimya mühendisliği diploması veren ilk okul İstanbul Üniversitesi olmuş oldu. 

Ülkemizde 39 üniversitede bu bölüm bulunuyor. Eğer bir mühendislik bölümü okumayı düşünüyorsanız teknik okullarda okumanız sizlerin gelişimi ve donanımı açısından daha faydalı olacaktır.

Peki, Kimya Mühendisi Kimdir?

Kimya Mühendisliği Nedir?Kimya Mühendisliği Nedir?

Üniversitenin mühendislik fakültesi bünyesinde yer alan 4 yıllık Kimya Mühendisliği bölümünü başarılı bir şekilde bitirmiş olan kişilere Kimya Mühendisi unvanı verilmektedir. Bu 4 yıllık lisans eğitimi sırasında kimyanın yanı sıra projelerini uygun maliyetle yerine getirebilmek adına ekonomi, canlılara ve çevreye olan zararsız olabilmesi açısından biyoloji, tasarım ve modelleme aşamalarını gerçekleştirebilmek için fizik ve matematik bilimini derinlemesine öğrenirler. Malzeme bilimi, organik kimya, fizikokimya, analitik kimya ve enstrumental analiz, mühendislik mekaniği, diferansiyel denklemler, akışkanlar mekaniği, mühendislik termodinamiği, kimyasal proses hesaplamaları,olasılık ve istatistik, kimya mühendisliğinde sayısal yöntemler, ısı aktarımı, kimya mühendisliği termodinamiği, matematiksel modelleme, ayırma işlemleri, kimya mühendisliği laboratuvarı, genel kimya laboratuvarı, kalite,etik,çevre ve güvenlik, mühendislik ekonomisi,kimya mühendisliği tasarımı, proses dinamiği ve kontrolü, programlama gibi alınması zorunlu olan derslerin yanında birkaç seçmeli ders daha alırlar.

Kimya Mühendisi Ne İş Yapar ve Nerelerde Çalışabilir?

Kimya Mühendisleri, kimyagerlerin laboratuvar ortamında geliştirip sentezledikleri maddeleri incelerler ve faydalı buldukları takdirde bunları fabrika ölçekli olacak şekilde gerekli süreçlerini tasarlarlar. Bu noktada lisans eğitimleri boyunca öğrendikleri matematik, fizik , kimya , biyoloji ve ekonomiyi sıkça kullanırlar. İş yelpazesi oldukça geniş olan kimya mühendisliği programından mezun olan kişiler; petrokimya, çimento, boya, otomotiv, gıda, ilaç, gübre, lastik ve kauçuk, seramik, cam, tekstil, kağıt sektörü, savunma sanayii, metal ve kaplama sanayii, enerji üretim , temizlik malzemesi üretim, su arıtma endüstrileri, test ve analiz laboratuvarları, ithalat ve ihracat büroları ve özel/kamu proje bürolarında kendilerine yer bulabilmektedirler.

Şunu Biliyor Muydunuz? 

Kimya mühendisliğinin bir disiplin haline gelip gelişimiyle birlikte petrokimya sektörü de ortaya çıktı ve büyük bir gelişme gösterdi. Dünyanın en zengin insanları arasında petrokimya sektöründe bulunan kimya mühendisleri yer almakta. Örneğin: Reliance Endustries adlı petrokimya firmasında yönetim kurulu başkanı olan milyarder Mukesh Ambani bir kimya mühendisidir.

Kimya Mühendisliği Nedir?

Tercih Edeceklere Tavsiye:

Lisedeki kimya dersini sevipte seçilecek bir meslek olmadığını başta söylemek gerekiyor. Kimyada ne kadar başarılı olsanız da aynı derecede matematik ve fizik alanlarında da başarılı olmanız gerekmekte. Sürekli kimsayasallarla iç içe olacağınızdan herhangi bir kimyasala alerjinizin olmaması hayati önem taşıyor dersek yanılmayız. Devamlı gelişime ve öğrenmeye açık olmalı bir o kadar da grup çalışmalarına uyum sağlayabilmeli ve sabırlı olmalısınız.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.