Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Merak Edilenler

Eğitim - 16 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

16 Ağustos, 2021

Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Merak Edilenler

Çağımızın ayrılmaz bir parçası olan bilgisayarlar... Tercih döneminde belki de çoğu genç, ilgi alanı olduğu için bilgisayar mühendisliği yazmayı düşünüyor. Peki bilgisayar mühendisliği nedir? Gelin bu yazımda birlikte öğrenelim.

Bilgisayar Mühendisliği Nedir?

Bilgisayar mühendisliği, bilgisayar ve bilgisayar tabanlı sistemlerin yazılım ve donanımlarının tasarımı ve yönetimi ile ilgilenen bir bilim dalıdır. Bilgisayar mühendisi bilgisayarın temel parçaları ve yazılımsal tarafı ile ilgilenir.

 Sensör, devre kartı, klavye, modem ve yazıcılar dahil olmak üzere bilgisayar donanım ve ekipmanlarının araştırılması, tasarlanması, geliştirilmesi ve test edilmesinden sorumludur. Temel olarak yazılım, programlama ve algoritma ile ilgilenir. Bilgisayar ağları, veri tabanı yöneticiliği ve gömülü sistemler de diğer çalışma alanlarıdır. Sürekli olarak gelişen ve değişen bir bölümdür. Yapay zekâ mühendisliği ve veri mühendisliği gibi yeni mühendislik dalları son yıllarda gelişmiştir.

Bilgisayar mühendisliği 4 senedir bazı üniversitelerde zorunlu hazırlık ile toplamda 5 sene olabilir. Bilgisayar mühendisliği bölümünde İngilizce büyük önem arz etmektedir. Bilgisayar ile olan çoğu şey İngilizce olduğu için dil bilmek daha kolaylık olucaktır. 

Konunun geri kalan kısmına etrafımdan sıkça gelen sorular üzerinden devam edicem.

1. Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde Nasıl Dersler Veriliyor?

İlk senemizde temel dersler olan matematik, fizik dersleri veriliyor ayrı olarak bölüm dersi olarak bilgisayara giriş gibi temel bölüm dersleri veriliyor. İlerleyen yıllarda artık matematik ağırlıklı dersler, algoritma ve kod alanında gelişmeler için yeni yazılım dilleri öğrendiğimiz ve geliştirdiğim bölüm dersleri veriliyor. Başta da dediğim gibi bilgisayar mühendisliği bölümünde hem donanımsal hem de yazılımsal eğitimler veriliyor. Daha açık bir şekilde bu bölümde matematiğe biraz ihtiyaç duyuyorsunuz. Üniversiteden üniversiteye derslerin adı az çok değişiyor olsa da çok bir değişiklik yok. Gitmek istediğiniz üniversitenin internet sayfasından ders planlarına bakabilirsiniz.

Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Merak Edilenler

2. Mezun Olduktan Sonra Ülkemizde İş Bulabilir Miyim?

Bilgisayar mühendisliği genel olarak İngilizce üzerine olduğu için ülkemizde veya yurt dışında iş bulma olanakları fazla. Hatta bazı firmalar yada kişiler büyük şirketlere iş yaptırmaktansa ''freelancer'' olarak çalışanlara yöneliyor. Belirli bir şirkette çalışmasanız bile Freelancer olarak para kazanabilirsiniz. Öğrencilik yıllarında küçük küçük ''freelancerlık'' yapmak size hem tecrübe hemde maddi bir destek sağlar. Ayrıca ''freelancer'' olarak evinizde oturduğunuz yerden bile yurtdışı iş bağlantıları kurarak para kazanabilirsiniz.

3. Bilgisayar Mühendisliği Yurt Dışı İş Fırsatları Nedir?

İş olanakları olarak yurt dışı, yurt içinden daha çekici durumda. Bunun sebepleri hem maddi olanaklar hem de çalışma olanaklarının gelişmiş olması. Çoğu şirketin çalışanlarında aradığı kriter değişse de hep ortak bir kriter var: o da İngilizce.
İş olanakları olarak Amerika diğer ülkelere göre daha fazla seçenek sunuyor. Amerika'nın önde olmasının sebebi Silikon Vadisi'ne ev sahipliği yapıyor olması. Ama Avrupa'da da azımsanmayacak kadar iş olacağı mevcut .

Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Merak Edilenler

4. Çalışma Alanları Nelerdir?

Bilgisyarın kullanıldığı her alanda bilgisayar mühendisi mezunları çalışabilir. Başlıca bu alanlar

  • Bilişim
  • Eğitim
  • Bankacılık
  • Sağlık
  • Siber Güvenlik

5. Bilgisayar Mühendisliğinin Yazılım Mühendisliğinden Farkı Nedir?

Bilgisayar mühendisliği dersleri ve yazılım mühendisliği dersleri arasında azıcık da olsa farklar var. Bilgisayar mühendisi, donanımsal ve yazılımsal eğitim görürken yazılım mühendisi daha çok yazılımsal eğitim görür. Bilgisayar mühendisliği öğrencileri elektirik elektronik, mikroişlemciler gibi donanımsal dersler alırken yazılım mühendisliği öğrencileri profesyonel yazılım geliştirme, yazılım projesi yönetimi gibi dersler görürler.
 
Yani bir nevi bilgisayar mühendisliği, yazılım mühendisliğini kapsar diyebiliriz.

6. Bilgisayar Mühendisliği Mesleğinin Geleceği Nasıl Olacak?

Yıllık olarak %40 civarında gelişme kaydeden bir iş alanıdır. Mühendislik ve bulut hesaplama uygulamalarının gerektirdiği çalışma pozisyonlarında ise aynı zaman aralığında yıllık %35’e yakın büyüme gözlemlenmiştir. Sürekli olarak gelişen ve yetişen insan ihtiyacı olan bir bölümdür. Yurtiçinde ve yurtdışında iş olanakları fazladır.

 

7. Bölümdeki Eğitimim İçin Programlama Gibi Herhangi Bir Ön Bilgiye İhtiyacım Var Mı?

Bölümü okumak için herhangi bir ön bilgiye sahip olmanıza gerek yok. Bilgisayarın nasıl açılacağını bilmeyen arkadaşlarım vardı. Ama arkadaşlarının ve öğretmenlerin yardımıyla kendinlerini geliştirdiler. Burda önemli olan şey kişinin kendini geliştirme isteğidir. Hiç bir şey bilmiyorsunuz diye o bölümü okumaktan vazgeçmeyin.

 

8. Bilgisayar Mühendisliği İçin Nasıl Bir Bilgisayara İhtiyacım Var?


Mühendisliğe yeni başlayanlar için çok ekstrem bilgisayarlar önermiyorum. İlk senelerde çok ağır işler olmadığı için abartmaya gerek yok. Zaten çoğu üniversitenin kendine ait bilgisayar laboratuvarları var. Ortalama ya da ortalamanın üstünde güncel bir bilgisayar hem derslerinizi hem de günlük kullanımınızı kolaylıkla karşılayacaktır.

Bilgisayar Mühendisliği Hakkında Merak Edilenler

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.