Türkiye'den Silikon Vadisine: Compocket

Girişimcilik - 24 Mayıs, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

24 Mayıs, 2021

Türkiye'den Silikon Vadisine: Compocket

Türkiye'den Silikon Vadisine bir hikaye. Eski laboratuvar ölçüm cihazları tarihte kalıyor. Teknoloji alanına getirdiği yenilik ile artık standart elektronik ölçüm cihazları yerine mobil aplikasyon ve cep boy ölçüm cihazı geliştiren, Compocket ve kurucusu İlayda Büyükdoğan'ı tanıyalım!

Günümüzde çoğu üniversite öğrencisinin hayalidir bir fikirden yola çıkarak yeni bir değer üretmek. Peki kolay mı? Tabi ki değil...

Ama imkansız da değil, bu şekilde yola çıkan girişimcilerden biri olan İlayda Büyükdoğan ve girişimine bir göz atalım!

 

Compocket ve Minis'i tanıyalım!

Compocket, bir grup mühendis (İlayda Büyükdoğan, Burak Deniz ve Selim Coşkun Güler)  tarafından 2017'de İstanbul'da kurulmuştur. Dünyanın en küçük osiloskopu olan Minis; laboratuvarlarda yaygın olarak kullanılan çanta boy, kullanımı karışık, maliyeti yüksek, geleneksel osiloskopların yerine ebatları, maliyeti ve kullanım şekli açısından kolaylık sağlıyor. 

 

Türkiye'den Silikon Vadisine: Compocket

 

Ürünü üretirken düşüncelerinin şu yönde olduğunu belirtiyor Compocket kurucu ortaklarından İlayda Büyükdoğan;

Üniversite öğrencisiyken sadece elektronik laboratuvarlarında ve az sayıda bulunan bu eski ölçüm cihazlarına kolaylıkla ulaşamıyorduk. Okul dışında hobi amaçlı yaptığımız elektronik projelerindeki hatalarımızı tespit etmek, osiloskop kullanmadan günlerimizi alabiliyor ve motivasyonumuzu kırıyordu. Aslında girişim fikrimizin çıkış noktası, bir gün kendimize osiloskop satın almaya karar verip, pahalı fiyatlarına bütçemizin yetmediğini gördüğümüzde oldu. "Kendimize, peki biz osiloskop yapamaz mıyız?" diye sorarak başlayan yolculuğumuz, aslında bu cihazların çok ilkel kaldığını ve yeni teknolojiyle birçok sorununun çözülüp geliştirmeye açık olduğunu fark etmemizle ilerledi. İki yıla yakın süredir aralıksız çalışmamızda bizi motive eden şey ise, elektroniği öğrenme ve uygulamada bizim yaşadığımız problemleri artık gençlerimizin yaşamayacağını düşünmemiz oldu. Uygun ortam yaratıldığında Türkiye’deki özellikle gençlerin elektroniğe hakim olarak geleceğin teknolojisini yaratabileceğine inanıyoruz.

 

Minis, günümüzde kullanılan mikrodalga fırın büyüklüğünde, pahalı, karmaşık ve yerli üretimi bulunmayan geleneksel osiloskopların yerine, endüstri 4.0 teknolojileri kullanarak bu cihazları cebinize sığabilecek boyuta indirgiyor ve mobil teknolojiler ile kullanım kolaylığı sağlıyor. Telefon, tablet veya bilgisayar üzerinden bu mini cihaz kolaylıkla kullanılıyor.

Minis'in avantajı, ölçümlerde kullanılan eski model cihazlardaki ekran ve düğmeler kaldırılarak, mobil aplikasyon uygulaması ile alışık olduğumuz dokunma hareketlerini getirmişler. Böylece elektronik uygulama ve öğrenimlerini basitleştirmişlerdir.

Ekibin misyonu, pahalı, karmaşık ve eski ürünlerin yerine yenilikçi teknolojiler kullanılarak, kullanım kolaylığı sağlamak ve kullanıcı mutluluğu sağlayarak topluma faydalı ve ilham veren değerler yaratmaktır.

Osiloskopların Pazar Büyüklüğü

Endüstriyel ölçüm cihazlarının pazar payı 25 milyar doların üstündedir ve 2023'de 29 milyar doların üstüne çıkması bekleniyor. Eğitim alanında sadece Türkiye'de neredeyse 3500 teknik lisede 2 milyon öğrenci eğitim almaktadır. Üniversitelerde ise her yıl 15.000 yeni elektronik mühendisi adayı öğrenci kurumlara yerleşmekte. Ek olarak hobi olarak elektronikle ilgilenen öğrencilerin büyük kısamı önceleri cihazlara erişim sağlayamadığı için yeni bir pazar ortaya çıkarıyor.

İlayda Büyükdoğan'ın Hayatına Kısa Bir Göz Atalım

Türkiye'den Silikon Vadisine: Compocket

 

Birebir hikayesini dinleme imkanı bulduğum öğrenim hayatına gıpta ettiren İlayda Büyükdoğan'ın hikayesi şöyle; 2016 yılında Robert Koleji bitirerek İTÜ-New Jersey Institude of Technology Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği çift lisans programına başladı. İTÜ'nin SUNNY programı kapsamında okulun yurt dışında anlaşmalı olduğu eğitim kurumuyla ortaklaşa yürütülen bir programdır. İlk yıl İTÜ'de seçtiğiniz bölümü okuyup ikinci yıl yurt dışında bulunan okulda eğitim görüyorsunuz ve bu şekilde bir yıl yurt dışında, bir yıl İTÜ'de okuyarak iki okuldan mezun olup çift diploma alıyorsunuz. Tabi yurt dışında eğitim görmeniz için burada genel not ortalamınız 2.50 ve üzeri olması gerekiyor. Eğitiminde birinci yılın ardından İlayda Büyükdoğan, not ortalaması engeli ile karşılaşıp yurt dışına gidememiş, burada kaldığı dönemde ise arkadaşları ile sohbetlerinde bu fikrin aklına geldiğini söylüyor. Daha sonra Kaliforniya'ya yerleşerek ekibiyle donanım ve yazılım girişimi olan Compocket'ı kurmuşlar. Katıldığı yarışmalar ve aldığı ödüller ile girişimlerini büyüterek birçok ön sipariş almışlar ve seri üretim yapmaya hazırlanıyorlar.

Bu şekilde bir değer yaratmak ve yarattığınız değeri pazarlamak günümüzde eskiye nazaran daha kolay bir hal aldı. Çevrimiçi markalar, hayatı kolaylaştıran teknolojilere ek geliştirilen fikirler ve içinde bulunduğumuz pandemi döneminde yeni düzenin değişmeye başlaması ile birçok online mecra yürürlüğe girdi. Biz de şimdiden harekete geçmeli ve geleceğimize yön vermeliyiz bu fırsatları değerlendirerek.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.