Osmanlı'dan Bir İçecek: Demirhindi Şerbeti - EnterCase

Girişimcilik - 03 Ekim, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

03 Ekim, 2022

Osmanlı'dan Bir İçecek: Demirhindi Şerbeti - EnterCase

Osmanlı mutfağının en ünlü şerbeti olan demirhindi şerbeti, susuzluğa iyi gelmesi nedeniyle Ramazan ayında sıkça tercih edilirdi. Padişahtan halka herkesin tercihi olan bu şerbetin detaylarına beraber bakalım. İyi okumalar.

Şerbetler, Osmanlı döneminden günümüze kadar uzanan bir tarihe sahiptir. Şerbetin Batı'ya yayılması, yüksek oranda Osmanlı İmparatorluğu zamanında gerçekleşmiştir. Bu sebeple şerbest kelimesi, Batı'da Osmanlıların kullandığı şerbet kelimesinden türeyen isimlerle anılmıştır.

Demirhindinin asıl vatanı Afrika’nın tropik bölgeleridir. Malezya, Hindistan ve Endonezya’ya kadar olan geniş bir alanda bulunmaktadır.

Demirhindi şerbeti; 10-25 metre boyundaki ağaçların, koyu kestane rengindeki keçiboynuzuna benzeyen meyvelerinden elde edilmektedir. Batılıların “tamarint” olarak adlandırdıkları demirhindi meyvesinden yapılan demirhindi şerbeti, Osmanlı’da en çok tercih şerbetler arasında yer almıştır. Geçmişte “temr-i hindi” olarak bilinir, halk arasında ise “temirhindi” veya “hind hurması” adıyla anılırdı.

Osmanlı'dan Bir İçecek: Demirhindi Şerbeti - EnterCase

Demirhindinin İçeriği ve Yararları

  • Demirhindinin bileşiminde protein, şeker, pektin, A, B1, B2, B3, B5, B6, C vitaminleri, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, sodyum, demir gibi birçok mineral bulunur.
  • Eski Yunanlılar ve Mısırlılar M.Ö. 4. yy’da demirhindi ile tanışmışlardır. Afrika’nın bazı bölgelerinde kutsal ağaç sayılan demirhindi ağacının meyveleri ve kabukları, fillere uysal davranışlar göstermeleri için yedirilirdi.
  • Demirhindinin meyveleri, yaprakları ve tohumları geleneksel tıpta kullanılır. Meyvelerinin bütün halleri veya etli kısımları ise baharat olarak kullanılır.

Demirhindi Şerbetinin Şifası

Osmanlı saray mutfağında sıkça tercih edilen, hem lezzetinden, hem de şifasından dolayı sofralardan eksik edilmeyen demirhindi şerbetinin birçok faydası bulunmaktadır. Bu faydaları sıralamak gerekirse:

  • Serinletici ve rahatlatıcı özellikleri nedeniyle yaz aylarında tercih edilmesini sağlar.
  • Mide ağrıları, mide ekşimesi, soğuk algınlığı, nezle, ruhsal sıkıntılar, romatizma ve kas ağrıları gibi birçok rahatsızlığa iyi gelir.
  • Şerbetin iştah açıcı, bağırsak rahatlatıcı, ağız kokusunu giderici, beden ve zihin gücünü artırıcı özellikleri bulunur.

Osmanlı Padişahlarının Tercihi

Demirhindi şerbeti; ağız kuruluğunu azaltması, su ihtiyacını hissettirmemesi ve vücut direncini artırması nedeniyle çok kıymetlidir. Bu sebeple Ramazan ayının da vazgeçilmez içeceklerinden biridir. Demirhindinin hurma, şeker, bal, kakule, karanfil, kişniş tohumu ile oluşturulan şurubu dünyanın çoğu yerinde serinletici bir içecek olarak tüketilir.

Tamamen doğal 40 çeşit baharat ile aynı kap içerisinde kaynatılarak hazırlanan demirhindi, önce yüksek ateşte daha sonra da orta ve kısık ateşte toplam 6 saat kaynatılır. İçine tamamen doğal olan bal ilave edilerek soğutulduktan sonra içilirdi.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.