Mikromobilite Girişimi: Elektrikli Scooterlar - EnterCase

Girişimcilik - 13 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

13 Haziran, 2022

Mikromobilite Girişimi: Elektrikli Scooterlar - EnterCase

Elektrikli scooter girişimleri bizlere trafiğin yoğun olduğu ve otopark sorunu yaşadığımız bölgelerde kolaylık sağlamayı hedefler. Sayıları günden güne artan; hem eğlenceli hem de çevre dostu girişimleri hep birlikte tanıyalım.

Son yıllarda özellikle kıyı veya düz arazi üzerine kurulmuş şehirlerde karşılaştığımız elektrikli scooterlar, oldukça ilgi görüyor. Günden güne sayıları artan elektrikli scooter girişimleri; bizi yüksek taksi ücretlerinden, otopark sorunundan, sıkışık trafikten kurtarırken aynı zamanda çevre dostu bir ulaşım sunmayı da hedefliyor.

Diyelim ki çok mühim bir planınız var ve etrafta taksi bulmakta zorlanıyorsunuz. Yürüyerek de yetişemeyeceğinizi fark ettiniz. Tam bu sırada çevrenizden bir elektrikli scooter kiralıyosunuz ve planınıza vaktinde yetişiyorsunuz. Aslında bu girişim insanlara en kıymetli varlığını kazandırıyor: zaman. E-scooterlar maksimum saatte 25 kilometre hızla gidebiliyor. Yürüyerek yetişme imkânınızın olmadığı bir yere gidebilmeniz için oldukça yeterli bir hız. Bu scooterların bir sürü avantajı olduğu gibi dezavantajları da mevcut. Örneğin çukur, tümsek tarzı yerlerde süspansiyon sağlayacak ekipmanlara sahip değillerdir. Bir başka dezavantajı ise karayollarında scooterlar için ayrılmış bir şerit olmadığı için trafiği tehlikeye sokabilecek bir unsur olarak düşünülüyor. Aynı zamanda elektrikli scooterların yan aynaları yok. Bu sebeple kullanan kişinin sağ, sol ve arkadan gelen araçları görmesi mümkün değildir.  

Ülkemizde de yol kenarlarında, kaldırımlarda direklere bağlı bir şekilde bulabileceğiniz scooterları mobil uygulamasından ücreti karşılığında kiralayabilir, işiniz bittiğinde park edilebilen bölgelere park edebilirsiniz. Ülkemizdeki scooter sağlayıcılarına birkaç örnek vermek istiyorum:

Martı

Mikromobilite Girişimi: Elektrikli Scooterlar - EnterCase

2019 yılında İstanbul’da piyasaya çıkan Martı, mevcut durumda en geniş filoya sahip olaran e-scooter girişimidir. Martı’nın yalnızca scooter'ı değil, elektrikli bisiklet modelleri de mevcuttur. Elektrikli scooter modelinin açılış ücreti 1,99 TL ve her dakika başına ücreti 1,49 TL’dir.

BinBin

Mikromobilite Girişimi: Elektrikli Scooterlar - EnterCase

Başlangıçta İstanbul Havalimanı ve üniversite kampüslerinde hizmet vermeye başlayan BinBin, şimdilerde büyük şehirlerin birçoğunda hizmet vermekte. BinBin yalnızca e-scooter modelleriyle hizmet vermektedir. Açılış fiyatı ise 1,99 TL olup dakika başında 1,29 TL’den ücretlendirilmektedir.

HOP!

Mikromobilite Girişimi: Elektrikli Scooterlar - EnterCase

“HOP!” scooter markası başlangıçta Ankara’da hizmet vermeye başlayıp; sonrasında İstanbul ve İzmir de dahil olmak üzere toplamda 5 şehire mobilite filo ağını kurmayı başarmıştır. HOP! açılış ücretini 1,99 TL; dakika başına ise 1,29 TL olarak belirlemiştir.

Palm

İTÜ, Cerrahpaşa, Özyeğin, Çukurova ve İstanbul Üniversitesi kampüslerinde rastlayabileceğiniz Palm; Türkiye’deki tüm kampüslere ulaşmayı hedefliyor.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.