Günümüzün Popüler Kavramı Startup Nedir? - EnterCase

Girişimcilik - 13 Haziran, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

13 Haziran, 2022

Günümüzün Popüler Kavramı Startup Nedir? - EnterCase

Son zamanlarda sıkça duyduğumuz start-up terimi çoğumuzun zihninde havalı, teknolojik, dinamik ve rahat kavramlarının birleşiminden oluşuyor. Peki start-up kavramı tam olarak nedir, nelere start-up denir, nelere denmez? Devamı yazımda.

Start-up'lar genel anlamıyla, sorunlara çözüm bulmak amacıyla yola çıkan ve başarılı bir sonucun garanti edilmediği şirketlere verilen isimdir. Kelimenin bire bir çevirisini yaptığımızda, anlamı “başlamak” olarak karşımıza çıkıyor. Aslında “başlamak” tabiri de start-up tanımı için doğru bir fikir veriyor.

Bir şirketin start-up olup olmaması maddi gücüyle ilgili değildir. Bu şirketler, üretecekleri ürün ya da sunacakları hizmet anlamında sıfırdan başlarlar. Daha önce çözülememiş bir probleme çözüm üretmeye odaklı bir şekilde gelişim gösterirler. Yani start-up bir sorun ile ortaya çıkar ve onun çözümüne yönelik faaliyetleri kapsar.

Günümüzün Popüler Kavramı Startup Nedir? - EnterCase

Start-up’lar Hangi Alanlarda Kurulabilir?

Start-up’lar hakkındaki genel algı teknoloji alanında kuruldukları yönündedir. Bu düşünce, start-up’ların teknolojiden önemli ölçüde faydalanmalarından kaynaklıdır ve yanlış bir görüştür. Günümüz dünyasında problemleri çözerken teknoloji önemli ölçüde bir çözüm aracıdır. Bu nedenle start-up’lar teknolojiyi kullanır ve teknoloji ve yazılımın dışında e-ticaret, pazarlama, mimarlık, fintech (finans teknolojileri), tasarım, hizmet gibi pek çok sektör için kurulabilir.

Günümüzün Popüler Kavramı Startup Nedir? - EnterCase

Peki Start-up Nasıl Kurulur?

Start-up şirketleri hızlı gelişime açıktırlar ve bu nedenle adım adım ilermekte fayda vardır. Gelişime ayak uydurabilmek için bir yol haritası çizilmeli ve bu yol haritası ile ilerlerken geleceğe yönelik bir düşünce yapısında olunmalıdır. Çünkü başarı için kalıcı çözümler önem taşımaktadır. Bulunan çözümler günün sorununu çözmenin yanı sıra gelecekte oluşabilecek değişmelere de çözüm sağlamalıdır. Doğru iş modeli ile, pazardaki ihtiyaçlara hitap eden start-up'lar devasa büyüklüklere ulaşabilir.

Ülkemizden Başarılı Start-up Örnekleri 

Start-up ülkemize, dünyaya kıyasla çok daha geç gelen bir anlayıştır. Fakat geç gelmesi, ilerleme kaydedilemeyeceği anlamına gelmez. Ülkemizden dünyaya açılan bazı başarılı start-up'lar şu şekilde:

  • Getir: Getir, 10 dakikalık teslimat hızıyla hayata geçen ve dünyanın çoğu yerine açılmış gerçek bir start-up örneğidir. Büyümesi hızla devam etmekte ve yenilikleriyle farklı alanlara da hizmet etmeye başlamaktadır.
  • Udemy: Hepimizin yakından tanıdığı Udemy, dünya çapında eğitim veren bir platformdur. Neredeyse istediğiniz her konuda eğitimi bulacağınız Udemy, başarılı start-up örneklerinden biridir.
  • Peak: Peak ise mobil oyun sektörünün dev şirketlerinden biridir ve dünyaya açılmıştır. Güncel olarak dünya devi Zynga tarafından satın alınmıştır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.