Günümüz Modern Özgeçmişi: İnfografik CV

Kariyer - 05 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 6 Dk.

05 Nisan, 2021

Günümüz Modern Özgeçmişi: İnfografik CV

Günümüzde iş ilanlarında CV’nin (özgeçmiş) yerini ve önemini eminim ki hepimiz biliyoruzdur. Ancak bize en iyi eğitim ve iş imkânı sağlayacak "İnfografik CV"yi çoğu kişi bilmiyor. Peki, infografik CV nedir, nasıl hazırlanmalıdır ve önemli noktaları nelerdir bunları öğrenelim.

İnfografik CV’yi tanımlayacak olursak, sıradan CV tanımına ek olarak bizim hakkımızda daha sayısal ve somut veriler içeren bir özgeçmiş çeşididir diyebiliriz. İnfografik CV hazırlarken 3 ana amacımız olmalıdır.

  1. Kısa ve öz olması
  2. Doğru sayısal veriler içermesi
  3. İstediğin işin gerektirdiği niteliklerden bahsetmen

Peki, bu üç amaç bizim için neden önemli? Günümüz teknoloji çağının en büyük sorunlarından biri de hızlı tüketmek. Kısacası seni işe almak isteyen işveren veya insan kaynakları özgeçmişine baktığında senin hakkında en kompakt bilgileri görmek ister. İşte bu yüzden kendini ve yetkinliklerini en kısa ve öz şekilde doğru bilgilerle açıklamalısın. İnsan Kaynakları için bir CV incelemek yaklaşık olarak 6 ila 30 saniye arasında sürmektedir. Bu yüzden 1 sayfadan uzun olan bir CV, senin için bir eksi olacaktır.

O halde, bu kısa tanımlamadan sonra infografik CV’nin hazırlanma aşamalarına ve önemli noktalarına geçebiliriz.

Öncelikle özgeçmişini hazırlarken koyacağın bilgileri kâğıtta 2 farklı bölümden oluşacak şekilde yerleştir. Ancak bu sayı 3’ü geçmemeli, ilk amacımız kısa ve öz ilkesini unutmamalısın. Örneğin şu şekilde A ve B grubu oluşturabilirsin:

Günümüz Modern Özgeçmişi: İnfografik CV

A grubuna geçmeden önce unutmamalısın ki CV ülkelere göre değişiklik gösterir. Örneğin bazı ülkelerde fotoğraf istenmezken bazılarında fotoğraf istenir. Bu konuda detaylı bilgi öğrenmek istersen “Dünya Çapında En Yaygın CV (Özgeçmiş) Formatları” adlı yazıma bakabilirsin. Eğer Türkiye’de bir eğitim ya da iş kurumuna başvuracaksan fotoğraf olmazsa olmazdır.

  • Fotoğrafını omzundan yukarısını alacak şekilde, düz bir arka planda ve profesyonel bir kıyafet ile çektirmelisin.
  • Yüzünde herhangi bir ifade olmamasına dikkat et, buna gülümsemek de dâhil.
  • Son olarak gereksiz rötuşlardan kaçınmalısın (takı, saç kesimi, aşırı makyaj vb.).

Bu konuda anlaştığımıza göre İnfografik CV’ye kaldığımız yerden devam edelim.

İletişim Bilgileri

  • İletişim bilgilerin kısmında telefon numaran ve e-mail adresinin olması yeterlidir. Unutma ki kullandığın e-mail adresi profesyonel olmalıdır: isim@, soyad@, isimsoyad@ gibi.
  • Eğer adresine de yer vermek istiyorsan ilçe belirtmen yeterlidir, Bornova/İzmir. Burada özellikle bilgilerinin eksiksiz ve güncel olduğundan emin olmalısın.
  • Sosyal medya hesaplarını da burada belirtebilirsin. LinkedIn ve Facebook hesapların yeterli olacaktır.

Kişisel Bilgiler

  • Kişisel bilgiler kısmında doğum tarihini ve ehliyet sınıfını belirtmen yeterlidir. Eğer fiziksel ya da zihinsel bir engelin bulunuyorsa bu kısımda belirtebilirsin.

Yetenekler ve Yetkinlikler

  • Bu bölümde teknik ve teknik olmayan becerilerine yer vermelisin ama üçüncü amacımıza sadık kalarak. Yani başvuracağın iş için sana gerekli olan yetkinlikler ve sana artı katabilecek yeteneklerinden bahsetmelisin. Bunları dilediğin bir sayısal yöntemle ifade edebilirsin. Örneğin 5 üzerinden puanlayarak ya da 10 adet daire şekli üzerinden ifade ederek, buna daha çok örnek verilebilir. Ancak bu sayısal verileri belirtirken önce kendine daha sonra başvurduğun kişi ve kişilere karşı dürüst olmalısın.

Gönüllülük

  • Gönüllü olarak çalıştığın projeleri fazla detaya inmeden projenin adını yazman yeterli, eğer istiyorsan hangi pozisyonda çalıştığını da belirtebilirsin.

Hobiler

  • Sıradan hobiler ve aktivitelerden değil, seni diğerlerinden farklı ve güçlü kılacak hobilerini yazabilirsin. Ancak daha somuta indirmelisin. Örneğin “Yemek yapmayı seviyorum” yerine, “İtalyan mutfağına karşı ilgiliyim” yazabilirsin. Aynı şekilde hobilerini de dilediğin bir sayısal yöntemle ifade edebilirsin.

 

A grubunu bu şekilde tamamladıktan sonra B grubuna geçebiliriz.

Kariyer Hedefi

  • İlerideki hedefini kısaca özetleyen ve başvurduğun pozisyon için uygun şekilde kişiselleştirilmiş bir yazı yazmalısın. Yine başvurduğun iş için sahip olduğun tecrübeleri ve deneyimleri burada üstü kapalı bir şekilde anlatabilirsin.

Geçmiş Deneyimler (İş/Staj Deneyimi)

  • Bu kısım aslında infografik CV’nin özüdür. Burada yaptığın stajlara, part-time işlere veya gönüllü projelerinden bahsedebilirsin. Ancak unutmamalısın ki burada rakamları kullanmak en önemli kısımdır.
  • Çalıştığın iş yerlerinin adı, pozisyonun ve tarihleri yazdıktan sonra kendini başarı odaklı olacak şekilde sayısal veri kullanarak belirtmelisin. Örneğin “Satış ve pazarlamada artış sağladım” yerine “X firmasının satış ve pazarlama departmanında çalışırken Y portföyünün %14 artmasını sağladım” diyebilirsin. Bu gibi somut ve sayısal veriler işveren için oldukça önemlidir.

Eğitim Geçmişi

  • Burada yazacağın eğitim geçmişin ters bir kronolojik sıraya göre ilerlemeli, yani güncelden eskiye doğru olmalı.
  • Gittiğin okulları mutlaka mezun olduğun tarih ile belirt. Eğer henüz mezun olmadıysan tahmini bir tarih belirlemelisin, aksi takdirde belirsizlik senin ve işveren için bir eksi olacaktır.
  • Derecelerini, başarı puanlarını ve not ortalamalarını (GPA) sayısal olarak ifade etmeyi unutma.
  • Herhangi makale veya tez gibi bir akademik çalışman varsa bunları konusunu, tarihini ve adını içerecek şekilde belirtmelisin.
  • Aldığın eğitim ve kurslardan, başvurduğun iş için gerekli olmaları şartıyla başarı puanlarına yer vererek yazabilirsin.

Yabancı Dil Bilgisi

  • Bildiğin yabancı dilleri seviye ile birlikte yazmalısın: A1/A2/B1/B2/C1/C2. Ancak burada yine kendine ve karşı tarafa dürüst olmalısın.
  • Eğer TOEFL ve IELTS gibi uluslararası geçerliliği olan yabancı dil sınavlarına girdiysen bu sınavlardan aldığın puanları da mutlaka yazmalısın.

Son olarak unutmamalıyız ki CV yani özgeçmiş bize direkt olarak iş imkânı sağlayan bir kapı değildir. CV, bizim kendimizi pazarlama aracımızdır!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.