Bir Kişi, Bir Fincan ve Bir Mahalle: Starbucks

Girişimcilik - 26 Aralık, 2022 - Okuma Süresi: 4 Dk.

26 Aralık, 2022

Bir Kişi, Bir Fincan ve Bir Mahalle: Starbucks

Hepimizin bildiği ve tüketmekten vazgeçemediği bir marka: Starbucks. Peki bu kahve markası nasıl bu kadar büyüdü ve popüler oldu? Hadi bakalım birlikte öğrenelim.

Starbucks, sadece kahve endüstrisinde değil, dünyanın en başarılı şirketlerinden biri olma unvanını taşıyor. Çünkü Starbucks, ev ve iş arasında insanların dinlenebileceği, bir fincan kahve içebileceği ve kendine has bir atmosferiyle ev ve iş dışında üçüncü bir alan geliştirdi. Peki bu başarılarını neye borçlular?

İlk olarak bu kahve serüveninin nerede ve nasıl başladığına bakalım.

Starbucks’ın İlk Mağazası

Bir Kişi, Bir Fincan ve Bir Mahalle: Starbucks

Starbucks'ın ilk yolculuğu 1971'de Seattle'da başladı. Starbucks, müşterilerinin eve götürmesi için dünyanın dört bir yanından taze kavrulmuş kahve çekirdekleri, çay ve baharatlar satan ilk mağazasını bu lokasyonda kurdu. Starbucks'ın ismi eski kahve satıcılarının denizcilik geçmişini çağrıştıran klasik "Moby Dick" hikayesinden esinlenmiş bu romandaki Starbuck isimli karakter Starbucks’ın isminin kaynağı oldu. 

On yıl sonra, Howard Schultz adlı Amerikalı bir genç, 1982'de firmaya katıldıktan sonra, İtalya’ya giderek oranın kahve dükkanlarını ilk kez 1983'te Milano'ya yaptığı bir gezide gördü ve kahve kültürünü Starbucks'a getirmek için motive oldu ve sonrasında Seattle'a döndü. Starbucks, 1987 yılında kafe olarak yeni yolculuğa başlamış oldu. Starbucks hızla Chicago ve Vancouver, Kanada'ya, ardından California, Washington D. C. ve New York'a kadar genişledi. 1996'da Pasifik'i geçerek ilk mağazasını Japonya'da açtı, ardından 1998'de Avrupa ve 1999'da Çin’de açıldı. Türkiye'de ise ilk şubesini 2003'te İstanbul 'da açtı.

Starbucks Nasıl Bu Kadar Büyüdü?

Starbucks popüleritesini, hızlı büyümesini kesinlikle müşteri memnuniyetini ve tüketicilerin beklentilerini karşılamasını sağlamış olmasına borçludur. Peki bunu nasıl yaptılar? Hadi birlikte inceleyelim. 

Birincisi kesinlikle kahvenin kendisi. Bunu şu şekilde açıklayabiliriz: Starbucks’ın ABD’de ilk mağazası açıldığında kahve endüstrisi henüz ABD’de gelişmemişti ve özellikle espresso İtalyan restoranları dışında nadiren bulunuyordu. Espresso ve kahve arasındaki farkı bile o dönemde çok az insan biliyordu. Ülke genelindeki kafelerde, lokantalarda insanlar seri üretim ve genellikle az demlenmiş kahve içerlerdi. Starbucks markasının ülke genelinde tanıtılmasıyla, bu durum çok geçmeden önemli ölçüde değişmek üzereydi. Birçok Amerikalı yeni nesil Starbucks'ı artık eski nesillerin kahvesinden daha iyi bir alternatif olarak gördü. 

Aynı zamanda Starbucks pazarlama çalışmalarını yaparken farklı talepleri de değerlendirerek daha çok ilgi çekti. Örneğin Türk kahvesi Amerika'daki bir Starbucks'ın menüsünde yokken, Türkiye'deki bütün Starbucks'larda bulunuyor. Bu da tüketicilerinin taleplerini kültür ve coğrafya farklılıklarıyla birleştirerek insanlara sunmasından geliyor.

Bir Kişi, Bir Fincan ve Bir Mahalle: Starbucks

İkincisi kesinlikle çeşitli ve farklı tat ve aromalar sunmaları. Starbucks'ın özel kahve içeceklerinin her biri için uygun tat karışımını sağlamasıyla bu içecekler çok popüler oldu, diğer kahve dükkanları rekabet edebilmek için benzer ürünler piyasaya sürmek zorunda kaldı.

Üçüncüsü ise izlenim ve ambiyans. Starbucks, kendisini neredeyse herkesin satın alabileceği kısmen lüks olarak etkili bir şekilde konumlandırdı. İtalyan içecek adları, çekici dekoru ve hatta bazı yüksek fiyatlarıyla ödül gibi geliyor insanlara. Bir iş veya okul gününde, yolda en sevdiğiniz kahveyle ile kendinizi şımartırsanız, işinize odaklanmak daha kolaydır. Birçok çalışma, marka bilinci oluşturma ve yenilikçiliğin yemek ve içeceklerden aldığımız zevki ve izlenimlerimizi geliştirdiğini göstermiştir. Salon benzeri bir atmosferde, taze demlenmiş kahve aromalarıyla ve internetin gelişmesiyle de Wi-Fi, Starbucks'ın başarısının başka bir göstergesidir.

Bir Kişi, Bir Fincan ve Bir Mahalle: Starbucks

The New York Roastery, Starbucks Reserve

Dördüncüsü kesinlikle sosyal medya ve aplikasyon. Sosyal medyada fazlaca takipçileri var ve takipçilerini ciddiye alıyorlar. Sosyal medyada insanların paylaşımları, beğenileri, yorumları ve istekleri farklı farklı promosyonlar oluşturmasına vesile oluyor. Sipariş kolaylığı sağlayan bir çalışma olan aplikasyonlara da gelince; bir barkod okuma ile satın alma gerçekleştirebiliyor ve alınan içecek sayısına göre bedava içecek alma hakkı da veriyor.

Son olarak da Starbucks ve ünlüler! Ünlü isimlerin Starbucks içeceği ile kameralara yansıması da markanın popülerleşmesinde büyük bir payı var.

Bir Kişi, Bir Fincan ve Bir Mahalle: Starbucks

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.