Sosyal Medya Hayatımıza Nasıl Etki Ediyor?

Eğitim - 01 Kasım, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

01 Kasım, 2021

Sosyal Medya Hayatımıza Nasıl Etki Ediyor?
Kredi: google görseller

Hayatımızın ayrılmaz parçaları haline gelen internet ve sosyal medya neden hayatımızda bu kadar yer kaplıyor? Bu kadar sık kullandığımız araçların bize ne gibi bir etkisi ya da etkileri var? Bu konuya birlikte bakalım.

Olumsuz Yönleri ve Giriş

Bu yazımda sosyal medyanın olumsuz etkilerini bir kenara bırakacağım. Bu uyarıyı baştan yapmak istememin sebebi yazının hep olumlu başlıklarla dolu olmasından kaynaklı. Ancak bu demek değildir ki sosyal medyanın olumsuz bir etkisi yok. Elbette var. Başlamadan kısaca bunları sıralamak isterim: Bağımlılık derecesinde kullanmak, gerçek hayattan kopuk kişilik bozukluğu, maddi kayıp ve belki de en önemlisi burası sizin işiniz değilse ya da verimli kullanmıyorsanız büyük bir zaman kaybı yaşıyorsunuz demektir. Değerli okurlar, unutulmamalıdır ki bu hayattaki en değerli şey zamandır. Çünkü zamanın bir ikamesi yoktur. Yerine koyamaz, satın alamaz, geri getiremezsiniz. Bu 4,5 milyar yaşında olan dünya için bizler sadece 1 saniyelik hayat yaşıyoruz. 

Sosyal Medya Hayatımıza Nasıl Etki Ediyor?

Örnek Alacağımız İnsanları Yakından Tanıma 

Çoğumuz sosyal medyayı sadece yakın çevrimizle takipleşmek için kullanmıyoruz. Sosyal medya hesaplarımızda hep tanıdığımız, günlük hayatta iletişim kurduğumuz hesapları mı takip ediyoruz? Tabii ki hayır. Hepimiz birebir hiç tanımadığımız fakat fikirlerini beğendiğimiz bir çok insanı takip ediyoruz. Bu sayede çevremizin dışına çıkıyor ve düşündüklerimizden daha farklı bakış açıları ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Bu durum kendimizi geliştirebilme imkanını bize sunuyor. Örneğin, hangi alana ilgi duyuyorsak ona yönelik paylaşımlarda bulunan kişilerle sosyal medya aracılığı ile tanışabiliyoruz. Tanışmasak bile sıkı bir takipçisi olarak bunu bir ilham kaynağı haline getirebiliyoruz. Aldığımız bu rol modeller aslında bizlere yapabildiğimizden daha fazlasını yapabileceğimizin farkındalığını aşılıyor. 

Ait Hissetme

Şimdi bir düşünelim. Bir paylaşım yapıyoruz ve bu paylaşıma gelen yorumların ve beğenilerin takibini yapıyoruz. Ben yapmıyorum diyen var mıdır? Sanmıyorum. Bu takibi yapıyor ve güzel yorumlar, beğeniler geldikçe mutlu oluyoruz. Peki neden bunu yapıyor ve oradaki rakamlarla mutlu oluyoruz. Üstelik bir maddi kazancı dahi yokken? Artan beğeniler, yapılan yorumlar bir yönü ile çevremizdeki insanlar tarafından kabul gördüğümüz anlamını bize iletiyor. Kendini topluma kabul ettirme isteği içgüdüsel bir istektir. Bunu sosyal medyada da görüyoruz. Kabul gördüğümüz çevremizin var olduğu hissi ise içten içe aidiyet duygumuzu geliştirebilmektedir.

Sosyal Medya Hayatımıza Nasıl Etki Ediyor?

Yalnızlık Hissini Azaltır

Bu maddenin ne derece işe yaradığını anlamak pandemi dönemine kadar tartışmalıydı. Gerçekten sosyal medya yalnızlık hissini azaltır mı yoksa sahte hayatları gözümüze sokarak gerçekliği yaşayan bizleri buruk ve yalnız mı hissettirir? Ancak pandemide bizzat gözlemleme imkanı bulabildik aslında. Sosyal medyaya bu süreçte sadece paylaşımlara ve gündemde neler olduğuna bakmak için girmiyoruz. Direkt mesaj yolu ile ne denli uzakta da olsa insanların birbirleri ile iletişime geçmesini sağlamak konusunda sosyal medya bir numaralı etken konumunda. Evlere kapandığımız geçmiş ve hala içinde bulunduğumuz bu dönemde arkadaş çevremizin telefonun diğer ucunda olduğunu bilmenin yalnızlığımızı azaltmada etkili olduğunu gözlemleme olanağı bulabildik.

Mutluluk Hissi Aşılar

Yine bir parantez açmak gerektiğini düşündüğüm başlıklardan biri de mutluluk. Sosyal medya elbet beğeniler, yalnızlık hissinden kurtarma ve aidiyet duygusu aşılama yönünden olumlu bir çizgi çizse de oluşturulan ve özenilen sanal ve sahte fotoğraf kareleri ile birlikte insanların kendi yaşamlarını anlamsız yere sorgulamalarına ve mutsuzluğuna da sebep olabilmektedir. Ancak biz yine konumuzun ana çizgisini bozmadan devam edelim ve mutlu tarafına bakalım. Kolombiya'da Missouri Üniversitesinda yapılan bir araştırmaya göre sosyal medyanın ağırlıklı olarak insanları mutlu ettiği yönünde bulgulara rastlanmış. Yapılan araştırmalar sonucunda sosyal medyanın bizi daha iyi hissettirdiği tespit edilmiş ve mutluluk hissi aşıladığı gözlemlenmiş. Fakat araştırma geneline bakıldığında fark edilen bir gözlem daha bulunmaktadır. Sosyal medya etkileşimlerinin azaldığı ve kişilerin pasif kullanıcı modunda takıldıkları süreçte mutluluklarının kaybolduğu da gözlemlenmiştir. 

Bilgi Edinmemizi Sağlar

Son olarak bir madde eklemek gerek ki gerçekten en önemli madde bu olabilir. Bilinçli bir internet kullanıcısı sosyal medyayı nasıl kullanmalı? Tabi ki bilgi edinim üzerine.Takibinde bulunduğumuz sosyal medya paylaşımları yakın çevremizin fotoğrafları ya da komik videolardan mı ibaret? Evet, hepimiz bu paylaşımları takip ediyoruz ancak bunların yanı sıra bilgi aktarımı yapan sosyal medya hesaplarını da takip ediyor ve birbirinden farklı alanlarda yeni bilgiler edinebiliyoruz.

Değerli okurlar, mutlu ve sağlıklı günler diliyorum. Umarım yazımı beğenmiş ve faydalı bulmuşsunuzdur.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.