Sınav Kaygısı Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Eğitim - 26 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

26 Eylül, 2022

Sınav Kaygısı Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Sınavlar hayatımızın belirli dönüm noktalarını oluşturan basamaklardır. Sınav dönemlerinde yaşadığımız kaygılar, süreci şekillendiren en önemli duygu durumları arasında değerlendirilebilir. Beklentilerimize doğru yapılan bu yolculukta sınav kaygısının konumunu gelin hep birlikte inceleyelim!

Sınavlar hayatımızın belirli dönemlerini etkileyen detaylardır. Her insan, girmek üzere olduğu sınavlara yönelik farklı hazırlık süreçleri ve farklı psikolojik ruh hali içerisinde olur. Bu durumdan hareketle her insanın sınav dönemlerindeki kaygı düzeyi de farklılık gösterir. Kaygı, herhangi bir olumsuzluk ile karşılaşılabilme ihtimaline karşı geliştirilen bir endişe duygusu olarak tanımlanabilir. Doğru yönetilen kaygı olumlu sonuçlar ortaya koyabilirken, kontrolden çıkan kaygı çeşitli olumsuzlukları beraberinde getirebilir. Sınav dönemlerimizde geliştirdiğimiz kaygının öğrenmeye teşvik edici, bizleri psikolojik olarak daha dirençli tutabilen ve iyi sonuçlar ortaya koymak için destekleyici olmasını isteriz. Tüm bunları gerçekleştirebilmek için kaygı durumumuzu yönetebilme konusunda bilinçli hareket etmemiz gerekir.

Sınav Kaygısı Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Sınav Kaygısının Nedeni Nedir?

Sınav kaygısının temelinde kişinin sınava yüklediği anlamlar yatıyor. Pek çoğumuz girdiğimiz sınavların sonuçlarının, hayatımıza olan beklentisini değerlendiriyoruz. Bu kişisel değerlendirmeler sınavın bizdeki imajını ortaya koyuyor. Durum böyle olunca sınav kaygısı da aynı oranda şekillenebiliyor. Sınav kaygısı sadece bununla kalmayıp başarısız olma korkusu, mükemmeliyetçilik, yanlış ders çalışma yöntemleri, aile baskısı vb. nedenler ile de oluşabiliyor.

Sınav Kaygısı Kendini Nasıl Belli Eder?

Sınav kaygısı yaşandığının en belirgin etkileri arasında dikkat dağınıklığı, motivasyon eksikliği, kişinin başarısında fark edilir derecede düşüşler yaşanması ve sürekli olarak erteleme gibi davranışlar gözlemlenebilir. Bunların yanı sıra fiziksel olarak karın ağrısı, mide bulantısı, uyku kalitesinde yaşanan düşüşler, iştahsızlık ya da aşırı yeme bozuklukları gibi durumlar söz konusu olabilir. Sınav kaygısı ile bireysel olarak başa çıkmak zor bir hale geldiğinde uzman desteği almak faydalı olur. Sınav kaygısı kontrol edilmediğinde anladıklarını aktarmada güçlük çekme, odaklanamama, mutsuz bir ruh hali, okuduğunu anlamama vb. şekillerde kendini göstermeye devam edebilir.

Sınav Kaygısı Nasıl Kontrol Altına Alınır?

Sınav Kaygısını Kontrol Etmek İçin Neler Yapılabilir?

Sınav kaygısı yaşadığının bilincinde olan ve bu durumu düzeltmek isteyenler için uygulanması gereken birkaç yöntem faydalı olabilir. Pek çok kişi sınav kaygısını kendine özgü bir motivasyon bularak atlatabiliyor ve başarılı olabiliyor. Mevcut olan sınav kaygısını, ondan fayda sağlayacak hale getirmek gerekiyor. Bu şekilde kaygıyı daha olumlu bir yöne yönlendirmiş ve ondan maksimum derecede faydalanmış oluyoruz. Sınava yönelik olumsuz düşüncelerin yoğun olduğu zamanlarda kişinin hobilerine yönelmesi ya da spor yapması, bu olumsuz düşüncelerin yoğunluğunu azaltmak için sık kullanılan yöntemlerdendir. Hepsinden önemlisi ise sınav dönemlerinde uyku düzeni ve kalitesini iyileştirerek korumak, yediğimiz besinlere dikkat etmek de olmazsa olmazlardandır. Bu durum sınav öncesinde korunduğunda daha sağlıklı bir sınav dönemi geçirmeye olanak tanır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.