Para Harcamadan Nasıl Dil Öğrenilir?

Eğitim - 29 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

29 Mart, 2021

Para Harcamadan Nasıl Dil Öğrenilir?
Kredi: sepaş blog

İçeriğimde paylaştığım denenmiş taktikler ile kısa sürede istediğiniz dile hakim olabilirsiniz. İncelemek için okuyabilirsiniz!

Dil temelde üç parçadan oluşur: okumak, yazmak ve dinlemek. Bu üç beceriyi kazanmak hazırlık öğrencileri ya da dil öğrenmek isteyen herhangi biri için temel amaç olmalı. Ancak bunu nasıl yapacağız? İşte internet erişimi olan herkesin kolayca ulaşabileceği birkaç site ve uygulayabileceği teknikler.

1. Okumak

Bu beceriyi kazanmanın yolu temelde roman ve makale okumaktır. işte bunları kolayca bulabileceğiniz birkaç site.

Gutenberg.org: Yazarlarının vefatı üzerinden 60 yıl geçmiş olan kitaplar bu site üzerinden orijinal dillerinde ya da çoğunlukla ingilizce olarak e-kitap şeklinde bilgisayara ya da kitaplara özel karekodlar sayesinde direkt telefona indirilebiliniyor. Kitabı bir kere indirdikten sonra bir daha internete ihtiyacınız olmuyor ve tabii ki bu süreç tamamen yasal.

Dergi Siteleri: Özellikle National Geography gibi köklü dergiler içeriklerini ayrıca yazılı olarak internette paylaşmaktan çekinmiyorlar ve paylaşılan konudan başka bir konuya değişen, birçok dil seviyesi için makaleler bulabiliyorsunuz. Farklı dillerde makalelerine erişim sağlamak için öğrenmek istediğiniz dilin ülke adını başlığın yanına yazmanız yeterli. Örneğin; "National Geography Français", "National Geograph UK" vb. Özellikle bu teknik bana hazırlık okurken oldukça yardımcı oldu.

2. Yazmak

Adından da anlaşılacağı üzere bu beceriyi kazanmak için elinizin bol bol kalem tutması gerekiyor. Anlatacağım teknikler en başta biraz sıkıcı gelebilir ancak işe yaramaması gibi bir durum söz konusu bile değil. Bunlar aynı zamanda kelime dağarcığınızda da gözle görülebilir fark yaratacaktır.

Günlük tutmak: Günlük tutmak özellikle günlük hayat ve sorunlarını, hayallerinizi ve duygularınızı açıklamakta ayrıca geçmiş, geniş ve gelecek zamanda cümle yapılarını kavramanızda oldukça faydalı olacaktır. Ancak günlük tutacak kadar günümü dolduramıyorum derseniz, sizin için ayrı bir önerim daha var.

Kompozisyon defteri: Evet çok alışık olduğumuz bir etkinlik değil, ancak yazmak için kaynak bulamamak da pek kolay değil. Bu tekniği kullanırken çok karmaşık konular seçmemeniz büyük önem taşır. Sonuçta unutmamak lazım bunu dilimizi geliştirmek için yapıyoruz birilerini bilgilendirmek için değil. Bu yüzden yazarken stres olmayın. Örneğin; hayvan sevgisi, doğayı korumanın önemi hakkında yazabilirsiniz ya da sevdiğiniz bir kişiyi anlatabilirsiniz. 

3. Dinlemek

Bu kazanması en zor beceri, bu yüzden bunu öğrenirken istediğimiz dile sürekli maruz kalmamız gerekiyor. Bunun ise çok etkili iki adet yolu var.

"Lyrics" ile şarkı dinlemek: Bu teknik çok basit. Anlaşılır bir şarkı seçin (çoğunlukla eski şarkılar işe yarar) ve onu lyrics (alt yazısı) ile izleyin. Bu süreçte çok fazla şarkı öğrenmenize gerek yok. Haftada bir şarkı bile hızlı bir şekilde yol almanıza çok yardımcı olur. Şahsen bu tekniğin kısa sürede çok yararını gördüm ve hala görüyorum.

Podcast dinlemek: Podcast temel prensipte bir radyo programı gibi işler ancak amaç çoğunlukla müzik dinlemek değildir. Asıl amaç dil öğrenenler için sesli kaynak sağlamaktan, hayat hakkında tartışmalara kadar birçok içeriği üretmek ve yaymaktır. Kaliteli podcastlere ücretsiz ulaşmanın en iyi yolu "Google Podcast" uygulamasını indirmek. Özellikle İngilizce için birçok kaynak bulacaksınız. Farklı dillerdeki daha kaliteli kaynaklara ise "Spotify" platformu üzerinden ulaşmak mümkün.

4. Yararlanabileceğiniz site ve uygulamalar

Lingua: Lingua tamamen ücretsiz bir şekilde seviyenize uygun (A1,A2,B1...) birçok paragraf ve podcast testi bulabileceğiniz bir yer. Testler aynı zamanda pdf olarak da indirilebiliniyor. Üstelik site, Türkçe dahil neredeyse bütün Avrupa dilleri için aynı hizmeti veriyor.

Busuu: Busuu ne yazık ki tamamen ücretsiz olmayan bir uygulama ancak oldukça yararlı olduğuna inanıyorum. Dinleme, okuma ve yazma becerilerini geliştirme üzerine çalışıyor ve ayrıca yabancı kişilerle arkadaş olup onlara hatalarınızı düzelttirebiliyorsunuz. Aylık 20 lira civarı bir ücreti var. En azından A1 seviyesini bitirene kadar kullanılmasında büyük yarar görüyorum.

NOT: A1 seviyesini bitirmek günlük ve düzenli çalışmayla bir ayı zor buluyor.

Reverso context: Reverso context telefonunuza kolayca indirebileceğiniz, ücretsiz bir sözlük uygulaması. Yazdığınız kelime ile ilgili hem kendi dilinizde hem de arattığınız kelimenin dilinde çok sayıda açıklamalar ve örnek cümleler bulabiliyorsunuz. Uygulama aynı zamanda mecaz anlam, yan anlam gibi kavramları da kelimeyi açıklarken dikkate alıyor ve her gün yeni kelimeler öğrenmeniz için tavsiye kelimeler ve örnek cümleler gösteriyor.

Şuana kadar yazdıklarımın her ne niyetle olursa olsun dil öğrenmek isteyenler için verebileceğim en güzel ve en etkili tavsiyeler olduğunu düşünüyorum. Dilerim ki hepiniz hedeflerinize kavuşursunuz.

"DİL ÖĞRENİLMEKTEN ÇOK EDİNİLEN BİR ŞEYDİR VE İSTEKLE, AZİMLE, İLGİYLE YOĞURULMUŞ BİR SÜREÇ GEREKTİRİR. ÖĞRENMEKTEKİ HEDEFİNİZİ UNUTMAYIN VE ONDAN ŞAŞMAYIN."

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.