Online Eğitimde Yaşanan Sorunlar

Eğitim - 12 Nisan, 2021 - Okuma Süresi: 2 Dk.

12 Nisan, 2021

Online Eğitimde Yaşanan Sorunlar
Kredi: Hürriyet

Pandemi süreci başladığından beri hepimizin aklında ortak bir soru var online eğitim ne kadar etkili? Online eğitimde karşılaşılan sorunlar neler? Bu yazımda elimden geldiğince hepsini ele almaya çalışacağım. Gelin beraber inceleyelim!

Online eğitime geçildiğinden beri en büyük sorun alt yapı sorunu ve internete ulaşım. Ne yazık ki Türkiye'de her öğrenci eşit şartlarda okumuyor. Bu yüzden online eğitime geçildiğinden beri birçok öğrenci bu konu yüzünden mağdur oldu ve olmaya devam ediyor. Üst üste 3 dönemdir doğru düzgün bir eğitim göremeyen öğrenciler bu konuda mağdur olmaya devam ediyorlar. İkinci en büyük sorun olan alt yapı sorunu ise öğrencilerden kaynaklı olmayan alt yapı sorunu. Sisteme aşırı yüklenme sonucu bir türlü işlenemeyen dersler, öğretmenlerin ya da öğrencilerin yoğunluktan dolayı aniden dersten düşmeleri, internetten kaynaklı ses ve görüntü gitmeleri dersin verimini büyük ölçüde düşürüyor.

Peki başka ne gibi sorunlar var? Öğrenciler online eğitime ne yazık ki yüzyüze verdikleri önemi vermiyorlar. Kamera zorunluluğu olmayan derslerde öğretmenlerin öğrencinin gerçekten dersi dinleyip dinleyemediğinden haberi bile olmuyor. 

Özellikle küçük yaş gruplarında öğretmenin sınıfı yönetmesi çok daha zor oluyor. Yüz yüze eğitimde çok daha kolay sessizlik sağlayabilen sınıf öğretmenleri maalesef aynı etkiyi online eğitimde sağlayamıyor bu da birçok öğrencinin derse olan konsantrasyonunu bozuyor. Verilen ödevler derslerin online olması sebebiyle aynı ciddiyetle yapılmıyor ve konular öğrenciler tarafından ne yazık ki çok fazla kavranamıyor.

Türk Eğitim-Sen'in genel verilerine göre:

Kadın öğretmenlerin % 68’i, erkek öğretmenlerin ise % 66’sı uzaktan eğitimden mesleki doyum alamadıklarını ifade etmişler.

Öğretmenlerin % 56,4’ü uzaktan eğitim süreçlerinde yüz yüze eğitimdeki verimi alamadıklarını belirtirken, % 36,2’si kısmen verim aldığını belirtmekte. Etkili verim aldığını belirtenlerin oranı ise % 7,3’tür.

Öğretmenlerin % 31’i uzaktan eğitimde derslere öğrenci katılımının % 25’den az olduğunu; % 31,1’i katılımın % 25-50 arası; % 21,4’ü katılımın % 51-75 arası ve % 15,2’si de katılımın % 75-100 arası olduğunu belirtmektedir. “Kimse katılmıyor." Diyenlerin oranı % 1,3’tür.

Öğrencilerin derslere tam olarak katılımın düşük olduğu görülmektedir. Öğretmenlerin büyük çoğunluğu (% 63,4) uzaktan eğitime öğrenci katılımının % 50’nin altında olduğunu ifade etmişler.

   
    

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.