Odaklanma Problemi

Eğitim - 15 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 3 Dk.

15 Mart, 2021

Odaklanma Problemi
Kredi: CBR.com

Farkında olmadan beynimizi nasıl zorladığımıza değindiğim ve minik dokunuşlarla aslında daha çok odaklanmanızı sağlayarak daha verimli çalışmanızı sağlayacak yöntemleri derlediğim içeriğime davetlisiniz!

Odaklanmak bazılarımız için kolay bir mesele olsa da ben de dahil çoğunluğumuzun bunda zorlandığını düşünüyorum. Özellikle online olan dersler başta olmak üzere gündemdeki meseleler ile her geçen gün çevresel uyarılar artmakta ve bizim dikkatimiz ve odağımız sürekli değişmektedir.

Bu problemin başta en büyük suçlusu biziz elbette ki. En basitinden kendimize bir çalışma ortamı oluşturduğumuzda bizi en büyük uyaran olan telefonumuzu da yanımıza alıyoruz. Sıkıldıkça kısa aralıklarla telefona bakmak bizim için önemsiz gelse de aslında arka planda beynimiz bunu için çok büyük efor sarf ediyor. Bunu sadece telefonla da kısıtlamıyoruz tabi ki. Yanımıza aldığımız atıştırmalıklar veya masamızdaki herhangi bir obje bile olabilir.

Multitasking

Beyin bunu ‘multitasking’ denen çoklu görev olarak adlandırdığı için aynı anda yaptığımızı düşündüğümüz her şey için beyin aslında kısa sürede hızlı geçişler yaparak çok fazla enerji harcıyor ve bu da kısa sürede yorulmamıza sebep oluyor. Biz kısa sürede aynı anda çok fazla işi halletmeye çalıştığımızı düşünsek de aslında yaptığımız tek şey beynimizi daha çok yormak.

Cognitive Switching Penalty  

Josh Kaufman bunu Cognitive Switching Penalty (Bilişsel Geçiş Cezası) olarak adlandırıyor. Bir işe tam olarak odaklandığımızda kısa süreliğine de olsa başka bir iş için odağımızı değiştirdiğimizde beynimiz, önceki işin bütün odağını siliyor, yeni işin ne olduğunu anlamaya çalışarak ona odaklanmaya başlıyor. Ve biz tekrar eski işimize döndüğümüzde bu adımlar tekrar ve tekrar yaşandığı için beynimizi işlevsiz hale getiriyoruz.

Monoidealizm

Bu kadar konuşmamızın üzerine tabi ki öncelikli hedefimiz monoidealizm yani tekli hedef ve odaklanma politikası izlemektir. Kendimize tek tek bir işe odaklanacağımız sözünü verdikten sonra pomodora tekniği ile kısa aralıklarla çalışmak size daha dinç ve odaklı bir beyinle çalışma imkânı sunar.

Pomodoro

Bahsi geçmişken bahsetmek gerekirse pomodoro, üzerinde çalışacağımız görevleri belirledikten sonra bunu 25 dakika çalışma ve 5 dakika mola olacak şekilde periyotlara bölerek verimli bir çalışma adımı izlemenizi sağlar. Başta çalışma süresi kısa ve sık aralıklarla mola verdiğimizi düşünsek de aslında bunu tüm güne yaydığımızda bu uzun vadede size istenilen verimi çok rahat sağlamakta.

Özet olarak beynimizin nasıl çalıştığını ve nasıl ilerlememiz gerektiğinden bahsettik. Bu noktada çalışmalarımızı önem sırasına göre sıralayıp telefonunuzu veya dikkatinizi dağıtacak herhangi bir şeyi çalışma alanınızdan uzaklaştırıp görevlerimizi pomodorolara bölerek ilerlediğinizde eminim ki çok güzel ve verimli bir çalışma yürüteceksiniz. Şimdiden başarılar dilerim!

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.