İngiliz Dili ve Edebiyatı Hakkında Her Şey

Eğitim - 30 Ağustos, 2021 - Okuma Süresi: 8 Dk.

30 Ağustos, 2021

İngiliz Dili ve Edebiyatı Hakkında Her Şey
Kredi: İngiliz dili ve edebiyatı

İngiliz dili ve edebiyatı öğrencisi olarak bu bölümü seçmeyi düşünen öğrenciler için İngiliz dili ve edebiyatı bölümü seçilmeli mi, içeriğinde hangi dersler var, mezun olduktan sonraki iş imkanları neler bunların cevabını üniversiteye başlayacak öğrenciler için bu yazımda hazırladım. İyi okumalar!

  İngiliz Dili ve Edebiyatı Hakkında Her Şey

Kimisine göre eziyet kimisine göre de çok eğlenceli bir bölümdür İngiliz dili ve edebiyatı. Ortası yoktur yani ya çok seversin ya da nefret edersin. Sıradan bir öğrenci olarak girip bir bilge gibi hisseder ide öğrencileri mezun olduktan sonra. Birinci sınıftan itibaren Yunan mitolojisinden İngiliz yazarlara, İngiliz kültür ve geleneklerinden İngiliz tarihine kadar çoğu şey hakkında az çok bilgi edinmiş olarak mezun olabiliyorsunuz. Fakat okumaya, araştırmaya ve öğrenmeye ilginiz varsa bu bölümü tercih etmelisiniz. Aksi taktirde bu bölümden size gına gelebilir ve bölümü bırakan birkaç öğrenciden birisi de siz olabilirsiniz. Ben bölümü seçerken biraz bilinçsizce seçmiş olabilirim ama farkına varmadan tam bana göre bir bölüm olduğunun farkına vardığım için şanslıydım. Normalde çok roman okuyan biri değildim, aksine daha çok bilgi içerikli makaleler ya da yazılar okumayı tercih ederdim ve hala ediyorum. O yüzden bana göre bu bölüm aklınızda varsa çok kitap okuduğunuz ya da okumadığınız kriteriniz olmasın. Bence araştırmaya ve yeni bilgiler öğrenmeye ne kadar meraklısınız ona göre kararınızı verin. Mesela bir derste herhangi bir roman işleniyor ama ben o romanı daha çok içindeki ilginç ve güzel bilgiler için okuma hevesi oluyor daha çok. Tabiki de kurgusunu da seviyorum ama vurguladığım nokta bu değil. Daha açık olması adına yıl yıl size işlediğim dersleri kısa kısa anlatacağım. Henüz ikinci sınıfı bitirmiş biri olarak sadece ilk iki yılı ayrıntılı bir şekilde açıklayabilirim fakat diğer yıllar hakkında kısa kısa bilgiler vereceğim.

NOT: Bu derslerin içeriği ve işleniş yılı bölümden bölüme farklılık gösterebilir. Bu yazımda kendi üniversitemdeki (Atatürk üniversitesi) içeriği anlatacağım.

1. Sınıf

İlk yıl diğer yıllara nazaran daha hafif, başlangıç denilebilecek derslerle başlanılıyor. Amaç da öğrenciyi çok fazla bunaltmamak. Dersler hakkında konuşmak gerekirse;

  1. Dil Bilgisi: Bilinen gramer derslerinden biraz farklı çünkü belirli kural ya da kalıpla değil dil bilgisinin nasıl ve hangi durumlarda kullanılabileceği öğretiliyor.

  2.  Yazma dersi: Bu derste nasıl etkili şekilde yazılabilir ve deneme yazma üzerine dersler verilir.
  3. İngiliz Edebiyatına Giriş: Birinci sınıfın en yüksek kredili dersidir. İngiliz edebiyatının en başından günümüze kadar kapsamlı bir şekilde edebiyat, tarih ilişkisi içerisinde konular öğretilir. Bu ders iyi öğrenildiği taktirde ileriki senelerdeki derslerde de yabancılık çekme oranı azdır ve daha çabuk öğrenilir.
  4. Edebiyat Kavramları: Edebi terimleri açıklamalarıyla birlikte öğretildiği bir ders. En az sevdiğim derslerden bir tanesidir. Şahsen ben teoriden ziyade bir eserin üzerinde öğrenmeye daha açığım ki farklı derslerde birçok farklı eserler incelediğinizde bu terimleri pekiştirme şansınız olacaktır.
  5. Mitoloji/Klasik Edebiyat: Mitoloji birinci dönem işlenen, ikinci dönem ise klasik edebiyat adı altında mitoloji dersine devam edilen derstir. Bu derste Yunan mitolojisi üzere anlatılan hikayeler, karakterler vb. konuların anlatıldığı bir derstir.
  6. Metin İncelemeleri: Bu derste metni anlamaya ve edebi açıdan öğrenilen bazı edebi terimlerle metni incelemek üzerine kurulu bir derstir.
  7.  Amerikan Kültür Tarihi (seçmeli ders): Bu derste edebiyattan ziyade Amerikan kültürü, tarihi, Kızılderililer, Amerikan değerleri ve devlet yapısı gibi şeyler işlenilir.
  8. Konuşma dersi (seçmeli ders): Bu derste öğrenciye İngilizce konuşma yeteneği kazandırılır.
  9. Türk dili

2. Sınıf

İkinci yıl birinci yıla göre hayli zor bir dönem olduğunu düşünüyorum. Dersler çok ağır ve akılda tutulması gereken birçok konu var.

  1. İngiliz Kültür Tarihi: İkinci sınıfın en sevdiğim dersi olan bu derste İngilizler hakkında akla gelebilecek her şeyi konu alır. Örnek vermek gerekirse İngiliz yemeklerinden, ev yapısına, İngiliz tarihinden coğrafi yapısına, İngiliz politikasından eğitimine kadar akla gelebilecek her şey bu derste anlatılıyor. Ders günlük hayattan birçok bilgi içerdiği için konuları aklımda kalıcılığını hala koruyor.
  2.  Çeviri: Bu derste çeviri teknikleri ve nasıl etkili bir şekilde çeviri yapılır bunlar öğretilir.
  3. Dilbilime Giriş: İnsanın kendisini bir filolog olarak hissettiği bir derstir. Dilin yapısı, dil hakkındaki teoriler, dil ve tarih, dil ve sosyal çevre vb. konular hakkındaki bilgiler bu derste öğrenciye öğretilir.
  4. Anlatım Teknikleri: İkinci sınıfın en az sevdiğim dersidir. Eserlerde kullanılan yazım teknikleri, anlatım teknikleri hakkında bilgiler verilir. Bu ders öğrenilmesi gereken birçok terimi içerir. Çoğunlukla Manfred Jahn ve Gérard Genette ismini sıklıkla bu derste duyulan isimler arasındadır.
  5. Amerikan Edebiyatına Giriş: Amerika’nın keşfi, koloniler dönemi, Amerikan devrimi, Amerikan edebiyatı ve yazarları hakkında bilgiler öğretilir. Tarih ve edebiyat doğrultusunda dersler işlenir.
  6. Öykü İnceleme: Farklı kısa hikayeler işlenerek hikayeler hakkında tartışılır.
  7. Edebiyat Akımları (seçmeli ders): Antik Yunan’dan günümüze kadar var olmuş akımlar (Klasisizm, Neo-klasisizm, Romantizm vb.) öğrenciye öğretilir.
  8. Batı Felsefesi (seçmeli ders): Sokrates’ten başlanır ve tarihin belirli dönemlerindeki önemli filozofların eğitim felsefeleri konu alınır.
  9. Almanca/Fransızca

3. Sınıf

Üçüncü yıl daha çok eser okumaya ve incelemeye dayalı bir yıl olduğunu düşünüyorum. Önceki yıllarda öğrenilen teorik bilgiler bu sene pratiğe dökmeye başlanılabilir.

  1. Tiyatroya Giriş/Shakespeare: Bu dersi üstten aldığım için rahatlıkla bilgiler verebilirim. Birinci dönem tiyatroya giriş, ikinci dönem bu dersin bir nevi devamı niteliğinde olan Shakespeare dersidir. Bu iki ders okumaya ve eserleri incelemeye dayalı bir derstir. Bunun yanı sıra eserleri okumadan önce öğrenciye eserin yazıldığı dönem hakkında bilgiler öğretilir.
  2. Çeviri: Bu ders ikinci sınıfta da alındığı için bir nevi devam dersi gibi görülebilir.
  3. İngiliz Romanı
  4. Amerikan Romanı
  5. İngiliz Şiirine Giriş
  6. Uygulamalı Dilbilim
  7. Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

4. Sınıf

Dördüncü yıl da içerik ve işleniş açısından üçüncü yıla benzer olduğunu düşünüyorum. 1. ve 2. sınıflarda daha çok bilgi öğrenilmesi beklenirken 3 ve 4. sınıflarda daha çok okuma, yorumlama, tartışma ile geçen bir ders ortamı olduğunu düşünüyorum.

  1. Çağdaş İngiliz Şiiri
  2. Çeviri
  3. Edebiyat Eleştirisi
  4. Amerikan Tiyatrosu
  5. Modern İngiliz Romanı
  6. Çağdaş İngiliz Tiyatrosu

İngiliz dili ve edebiyatı bölümü üniversitenin en seçkin bölümlerinden birisi olduğunu düşünüyorum. Bölümü seçerken kendi zevklerinizi göz önünde bulundurarak seçmenizi tavsiye ederim. Sadece sırf üniversite okumak için bu bölümü yazmamalısınız yoksa bölümü bırakma ihtimaliniz artar ve birkaç yılınız boşuna gitmiş olur. İngiliz dili ve edebiyatı bölümüne gelip öğretmen olmak isteyenler ekstra düşünmelidir çünkü formasyon kalktı ve yerini belirsizlik almış durumda. Herhangi bir formasyon veya ona eş değer bir eğitim sanırsam verilmiyor artık. Bölümden mezun olduktan sonra bakanlıklarda, kamu ve özel kurumlarda çevirmenlik/tercümanlık, uzmanlık; turizm işletmelerinde rehberlik, yöneticilik; gazetecilik, haber ajansları, TV programları editörlüğü; serbest çevirmenlik, tercümanlık edebiyat eleştirmenliği; yazarlık, editörlük reklamcılık, metin yazarlığı; özel sektörde dış ticaret uzmanlığı vb. işlerde çalışılabilir. Umarım bu yazım tercih yapacak öğrenciler için yararlı olmuştur.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.