Geleceğin Meslekleri

Eğitim - 01 Mart, 2021 - Okuma Süresi: 5 Dk.

01 Mart, 2021

Geleceğin Meslekleri

Yaşadığımız dünyada değişen hayat koşulları, hayatımıza giren "teknoloji" gerçeği hepimizin hayatlarında birtakım değişikliklere neden oldu. Bu durum tabii ki meslekleri de etkiledi. Bazı mesleklerin etkinliği kayboldu veya değişim geçirdi, yeni meslekler ortaya çıkmaya başladı. İşte oluşan ve oluşacak bu yeni mesleklerden bahsedeceğimiz yazımız çağa ayak uydurmak için size bir rehber oluşturacak.

Biyomedikal Mühendisliği/Biyoteknolog

Pandemi ile birlikte biyolojinin ve alt dallarının önemini kuşkusuz hepimiz anladık. Ülkemizde hala gelişmekte olan bu meslek gruplarının önümüzdeki yıllarda çok daha fazla önem arz edeceği aşikar. Birçok ülkenin aşı bulma yarışına girdiği bu dönemde biyoteknolog/biyomühendislik/genetik mühendisliği ve çok daha fazla meslek grubunun adını çokça duyduk. Günümüzde artan genetik hastalıklar da  bu mesleklerin önemini zaman zaman bize göstersede pandemi bu gerçeği yüzümüze vurdu. Yurtdışında oldukça değer gören ve gelişen  bu meslekler artık ülkemizde de gereken değeri görmeye başladı. Almanya'da Türk bilim insanları olan Özlem Türeci ve Uğur Şahin'in bulduğu Covid-19 aşısı tüm  dünya için umut olmuş ve bizi de oldukça gururlandırmıştı. Yakın geçmişte de Türk doktor, biyokimyager, moleküler biyolog Aziz Sancar'ın Nobel Kimya ödülü alması bu meslek gruplarının dünyada ne kadar değer gördüğünü bize gösteriyor. Dünya, Türk bilim insanlarının alanlarında ne kadar başarılı olduğunu görmeye başladı hatta ödüllendiriyor; bu başarıyı ileriye taşımak hepimiz için bir görevdir. Gereken ilgiyi ve desteği gördükçe ülkemizdeki gençlerde bu meslek gruplarında kendilerine  yer bulacaktır.

Geleceğin Meslekleri

Veri Dedektifi

Pandemi ile birlikte internet üzerinden satış oldukça arttı. Firmalar ve satıcılar da müşterinin hangi ürünlere ihtiyacı olduğunu, neleri daha çok tercih ettiğini öğrenerek talebe göre ürün satıyor. Firmalar, bize ürün satabilmek için hakkımızda veri toplamaya da fazlaca para ve zaman ayırıyor. Veri dedektifi ise tam bu devrede profesyonel bir iş kolu olarak karşımıza çıkıyor. Bu meslek grupları cihazları inceleyip veri toplayarak insanlara daha iyi nasıl hizmet verilebileceğini araştırıp hem paradan hem de zamandan büyük ölçüde tasarruf sağlayacak. Gereksiz üretim ve tüketimin bir nebzede olsada önüne geçebilmek veri dedektifliğiyle mümkün olacak.

Yapay Zeka Mühendisliği

Yapay zeka yakın gelecek için oldukça önemli bir mesele. Günümüzde de yurt dışı ağırlıklı olmak üzere oldukça fazla araştırma yapılmakta, akıllı robotlar vb. cihazlar üretilmektedir. Ülkemizde de olan bu meslek grubu üniversitelerde bölüm olarak okutulmaktadır. Fakat fazlaca tartışmayı da beraberinde getiren yapay zeka gelecekte insanlığın yerini alması muhtemeldir. Birçok alanda kullanabilen yapay zeka, doktora ihtiyaç olmadan hastalığı teşhis edebilecek, ameliyat yapacabilecek; arabalar, uçaklar insansız olarak kullanabilecek. Bu durum kulağa oldukça iyi gelsede verdiğimiz bu iki örnek bile  2 meslek grubunun iş sahasını oldukça kısıtlayacaktır. Oxford Üniversitesine göre şuanki mesleklerin %47'si 25 yıl sonra hayatımızda olmayacak. Böyle bir durumda yapay zeka kontrollü ve ileriye dönük düşünülerek kullanılmalıdır. İnsanlık için kısa vadede yarar sağlarken uzun vadede bazı tehlikeleri beraberinde getirecektir.

Geleceğin Meslekleri

Çöp Mühendisi

Tüketimi en yüksek seviyede tuttuğumuz bu dönemde harcadığımız, tükettiğimiz her şeyin bir atığı olduğunu unutmamak gerekiyor. Bu atıkların oluşturduğu "çöplük" yine bizim  için bir hayli sorun olmakta.  Her yıl 2 milyar ton atık üretiliyor. Bu sayı her geçen yıl artan nüfus ile birlikte katlanarak çoğalıyor. Bu atıkların doğru bir şekilde dönüştürülmesi, geri kazanılması profesyonel bir iş kolu ihtiyacını ortaya çıkarıyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü, Cambridge Üniversitesi ve Stanford Üniversitesi gibi köklü üniversiteler çalışmalara başlayarak yeni uzmanlar yetiştirmeye başladı bile. Ülkemizde de çağa ayak uydurmak ve ihtiyaç için  ilerleyen yıllarda bu meslek grubu için çeşitli çalışmalar yapılacaktır. Çevre mühendisliği şu an belki bu sorunu çözmek için çalışsa da ileride daha donanımlı ve bu sorun için eğitim almış bireylere oldukça  ihtiyaç duyulacaktır.

Ek Taviye: Ayak Uydurun

Her ne mesleği yapıyorsanız yapın yaptığınız işin en iyisi ve en donanımlısı olun. Çağa ayak uydurmak; kendinize hangi alanda olursa olsun bir şeyler katabilmek oldukça önemli. Unutmayın en başarılı iş insanları, bilim insanları hayatlarında pes etmeye yer vermeyen, azimle hedefi için çalışan, olumsuz eleştirilerle ilgilenmeyen kişilerdir. Herkesin doktor, mühendis olması değil, hayallerinin peşinden gitmesi en önemli olandır.  

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.