Ders Çalışılabilecek En Güzel Kütüphaneler

Eğitim - 24 Aralık, 2020 - Okuma Süresi: 3 Dk.

24 Aralık, 2020

Ders Çalışılabilecek En Güzel Kütüphaneler

Evde ders çalışmaktan sıkıldıysanız ve hem tarihi doku görmek hem de bu tarihi dokuların içinde vakit geçirmek istiyorsanız size mükemmel iki kütüphane önerim var. Salt Galata ve Beyazıt Kütüphanesi.

   Ders çalışmak ve araştırma yapmak için keyifli, rahat bir kütüphane mi arıyorsunuz? Tam bu isteklerinize göre iki önerim var. Öncelikle en çok gitmekten zevk aldığım yer tabi ki Salt Galata’nın kütüphanesi.

  1. SALT GALATA

   İstanbul'u İstanbul yapan, tarihi kimliğini koruyan, neoklasik ve oryantalist mimarisiyle göz dolduran yapıtlardan biri de Salt Galata. Eskiden Osmanlı Bankası olarak kullanılan yapıt şimdilerde ise Garanti bankasının restorasyon yaptırmasıyla kültür ve sanat dünyasına ev sahipliği yapıyor. Bünyesinde sergi,konuşma, söyleyişi, film gösterimleri, performans ve atölye etkinlikleri bulunduruyor.

   Kütüphanesine gelecek olursak, iki kat ve bir asma kattan oluşan muhteşem bir kütüphanesi var. Genel olarak biraz loş bir ortam hakim ama bu sizin kitap okumanıza engel olmayacaktır. (Genelde her masanın üzerinde lambalar var.) Özellikle ders çalışmakta zorlanıyorsanız, odaklanma probleminiz varsa bence burası gelinebilecek rahat ve keyifli ortamlardan biri. Kütüphanenin olanaklarından bahsedecek olursak; bilgisayarlar ve video izleme ortamı bulunuyor. Bünyesinde bulundurduğu kitaplar ise, yabancı dilde yazılmış kitaplarla birlikte, görsel pratikler, yapılı çevre, sosyal yaşam ve ekonomik tarih, fiziki ve dijital belgeler bulunduran zengin arşivi barındırıyor. Özellikle yüksek lisans, doktora yapıyorsanız ya da akademisyenseniz Ferit F. Şahenk Salonu sizler için ayrılmış bir bölüm. Buraya da rezervasyon yaptırarak girebilirsiniz. Son olarak kütüphanenin içinde bulunan Osmanlı bankası kasasını da görmeden dönmeyin.

   İkinci olarak yine keyif aldığım en verimli şekilde ders çalışabildiğim kütüphanelerden biri ise Beyazıt Kütüphanesi.

      2. BEYAZIT KÜTÜPHANESİ

   1884 yılında Kütüphane-i Umumi-i Osmani ismiyle kurulan köklü bir tarihe sahip olan bu kütüphane Bayezid Cami ve Sahaflar çarşısı arasında bulunmakta. Tabanoğlu Mimarlık tarafından restore edilen yapıt uluslararası alanda yılın yenileme çalışması olarak ödüle layık görüldü.

   Buranın özelliği, Türkiye'de basılan her türlü yayından bir adedinin bu kütüphanede bulunması. Kütüphaneye araştırma yapmak için gelecekseniz burası iyi bir adres olacaktır çünkü 1.000.000 üzerinde döküman yaklaşık 835.000 kitap, sayısız dergi,gazete... arayabileceğiniz yazılı her şey bulunmakta. Yalnız kütüphanede üyelik sistemi yok bu yüzden kitap ödünç alamıyorsunuz ve burası derleme bir kütüphane olduğundan kitapları fiş doldurarak talep ediyorsunuz. Ayrıca görme engelliler için de 5000 adet sesli kitap bulunuyor.


   Kütüphaneye ders çalışma amaçlı geliyorsanız atmosferi gerçekten harika. Her çalışma masasının üzerinde ışıklar bulunuyor, ortam aydınlık. Ortamda sessizliği korumak adına bazen görevliler dolaşıyor bu konuda ellerinden geleni yapıyorlar gerçekten. Ek olarak, size tavsiyem yer bulabilmek adına sabah en geç 10.30 da burada olmanız.120 kişilik kapasitesi var. Çabuk doluyor. (Biz sabah 10.30 da gittik 5-6 kişilik yer kalmıştı.)

Malesef şuan için pandemi döneminde ikisi de kapalı.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.