Akademik Bir Yayın Nasıl Yapılır?

Eğitim - 20 Şubat, 2023 - Okuma Süresi: 3 Dk.

20 Şubat, 2023

Akademik Bir Yayın Nasıl Yapılır?

Üniversite hayatını akademik bir yayınla taçlandırmak isteyen bütün öğrencilerin dikkatine! Bu yazımda akademik bir yayının nasıl yapılması gerektiğini sizlere kısaca bahsettim.

Öncelikle yayının ne olduğunu açıklamakla başlayalım. Yayın, akademik bir dergide bilimsel bir veya birden çok alan üzerine yapılan özgün yazıdır. İçeriğinde bir araştırmayı ya da güncel bir bilgiyi barındırır ve düzenli aralıklarla çıkarılır. Üniversite öğrencileri olarak ilk akla gelen soru, "Yayın yapabilir miyim?".  Bunun cevabı kesinlikle evet. Herhangi bir insan, belirli kurallar çerçevesinde akademik bir dergide yayın yapabilir. Bunun için herhangi bir unvan aranmamaktadır. Unutmayın ki bilim katkıya açıktır ve bu alanda kendini geliştirmek isteyen kişileri doğasına eklemeyi sever. O zaman gelin biraz yayının bölümlerini inceleyelim.

Akademik Bir Yayın Nasıl Yapılır?

  • Başlık

Bir kitabın kapağı gibi yayında da başlık, okuyucunun ilk izlenimi oluşturacağı için çok önemlidir. Özenle tercih edilmeli, yayının içeriğini yansıtmalı ve yayını tamamen okumadan yapılan çalışmayı özetlemelidir.

  • Özet

Yayın hakkında temel bilgilerin verildiği bölümdür. Genelde çoğu okuyucu sadece burayı okur çünkü ücretsiz olarak ulaşılabilen bölümdür. Bu yüzden yayınınızın geri kalanın da okunabilmesi için bu bölümün diğer kısımlar gibi özenle yazılması gerekmektedir. Kısa olmalı, tüm yayını özetlemeli ve özgünlük kısmı vurgulanmalıdır. Yayında geçen her bölümü özetlemelidir, bu yüzden yayının özeti en son yazılmalıdır. Kısaltma, şekil, tablo, kaynak veya atıf olmamalıdır. Genellikle önce problemin tanımı yapılır, ardından çalışmanın neden yapıldığı yazılır. Hedefler ve amaçlar tanımlanır. Araştırmanın nasıl planlandığı yazılır. Önemli bulgulara ve bunlardan önemli çıkarımlara vurgu yapılır.

İyi bir özet nasıl olur? Yayının içeriğini hızlı ve tam olarak kavramaya yardımcı olur. Okuyucunun ilgisini çeker ve makalenin tamamını okutur.

  • Giriş

Yayının ilk adımı giriş bölümü ile başlamaktadır. Bu kısımda araştırılan problem ortaya atılır. Konu hakkında hiçbir fikri olmayan bir okuyucunun bile anlayabilmesi için temel düzeyde bilgiler verilir. Bu bilgileri destekleyen atıf yapılabilecek kaynaklar seçilir. Yapılan araştırmanın gerekliliği vurgulanır ve yayının yazılma amacı belirtilir. Konu ile ilgili yapılan bir literatür taramasında sistematik bilgiler varsa ve bunlar çizelge yapılarak özetlenebilir.

  • Materyal ve Metod

Yayının ikinci kısmının genel amacı, araştırılan problemin deney planını tanımlamaktır. Giriş bölümünde belirtilen amaca ulaşmak için "ne, nasıl" sorularına cevap verilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken önemli noktalardan biri kullanılacak metod ve materyallerin ayrıntıları detaylı olarak verilmelidir. Materyal ve metotlar anlatılırken çizelge veya görsel ile desteklenmelidir.

  • Bulgular

Bu bölümde amaç çalışmada elde edilen bilgiyi sunmaktadır. Elde edilen veriler sırasıyla sunulmalıdır ancak burada atıf yapılmaz. Veriler bulgular ve tartışma başlığı altında verilirse karşılaştırılma yapılacağı için atıf yapılır.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.