Pandemiyle Birlikte Online Yemek Siparişinin Gelişimi

Dijital Yaşam - 12 Aralık, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

12 Aralık, 2022

Pandemiyle Birlikte Online Yemek Siparişinin Gelişimi

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren, hayatımızı kolaylaştıran birçok yeni alışkanlık edindik. Bu gelişen bilgi teknolojisi, işletme ve pazar yapılarında da önemli değişiklikleri beraberinde getirdi. Bunlardan biri de online yemek sipariş pazarı oldu. Birlikte bu değişime bakalım!

Günümüzde teknolojinin hızla gelişmesiyle birlikte hayatımıza giren, hayatımızı kolaylaştıran birçok yeni alışkanlıklar edindik. Bu gelişen bilgi teknolojisi, işletme ve pazar yapılarında da önemli değişiklikleri beraberinde getirdi. Bunlardan biri de online yemek sipariş pazarı. Daha önceki yıllarda telefonla verilen yemek siparişlerinin yerini online yemek siparişi alıyor.

Pandemiyle Birlikte Online Yemek Siparişinin Gelişimi

Online yemek siparişi pazarı; şehirleşmenin artması, çalışan bireylerin yemek yapmaya vakit bulamaması, ev-iş arasında geçirilen zamanın artması gibi nedenlerle birlikte büyüyen bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. Dışarıda yemek yemekten farklı bir motivasyonla ilerleyen yemek siparişi de sadece yemek hazırlamaya vakti olmayanlar için değil, evde daha çok zaman geçiren ve bunu sosyal bir aktiviteye dönüştüren kitle için daha önemli hale gelmektedir. Çeşitli seçeneklere erişim, yeni ve farklı mutfaklar deneme ihtiyacı, hiç uğraşmadan sadece bir tık ile her şeye ulaşma gibi faktörlerden etkilenen müşteri tercihleri yemek yeme kültürünü de özellikle belli kitleler için değiştirmektedir.

Geçtiğimiz zamanda yaşanan Covid-19 salgınıyla birlikte değişen tüketici alışkanlıkları online sipariş sektörünü tarihinin zirvesine taşıdı. Bu sektör her geçen gün büyümeye devam etmektedir. Daha önceleri yalnızca büyük şehirlerde olan bu uygulama pandemiyle birlikte Türkiye’nin geneline yayılmış bulunmakta. Gençlerin yoğun ilgi gösterdiği bu uygulama siparişlerinde kullanıcı yaşları da büyüdü. 50 yaş üstü kullanıcılarda yemeklerini mobil uygulamalardan sipariş edebilme alışkanlığını kazandılar. Bu pazarın en büyük kitlesi ise şüphesiz ki öğrenciler.

Pandemiyle Birlikte Online Yemek Siparişinin Gelişimi

Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre, 2021 yılında Türkiye’nin online yemek sektörünün hacmi 2021 yılının ilk yarısında yüzde 50 büyüyerek 6 milyar lirayı aştı. Online yemek sektöründe 2020 yılında 17.8 milyon adet sipariş karşılığı 8 milyar 21 milyon lira ödeme yapılırken kişi başı yıllık online yemek harcaması ise 450 TL olarak gerçekleşti. Covid-19 salgınıyla birlikte zorunlu kapanma döneminde siparişlerini online olarak gerçekleştiren yemek sektörü iki yılda büyümesini katladı. Bu dönemde pazara yeni oyuncular da girerek sektörün hacminde büyüme gerçekleştirdi.Pandemiyle Birlikte Online Yemek Siparişinin Gelişimi

Normalleşmeyle birlikte saat kısıtlamaları olmadığı için restoranlara gitmek tercih edilse de online yemek siparişi popülerliğini kaybetmedi. Online yemek siparişi verme alışkanlığı devam ediyor.

Yapılan araştırmalara göre en çok sipariş edilen yemekler arasında lahmacun, hamburger, pizza gibi ürünler bulunmakta.  Aynı zamanda başka bir araştırmaya göre Türkiye’de günde 2 milyondan fazla sipariş verildiği tahmin ediliyor.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.