NFT'nin Sanat Yönünden İncelenmesi - ParibuCase

Blokzincir - 12 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 2 Dk.

12 Eylül, 2022

NFT'nin Sanat Yönünden İncelenmesi - ParibuCase

Tam adıyla Non-Fungible Token olan kısaltmasıyla bildiğimiz NFT nedir? NFT borsaları ya da pazarları nelerdir? Bu ve bunun gibi soruların cevaplarını yazımda vermeye çalışacağım. Keyifli okumalar!

NFT, ya da açılımı ile söylemek gerekirse: Non-Fungible Token. NFT'nin Türkçe karşılığı ise TDK tarafından "nitelikli fikri tapu" olarak belirlenmiştir. NFT kavramı son dönemlerde sosyal medyanın ve elbette çağımızın en popüler kavramlarından biri haline gelmiştir. Bu yazımda size NFT'den ve sanatla olan ilişkisinden bahsedeceğim

NFT Nedir ve Nasıl Ortaya Çıkmıştır?

Elbette öncelikle NFT'nin nasıl ortaya çıktığına bakmak gerek. Nitelikli fikri tapular, ilk olarak 2017 yılında ortaya çıkmıştır. Bir sanat projesiyle bir araya gelmesi ve bununla popüler olması da aynı sene içinde gerçekleşmiştir. "Cripto Punks" ile başlayan bu ilk, Pixel Sanat projesiyle akımını devam ettiriyordu ancak pek de adını duyuramamıştı. 2020 yılında Beeple isimli sanatçının çalışmalarından bir tanesinin NFT’si $69 milyona satıldı. NFT, bu satımla birlikte yeniden popüler oldu.

NFT'nin Sanat Yönünden İncelenmesi - ParibuCase

Bu canlanma, pandemi ile aynı döneme denk geldi. Fiziksel dünyadan uzaklaştığımız ve sanal dünyalara açıldığımız bu pandemi günlerinde çoğu meslek grubu işlerini internet ortamında yapmaya çalışıyordu. Bunlardan biri de sanatçılardı. NFT'nin parlaması ise böyle bir dönemin ürünü oldu.

Şimdi başlangıçta girişini de yaptığımız NFT'ye kavramsal olarak bakalım. Tam karşılığı "Non-Fungible Token" olarak geçmektedir.

NFT'nin Sanat Yönünden İncelenmesi - ParibuCase

NFT yalnızca görsel olarak eşsiz bir varlık yaratabilmekle sınırlı değildir. Bu teknoloji sayesinde müzik, oyun, film, resim ve benzeri sanat eserlerinin değiştirilmesini ya da taklit edilmesini zorlaştırmak da mümkündür. Bu taraftan bakarsak popülerliğini neye borçlu olduğunu daha iyi anlayabiliriz. Öte yandan bakacak olursak "Blokzincir"deki bir para birimini ifade eden "token", Ethereum ya da Bitcoin gibi kripto para birimlerinde takas edilebilirken; NFT bir Coin ile takas edilememektedir. Çünkü onu NFT yapan şey kopyalanamamasından gelmektedir ve takası da mümkün olmayan dijital bir imzaya sahiptir.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.