NFT Pazarının Yükselişi - ParibuCase

Blokzincir - 12 Eylül, 2022 - Okuma Süresi: 3 Dk.

12 Eylül, 2022

NFT Pazarının Yükselişi - ParibuCase

Alışılagelmiş sanat anlayışının gelişen dünya ile değişmesiyle beraber ses getiren NFT'leri daha iyi anlamak için yazdığım bu yazıda geleneksel sanat pazarı ile NFT'leri karşılaştırdım. Haydi gelin beraber inceleyelim.

Günümüz dünyası teknolojik devrimin en önemli yıllarını yaşarken her alanda olduğu gibi sanat alanında da büyük değişiklikler yaşandı. Fiziksel sanat eserleri yerini dijital sanat eserlerine bırakırken bu dijital eserlerin alışverişini sağlayan Blockchain ile yükselişe geçti. NFT, (non-fungible token) Türkçe karşılığı Nitelikli Fikri Tapu olan bu sektör, bildiğimiz sanat alanının pazar payına da ortak olmayı başardı. NFT sadece sanat alanında öne çıkmıyor ancak ben bu yazımda sizlere NFT'nin sanat ile olan ilişkisini anlatacağım.

Geçtiğimiz günlerde PWC’nin yayımladığı NFT yazısında: "NFT pazarları, 2019’da 64 milyar dolar ve 2020’de yaklaşık 50 milyar dolar değerindeki geleneksel sanat pazarlarıyla karşılaştırıldığında çok küçüktü ancak olağanüstü bir büyüme yaşadı" diye yazıyor. NFT pazarı, 2020’de 100 milyon dolardan 2021’in ilk yarısında 2 milyar dolara daha sonra ise 2021’in ilk 9 ayında 22 milyar dolara ulaştı.NFT Pazarının Yükselişi - ParibuCase

Göz ardı edilemez hâle gelen bu rakamların, araştırmacılara göre, önümüzdeki 5 yıl içinde 4 katına çıkacağı tahmin ediliyor. Bu hızlı yükseliş ve ilgi akabinde dikkatleri üzerine çekip bu alana yönelim sağlıyor. En büyük ve global çapta çok ses getiren NFT koleksiyonu olan Bored Ape NFT koleksiyonunun sadece bir parçası 500.000 dolara kadar satışa çıktı. Ülkemizde de NFT'nin popülaritesinin artmasıyla birlikte Türk tasarımcı ve ünlüler de sektöre ilk adımını atıp kendi NFT koleksiyonlarını oluşturdular. Listenin başındaki ünlü komedyen Cem Yılmaz’ın 21.000 dolara kadar alıcı bulan koleksiyonu, hayranlarının beğenisini kazandı.

Bu gelişmelerin ardından iyice konuşulmaya başlayan bu sektör, akıllara da bir sürü soru işareti getirmeye devam ediyor. Bu NFT’ler gerçekten bir sanat eseri mi? Bu paraları hak ediyorlar mı? Veya gerçekten bunlara güvenilir mi? Aslında bu kadar yeni ve hızlı hayatımıza giren bir şey hakkında böyle soru işaretlerinin oluşması gayet doğal. Bilindik sanat eseri algılarımız tamamen değişmekte. Artık, sanat eserlerini duvarımıza asmak yerine dijital cüzdanlarımıza aktarıyoruz ve alırken veya satarken dijital para birimlerini kullanıyoruz. Güvenilirliği konusunda son derece üst düzey bir teknolojiye sahip olan blokzincir teknolojisi, bağlantılı olduğu bu sanat eserlerinin korunmasını sağlıyor. Değişen bu düzen her alanda olduğu gibi burada da kafalarda karışıklık ve soru işaretlerine sebep oluyor. Fakat her zaman sancılı olan bu geçiş süreçleri, kullanım sıklığı artıkça normalleşmekte.

NFT Pazarının Yükselişi - ParibuCase

Artık müze gezer gibi sanatçıların NFT koleksiyonlarını gezebiliyoruz, beğendiğimizi satın alabiliyoruz ve kendi eserlerimizi oluşturup satışa çıkartabiliyoruz. Teknolojinin bize kattıklarını farklı bir boyuta taşıyan bu sektör, tamamen bizim hayal gücümüze bırakılmış ve daha özgür eserlerin oluşmasına olanak sağlamıştır. Her zaman olduğu gibi teknolojinin bize olanak sağladığı alanları en iyi şekilde değerlendirip yeniliklere uyum sağlayarak bu gelişmeleri kaçırmamamız dileğiyle.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.