Geleceğin Para Birimi: Kripto Paralar - ParibuCase

Blokzincir - 30 Mayıs, 2022 - Okuma Süresi: 6 Dk.

30 Mayıs, 2022

Geleceğin Para Birimi: Kripto Paralar - ParibuCase

İnsanlık tarihinin en başından beri var olan alışveriş, Lidyalılar sayesinde takastan ayrıldı. Şimdi ise tarihin 2. evresine geçiyoruz. Artık elle tutulur para birimlerinin devri bitti. Bütün paralar yeni dünyamızdaki birime dönüştü. Evet, yani kripto paraya. Detayları yazımda!

Kripto para dünyasının ilk coini olan Bitcoin'in 13. yılında Bitcoin'i yakından bir tanıyalım. 

Bitcoin 2009 yılında hayatımıza girdi. P2P para birimi olarak belirtilen bu coinin dönüm noktalarına ayrıntılı bir şekilde bakalım.

Satoshi Naamoto adlı birinin ya da bir grup arkadaşın bu coini geliştirdikleri savunuluyor. Peki coin geliştirmek ne demek? Fiziksel olarak tutamadığımız bir şey nasıl geliştirilir ki? Bunu anlamak için coin geliştirmeyi anlamak gerekiyor. Kripto para geliştirmenin ya da yaratmanın yolu kodlamayı anlamaktan geçiyor. Tabii bunu kodlamayı bilmeden de yapabilirsiniz ancak kendinize özgü sürdürülebilir bir kripto para isterseniz yazılım ve kodlama bilmelisiniz. Kodlama yolu ile kripto para yaratmaya Coin Mining denir. Anlamı ise, kripto madenciliği yaparak coin yaratmaktır. Bunun bir diğer anlamı ise kazı yapmaktır. Fakat Coin yaratmaktan önce coinleri ve onların oluşturduğu etkilerin anlamlarını öğrenmeliyiz. Bu nedenle gelin, hep beraber kripto dünyasının dilini öğrenelim.

  1. ALTCOİN: Öncelikle, Bitcoin'in bir tür kripto para olduğunu öğrenmiştik. Bunun dışında çıkan diğer coinler ise farklı amaç ve misyonlarla ortaya çıkmıştır. Bitcoin'e alternatif olarak ortaya çıkan bu kripto paralar, altcoin ismi ile kripto dünyasına adımlarını atmış oldular. Günümüzde birçok altcoin bulunmaktadır.
  2. AYI SEZONU VE BOĞA SEZONU​​
    1. ​BOĞA: Almış olduğunuz bir coinden bahsedelim. Bu coinin gösterdiği grafiğe baktığınızda yeşillerin bol olduğu ve yükselişe geçen bir grafik gözlemliyorsanız bu duruma Boğa denir. (Boğa adlı terimin yükseliş olduğunu unutuyorsanız eğer boynuzlarından yukarıya işaret ettiğini ve bu sebeple bu adı aldığını aklınızda kolayca tutabilirsiniz.)
    2. AYI: Coinin düşüşe geçtiği, kırmızıların bol olduğu ve aşağı doğru hareketi gözlemlenen durumu belirtmek için kullanılır.
  3. PUMP VE DUMP
    1. PUMP: Bir grup insanın belirli bir coin üzerinde alış gerçekleştirerek kriptonun para birimini artırmaları olayına denir.
    2. DUMP: Fiyatın; yeşillerin bol olduğu evrede yapmış olduğu fiyattan, coinlerin yüksek fiyatlardan satılması ile coinin değerinin bir anda düşmesine sebep olup grafiği kırmızılara gömen durum olarak adlandırılır.
  4. FA/TA : Kripto analizi yaparken temel analiz anlamına gelen FA, Türk forumlarında TA anlamına gelmektedir.
  5. ICO: Bir grup insanın, bir coine veya projeye para aktarması/destek sağlaması anlamına gelir. Örnek: Elon Musk'ın belirli bir coine yatırım yapıp para aktarması ya da bir futbol takımının bir kripto paraya değer verip destek çıkmaları buna bir örnek olarak gösterilebilir.
  6. TOKEN: Token, halihazırda var olan bir blokzincirdeki birim değerdir. Kendi blokzincirleri yoktur, mevcut bir kripto paranın blokzincirine bağlanırlar.
  7. FOMO: İngilizce karşılığı "fear of missing out" olan bu terim, Türkçeye "kaçırma korkusu" olarak geçmiştir. Buna örneklerle açıklama getirmek gerekirse, FOMO'ya kapılma gibi bir durum söz konusudur.
  8. HODL: İngilizcede var olan "Hold" sözcüğünün yanlış yazılmasıyla hayatımıza geçen bir sözcüktür. Türkçesi "tutmak" anlamına gelir. Örneğin, bir coininiz var ve değeri düşerken satmadınız. Onun yerine elde tutup ileriye dönük bir yatırım yapma peşindesiniz. Bu duruma HODL denir. 
  9. ATH/ATL
    1. ATH: İngilizcede "All Time High" olarak geçer. Türkçede ise "tüm zamanların en yükseği" olarak adlandırılır. Örneğin, elinizde bir coin olduğunu varsayalım. Bu coinin çıkarılıp borsaya sürüldüğü günden beri gördüğü en yüksek değere verilen isim ATH'dir.
    2. ATL: İngilizcede "All Time Low" olarak geçer. Türkçede ise "tüm zamanların en düşük değeri" olarak bilinir.
  10. WHITE PAPER: Türkçesi "teknik doküman" olarak geçmektedir. Genellikle bir şirket veya kâr amacı gütmeyen kuruluş tarafından bir çözümün, ürünün veya hizmetin teknik özelliklerini tanıtmak veya vurgulamak için yayımlanan bilgilendirici bir belgedir.
  11. SATOSHI: Bitcoin'in Türk Lirası olduğunu varsayarsak, kuruş ise Satoshi oluyor. Yani Bitcoin'in en küçük birimidir. 1 Satoshi, 1 Bitcoin'in 100 milyonda biri olarak geçmektedir.
  12. DeFİ: Merkezi olmayan Finans (DeFİ), İngilizcesi ise Decentralized Finance ya da DeFİ olarak adlandırılmaktadır. Defi'nin durumu biraz karışık olmakla birlikte bunun ne olduğunu anlayabilmek için Bitcoin'in ilk çıktığı zamanlara gitmeliyiz.
    • Kripto paranın "merkezi olmayan" bir birim olması, diğer paraların aksine "peer to peer" ile çalışır. Yani p2p olarak geçen bu durumda Bitcoin gibi kripto para birimlerinin tam bir merkez yeri yoktur. Örneğin merkezi İngiltere ya da Amerika değildir. Tüm piyasaya dahil olan bir bilgisayardır.
  13. NFT
    • Bir nevi sanat ile teknolojinin birleşmesidir.
    • İngilizcesi "Non-Fungible Token" (NFT) olarak geçmektedir. Türkçeye ise "başka bir eşi daha bulunmayan dijital varlıklar" olarak geçmiştir.
    • NFT'ler Blok Zincir teknolojisini kullanır. Büyük kısmı Ethereum Token (coin) olarak alınır, satılır ya da kullanılır.
    • Kripto paralar gibi değildir. Kendi aralarında değiştirilemezler.
    • İlk üretilen NFT, CryptoPunk oyunundan Alien2089 karakteridir ve 605 Ethereum'a satılmıştır
  14. WHALE/ BALİNA: Elinde yüklü miktarda BTC (Bitcoin) bulunduran kişiler için kullanılan bir sözcüktür.

Haftalığın PeP'te!

İlk 15'a giren her içerik ile 200 TL kazan!

En popüler yazar sen ol!

Okunma puanını artır, kazan!

Liderlik Tablosu'na göz at!

Bu haftanın en çok okunanları.

E-bültenimize abone ol!

Haftanın en popüler içerikleri, en çok kazananlar ve staj haberleri bültenimizde.

Gizlilik Sözleşmesi'nde belirtilen hüküm ve koşulları kabul ediyorum.